Мобилизация в Украйна: Къде сте, мъже? 500 000 души трябва да сменят изтощените на фронта

Голяма част от тях обаче са в чужбина, инвалиди или работят в защитени производства
13 мар 2024 21:15, Петър Бойчев
478
Мобилизация в Украйна: Къде сте, мъже? 500 000 души трябва да сменят изтощените на фронта
Снимка БГНЕС

Украйна трябва да мобилизира 500 хиляди души, въпреки масовото нежелание на мъжете в наборна възраст да отиват на фронта. В момента Върховната Рада работи над закон за мобилизацията, който трябва да подготви законодателната база за призив в армията. Както пише Financial Times, новите попълнения са очаквани с нетърпение от изтощените военни, които са на фронта повече от 2 години без смяна и практически без отпуски.

"Две години без прекъсване, без ротация - разбира се, моралът е нисък и това убива мотивацията. Имаме нужда или от ротация, или от редовен отпуск, за да си починем качествено", казва парашутистът Иля, който е имал само 25 дни отпуск през двете години на война.

Още по темата
Сред причините, поради които мъжете са се опитали да избегнат набор на фронта, според военния, е безсрочната служба в Украйна. Но, казва Иля, "ако хората не дойдат, няма да можем да си починем“.

Новият закон за мобилизация има за цел да актуализира правната рамка на страната преди очакваната мобилизационна вълна тази година, по време на която могат да бъдат призовани до 500 000 души.

Усилията до голяма степен бяха насочени към замяна на 330 000 изтощени войници, които в момента са на бойното поле, казват от украинското министерство на отбраната. Новобранците ще заменят загубите и ще посрещнат други военни нужди в зависимост от ситуацията на бойното поле.

Но законът се оказва противоречив. Украинските законодатели въведоха повече от 4000 поправки.

Резервът от мъже, които искаха доброволно да защитават Украйна, е изчерпан, а значителна част от мъжете в призивна възраст не искат да отидат на фронта.

До момента се мобилизират мъже на 27 години, но средната възраст на войниците на бойното поле е над 40 години. Предложение за намаляване на наборната възраст до 25 години предизвика яростна реакция от страна на политици, които твърдят, че би било самоубийство нацията да изпрати най-младите си в окопите.

Данните за мъжкото население на Украйна, публикувани от парламентарната комисия по икономическите въпроси, показват, че от 11,1 милиона украински мъже на възраст от 25 до 60 години само около 3,7 милиона отговарят на условията за мобилизация. Другите или са на фронта, или са с инвалидност, или в чужбина, или работят в защитени производства.

"Не се страхувам да призная, че не искам да умра. Трябва да решиш какво обичаш повече: семейството или страната си", казва украинецът Ярослав, който се опита да избяга от Украйна миналото лято.

Освен страха от смърт или инвалидност, според проучване на Info Sapiens, основните проблеми на онези, които са се опитали да избегнат мобилизацията, са недостатъчната подготовка, неограниченият срок на службата и липсата на оръжие и боеприпаси.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


478
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
316
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Някои украинци взеха да се усещат че Зеленски и компания цели унищожението на цялото население на Украйна, дано повече от тях да се усетят и избягат от там.
315
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Едно е да събереш необходимата бройка, а съвсем друго това да са боеспособни хора, които реално да воюват. В случая се търси "пушечно месо" , за да се отпуснат едни милиарди, които пак да изчеснат в джобовете на управляващата клика!
314
0
 
27
 
! Отговори
кирил петков преди 1 месец
електоратът на ппдб с радост ще се мобилизира за клета майка българия и ще отиде
313
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мдаа, този факт показва, че загиналите украински военни не са 30 хиляди, както говореше наркомана, а около 10 пъти повече!!! И това ярко контрастира с една анкета от преди няколко дни, според която над 60% от украинците са готови да се бият за страната си, което за пореден път показва колко манипулирани са такива статистики.Професор Витанов прогнозира, че към лятото човешкия фактор на фронта ще се обърне в полза на Русия. Т.е. украинците бяха 2 години с доминиращ личен състав, което приключва.
312
0
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Половината са в Чехия, по цял ден се драпат за макарите, а събота и неделя пият и се бият в гърдите- вас европейците, ние ви спасихме от Путин
311
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Стига смърт и осакатяване!
310
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мда, не знам как ще ги съберат тези 500 хиляди, дори в ютюб може да се види че хората не желаят да воюват. Един от последните им случаи, 2-*** мъже с брадви ги размахваха и чупеха кола с което категорично заявяваха че не искат на фронта. Това стигна дори и в официалните украински новини. А и да ги съберат, кога и къде ще ги обучават или направо на фронта!? Имаше един случай на 2-я ден от мобилизацията беше загинал, абсолютно неподготвен човек го хвърлят на предна линия.
309
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Гледах едни клипове как украинци се опитват да преплуват някаква река към Молдова, за да се спасят от мобилизация. Зле съм с географията и забравих името на реката. Но предпочитат да загинат в ледени води или да се удавят, отколкото да гинат на фронта. Пореха като делфини. Но пристига един катер и ги прибира обратно. Ето така.
308
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ППДБ да ходят да помагат!
307
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако не им достигат хора на наркосите у нас има достатъчно,като гледам по форумите постоянно се пъчат някакви герои които защитават Украйна и се присмивт на Русия,колко била зле и т. н. Дя взимат тях,Опс,не стават в заглавието се пита ,,къде сте мъже''
306
28
 
1
 
! Отговори
Куку преди 1 месец
Въпроса е къде са руските резерви от хора и защо фронта не се променя?Няма желаещи затворници?Бурятите и те свършиха!
305
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тоест балъците свършиха,желаещи няма даже да попълнят остатъците от Азов,АйдарДесен сектор и прочие па смина. СВО върви по план.
304
0
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Богатите избяга в чужбина а загива обикновения народ и най лошото като свърши войната тези ще се завърнат и пак ще ограбват народа
303
0
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
мобилизират хората без "връзки", ама такива няма вече. Всеки се спасява, както може.Никой не иска да умира-нито украинци нито руснаци.На фронта няма близки и роднини на депутати, министри или на бизнесмени и други приближени на управата
302
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Само преди няколко дни тук публикувахте едно проучване с което се опитвхте да убедите хората че Украйна е с най-голям процент хора които биха воювали за страната си 62%. А се оказва че това изобщо не е така,от статията е видно че добровоци няма,а дори тези които подлежат на мобилизация,тоест по задължение вдячески гледат да изклинчат.Спирам до тук че третия пол пак ще вдигне кръвното.
301
1
 
27
 
! Отговори
Реалист преди 1 месец
Зеления е национален предател, който се е продала на Запада и заради когото умират невинни хора. Колкото по-рано се усетят украинците, толкова по-малко ще умрат.
300
1
 
39
 
! Отговори
Каква мобилизация преди 1 месец
Влезте в тубата и вижте как ги "мобилизират".Хващат човека от автобусната спирка и го влачат, защото той не иска да върви.Друг се заключи в колата си, но не успя да вдигне прозореца и го измъкнаха през него.През това време жените и майките им вият на умряло.какви войници става от такива хора.И 24 часа няма да просъществуват в реален бой.Това отдавна не е война.Това е кланица на фирма "Зеленски и Ко" които са получили задача да освободят територията на Украйна за едни други хора, които вече изкуп
299
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Във Виена има поне 50000
298
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Обикаляйте моловете и събирайте урожай. Мъжете са на пазар с пазарски кошници. Берете ги като ягодки-бам в джипките и директно на фронта барабар с кошниците.
297
2
 
11
 
! Отговори
Пожелание преди 1 месец
Мир за Зеленски по един или друг начин. Амин