Макрон призовава съюзниците на Украйна да не бъдат страхливци

Според него Русия е станала неудържима
5 мар 2024 20:44, Елка Василева
307
Макрон призовава съюзниците на Украйна да не бъдат страхливци
Снимка: архив, БГНЕС

Френският президент Еманюел Макрон призова в Прага съюзниците на Украйна "да не бъдат страхливци" пред лицето на една "станала неудържима" Русия, като изглежда направи връзка със спорните си коментари относно възможността за изпращане на западни войски в раздираната от война страна, предаде Франс прес.

Още по темата
"Със сигурност в нашата Европа настъпва момент, в който не трябва да бъдем страхливци", заяви френският президент в началото на посещението си в Чехия. "Не искаме никога да виждаме драмите, които ни очакват", предупреди той, говорейки пред френската общност в Прага.

Макрон говори за "сили, които са станали неудържими", които "разширяват заплахите всеки ден, атакувайки ни все по-силно". "Трябва да бъдем на висотата на предизвикателствата на историята и на смелостта, която тя предполага", отбеляза той.

Посещението на Макрон в Чехия има за цел да демонстрира "особеното му внимание" към Централна Европа, обясниха от обкръжението му пред медиите.

В момент, когато изглежда все по-заинтересован да утвърди лидерството си в подкрепа на Киев и в сблъсъка с Русия, френският президент ще се срещне с чешкия си колега Петър Павел, когото прие в Париж през декември. Освен това Макрон и чешкият премиер Петър Фиала ще подпишат план за действие за двустранното стратегическо партньорство за периода 2024-2028 г. В него "въпросите на отбраната ще бъдат ключови" в настоящия контекст на война, каза френският лидер.

Макрон срещна отпор от страна на много западни съюзници, след като на конференция за Украйна в Париж на 26 февруари открито дискутира идеята за изпращане на западни войски в Украйна, припомня Ройтерс.

На конференцията в Елисейския дворец той предизвика смут сред съюзниците на Киев, като допусна, че е нужна "стратегическа двусмисленост", за да се покаже на руския президент Владимир Путин, че ще бъде направено всичко възможно да му се попречи да "спечели тази война", отбелязва АФП.

След това Макрон обясни, че изпращането на западни войски в Украйна не може да бъде "изключено" в бъдеще, въпреки че призна, че в момента няма "консенсус" по този въпрос. След това френското правителство уточни, че това ще бъдат небойни мисии.

Лидерите на САЩ, Германия и огромното мнозинство от останалите съюзници от НАТО един след друг се дистанцираха от забележките на френския президент и увериха, че не става въпрос за изпращане на войници в Украйна Това обаче остави впечатление за разделение в западния лагер.

На свой ред Владимир Путин предупреди за "реална заплаха" от ядрена война в случай на ескалация.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


307
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
234
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
този некрофил що не дундурка бабата си
233
0
 
3
 
! Отговори
Просветна му накрая! преди 1 месец
Цитат:"Френският президент Еманюел мИкрон призова в Прага съюзниците на Украйна да не бъдат страхливци пред лицето на една станала неудържима Русия" .Много добре казано-даже съдържа и отговор. мИкрончо точно затова се страхуват-защото Русия вече е нрудържима.Дотам я докарахте с еврокраварския либерастизъм,джендаризъм и колониална наглост. Въпросът е ти защо отведнъж стана толкова смел? Верно е, признавам-да мандърсаш баба си е вид смелост.Твойта смелост е всъщност предсмъртен вик на полит. ТРУП
232
0
 
2
 
! Отговори
Байой преди 1 месец
Макарона не разбра ли че съюзниците на у-край-на са само неговите дружки от ес урсоляка ,шолц и си е . Да даде пример каска мешка автомат и скокмарш към фронта , токивиж са го последвали
231
0
 
8
 
! Отговори
Денкоф, Тагаренко преди 1 месец
Макрон ви призовава да не бъдете толкова бъзливи. Смело на 13 коловоз източно от гарата и на бързия дизел София - Киiв.
230
0
 
20
 
! Отговори
Шарл дьо Гол преди 1 месец
Макрон да даде личен пример и да се запише доброволец на украинския фронт
229
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хайде бе макарон, хвайщай шмайзера и повеждай френската войска срещу ***! То иначе с чужди ръце кестени да вадиш от огъня е лесно.
228
0
 
9
 
! Отговори
мда преди 1 месец
Лесно му е на макарон - той няма да ходи на фронта, каквото и да стане.
227
7
 
1
 
! Отговори
Бай русфил преди 1 месец
От Курило: САЩ ще се бият до последния украинец. Дават им точно толкова оръжие колкото да мрът,обаче на САЩ им свършиха оръжията и мунициите. Унищожавихме милиони натовци в украйна,обаче тряа спрем помоща за Украйна за да не се въвлечен във война .Доктора в Курило: Бай русофил, време е за таблетките,почна да говориш взаимоизключващи се неща! Ако не беше наш пациент с тези разсъждения,щеше да излезе че си глуп.в по природа! Хахаха
226
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Свършиха оръжията, наред е да изпращат месо. Но и това няма да помогне. Няма как да победят. Ще трябва се примирят с действителността. Постепенно.
225
0
 
25
 
! Отговори
САЩисан вие на луна преди 1 месец
Призовавам баба да ти отпере един тиган у чутурата белким се кротнеш.
224
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Баба Макрон е над 70 години, няма деца и няма да я бъде.На Макрон не му се живее без нея и за това призовава за война. Иска да умре като герой, е не като ми-жи-тур-ка!
223
0
 
19
 
! Отговори
Петлето преди 1 месец
Що не е на фронта? Баба му ще му събира перушината!
222
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тези представители на лгбт общността имали ли са сблъсък с истински мъже? Е така да му обърше някой два шамара само за да не се прави на интересен? Това войната да не ти е видеоигра или парти на драгкралици? Ние имаме семейства, деца. Не като тебе - баба жена, която просто скрива сбърканата ти сексуалност.
221
14
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тази ядрена заплаха се отнася най много за Путин.
220
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И тоя пада от власт, поддържат го 19% от франсетата. И последни истерични вопли да провокира като зеленото гум..но световна война за да се задържи и да оцелее физически. Те всичките на власт ще оцелеят тогава, само народът им ще мре. Има обаче една особеност при франсетата, не са хомогенен народ и тоя знае перфектно защо точно те са изобретили гилотината за кралете се и не прощават.
219
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Сили, които са станали неудържими" - макарона признава отстъплението на Укр. Макарона да си изпрати мароканите на руския фронт, че са му много станали 7 милиона или някъде там. Според плановете им българите и румънците ще влязат в исгинските битки за Одеса, макароните ще са на белоруската граница, където няма никаква опасност.
218
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хихи.. тоа хем е далече, хем деца нЕма, дреме му на дедовия.. Я колко третокласни източноевропейци има за изби... такова де - саможертване, пък руснаците като стигнат до париж директно вдигат белият байрак и започват преговорите.
217
0
 
22
 
! Отговори
бе преди 1 месец
тоя що не ходи да смени памперса на баба си : )
216
2
 
21
 
! Отговори
Ммда преди 1 месец
Макрон е пътник на предстоящите избори. Ясно е, че иска да измести вниманието от вътрешните проблеми във Франция, към външна политика на ЕС.
215
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Самообявилите се съюзници на Украта. Изглеждат все по-нелепо.