Мобилизация в Украйна: Къде сте, мъже? 500 000 души трябва да сменят изтощените на фронта

Голяма част от тях обаче са в чужбина, инвалиди или работят в защитени производства
13 мар 2024 21:15, Петър Бойчев
478
Мобилизация в Украйна: Къде сте, мъже? 500 000 души трябва да сменят изтощените на фронта
Снимка БГНЕС

Украйна трябва да мобилизира 500 хиляди души, въпреки масовото нежелание на мъжете в наборна възраст да отиват на фронта. В момента Върховната Рада работи над закон за мобилизацията, който трябва да подготви законодателната база за призив в армията. Както пише Financial Times, новите попълнения са очаквани с нетърпение от изтощените военни, които са на фронта повече от 2 години без смяна и практически без отпуски.

"Две години без прекъсване, без ротация - разбира се, моралът е нисък и това убива мотивацията. Имаме нужда или от ротация, или от редовен отпуск, за да си починем качествено", казва парашутистът Иля, който е имал само 25 дни отпуск през двете години на война.

Още по темата
Сред причините, поради които мъжете са се опитали да избегнат набор на фронта, според военния, е безсрочната служба в Украйна. Но, казва Иля, "ако хората не дойдат, няма да можем да си починем“.

Новият закон за мобилизация има за цел да актуализира правната рамка на страната преди очакваната мобилизационна вълна тази година, по време на която могат да бъдат призовани до 500 000 души.

Усилията до голяма степен бяха насочени към замяна на 330 000 изтощени войници, които в момента са на бойното поле, казват от украинското министерство на отбраната. Новобранците ще заменят загубите и ще посрещнат други военни нужди в зависимост от ситуацията на бойното поле.

Но законът се оказва противоречив. Украинските законодатели въведоха повече от 4000 поправки.

Резервът от мъже, които искаха доброволно да защитават Украйна, е изчерпан, а значителна част от мъжете в призивна възраст не искат да отидат на фронта.

До момента се мобилизират мъже на 27 години, но средната възраст на войниците на бойното поле е над 40 години. Предложение за намаляване на наборната възраст до 25 години предизвика яростна реакция от страна на политици, които твърдят, че би било самоубийство нацията да изпрати най-младите си в окопите.

Данните за мъжкото население на Украйна, публикувани от парламентарната комисия по икономическите въпроси, показват, че от 11,1 милиона украински мъже на възраст от 25 до 60 години само около 3,7 милиона отговарят на условията за мобилизация. Другите или са на фронта, или са с инвалидност, или в чужбина, или работят в защитени производства.

"Не се страхувам да призная, че не искам да умра. Трябва да решиш какво обичаш повече: семейството или страната си", казва украинецът Ярослав, който се опита да избяга от Украйна миналото лято.

Освен страха от смърт или инвалидност, според проучване на Info Sapiens, основните проблеми на онези, които са се опитали да избегнат мобилизацията, са недостатъчната подготовка, неограниченият срок на службата и липсата на оръжие и боеприпаси.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


478
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
336
7
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Зеленото джудже се прави на луд,младежи и мъже на украинската граница към нас ,украйнските граничари има вземат евро според колата или джипа който кара украинеца и ги пускат в България ,гивтий с един. Доста богат Украинец той му каза че иска да си купи апартамент в Турция ,каза че за джипа платил на техните 7 000 евро ,зеления да Додев България и да,се ги прибира ,у Варна ,Бургас сл.Бряг е пълно с украинци
335
8
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Има доста българи с големи усти дето раздават акъл и плюят по форумите, да заминават да помагат, да покажат на дело какви мъже са
334
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В тон с ервопейските ценности не трябва ли тоя път да са 500,000 жени? И ако може по-грозничките - тъщи, кметици, такива разни.
333
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
АМИ ПЪРВИТЕ 600 000 СА "МОГИЛИЗИРАНИ", СЕГАШНИТЕ 500 000 КОИТО ТЪРСЯТ ЗНАЯТ КАКВО ГИ ЧАКА.
332
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами есесовците вече се чудят как да се измъкнат от тази каша която "началникът" им нареди да забъркат. Вече започна да им пука за тях си отколкото за Украйна. А И защо не пишат нищо за поляците дето 2 месеца са блокирали границата със укрия и камион не минава от там. Във момент 5 КПП са напълно затворени. Глад, глад, глад, голодомор.
331
5
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз съм българин и честно казано, повече ми пука за Украйна и как да излезне от тази тежка ситуация, от колкото за САЩ, които само подстрекават и манипулират, извличайки колосални облаги. Време е да намерите решение на братоубийствената война в която бяхте въвлечени.
330
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В "цивилизованите " страни за за тормоз над животно се лежи в затвора , а за убиване на хора се раздават пари и медали ???
329
3
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
...Политиката на държава която е на 10000 километра от Украйна ви вкара във война със най силният ви съсед от която изход няма. Със сила няма да успеете да преобърнете нещата, а да изпратите младите си мъже на фронта в момент на отстъпление е загуба и то огромна.
328
3
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Скъпи Украинци, дойде време да си кажем истината. Колкото и хора да изпратите, вероятно няма да стигна. Украйна вече е разпарчетосана и единственото решение ще бъде да седнете на масата и да преговаряте, директно с Путин. Трябва да сте достатъчно наясно, че всички пари които ви дава Европа, са за да опазите не Украинските граници, а границите на ЕС.
327
1
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Просто е. Пратете онези таланти от Парламента начело с Тагатев, да ги подсилят. Нали са патриоти, умиращи за Украйна.
326
3
 
24
 
! Отговори
Гошо преди 1 месец
Всеки ден загиват по най-малко 500 биещи се на страната на Украйна.
325
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
КЪДЯ СА БРЯ? - СРЕЩУ 200 000 РУСИ ВЪВ НАЧАЛОТО ИЗЛЯЗОХА 600 000 НАЦИСТИ. А КЪДЯ СА БРЯ ТЕЯ.
324
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Отдавна вече лидерчетата гледат на войниците като търговски обекти, като инвестиция...месо срещу пари!
323
26
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Драги ми смехурковци които се присмивате на украинците нали знаете че и вие ще сте като тези които бягат от защита на родината.И мога да кажа че в Украйна тези които се бият за страната си ще са много повече от тези които са готови да се бият за България.
322
2
 
21
 
! Отговори
Давам от сърце преди 1 месец
240 бг юнаци и юначки!
321
1
 
17
 
! Отговори
Ще ви кажа преди 1 месец
Като питате: чешат си квото имат на социалки в германия, франция, белгия, + осигурени безплатни курсове по една година за език, безплатен траспорт, в центъра на градовете с офиси накичени със синьо-жълти балончета, безплатно ядене, безплатни квартири, по хотелите в бг. Та там са.
320
3
 
28
 
! Отговори
Койч0 преди 1 месец
Ами Урсула нали е многодетна фурна ... или да я пълнят пак или да "прежали най- малото най- убавото" ха ха ха
319
2
 
31
 
! Отговори
Нищо ново преди 1 месец
Ловят ги по улиците за да ги изпратят на фронта.
318
31
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не може да победиш дронове, крилати балистични ракети и умни бомби с калашникова кашимерия. Просто не може! Проблемът е, че в Просия си набавят достатъчно будали без мобилизация - практически в 80% от територията на страната военните са единствения работодател и плащат сравнително добре за бедния руски стандарт. Така си набират предостатъчно балами за "битките"....И затова джуджето се радва на огромна подкрепа...
317
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нещо "Слава Украйна" лозунга май не работи вече...