Ще фалира ли Украйна през 2025 година?

Киев получи $1,5 милиарда от Световната банка като част от заем за политика за развитие
2 апр 2024 21:13, Нели Христова
273
Ще фалира ли Украйна през 2025 година?
Снимка: БГНЕС

Украйна може да бъде изправена пред фалит още през 2025 г., ако западните страни откажат да отпишат дълговете й, включително тези на частните й компании. Източник от Световната банка каза за руската информационна агенция в петък, коментирайки отпускането на заем от 1,5 милиарда долара на Киев чрез тази международна финансова организация.

Както изясни източникът, "руската дирекция [в Световната банка] гласува против този проект, позовавайки се на устава на организацията". "В самия проектен документ открито се говори за катастрофалното състояние на публичните финанси на Украйна поради икономическия спад и намаляването на чуждестранната помощ. Ако през 2025 г. западните кредитори откажат да отпишат дълговете на Киев, включително дълговете на частни компании и банки, страната може да пред фалит“, подчерта източникът.

Според него "като цяло ръководството на Световната банка признава изключително високите рискове от сътрудничеството с Украйна, следователно в тази операция, както и в предишните, банката не предоставя собствени средства - за разлика от Международния валутен фонд, и отново се възползва от гаранции от донори – Япония и Великобритания".

Както съобщи по-рано премиерът на Украйна Денис Шмигал , Киев получи $1,5 милиарда от Световната банка като част от заем за политика за развитие.Според информацията, предоставена от Шмигал, тези средства ще покрият бюджетните разходи за социални и хуманитарни нужди и реконструкция.

Украинският министър на финансите Сергей Марченко и посланикът на САЩ в Киев Бриджит Бринк подписаха на 29 март двустранно споразумение за отлагане на плащанията по държавния дълг. Според Марченко подписването на това споразумение ще намали дълговата тежест върху държавния бюджет и ще насочи средствата, предназначени за погасяване и обслужване на дълговите задължения, към нуждите на социалната и хуманитарната сфера.

В Украйна е планиран бюджетен дефицит от 43,9 милиарда долара за 2024 г. Властите очакват да покрият по-голямата част от него със западна помощ. Марченко заяви, че бюджетът се нуждае от 3 милиарда долара приходи от партньори всеки месец. Въпреки това, забавянето на договарянето на програми за помощ за Украйна в ЕС и САЩ през първите месеци на годината доведе до факта, че Киев получи само $1,2 милиарда от партньори през януари и февруари.Както Марченко призна, само една четвърт от западните финансовата помощ, получена през 2023 г., е предоставена под формата на безвъзмездни средства, тоест безвъзмездно. Според последните данни на Министерството на финансите в края на 2023 г. държавният дълг на Украйна е достигнал 80% от БВП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


273
Още от НОТИФИКАЦИИ
Войната достигна Татарстан: Украински дронове улучиха два завода
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
235
0
 
4
 
! Отговори
Альоо преди 3 седмици
"Ще фалира ли Украйна през 2025 година?" Че тя в момента е фалирала и кара на помощи, вие за 2025 питате.
234
0
 
4
 
! Отговори
Всички играем за ФАЩ преди 3 седмици
Въпроса е... кого ползва тоя военен конфликт и на кого и защо помагаме ние???!!! Във всеки случай помагаме, не на 0крайна да е добре, не на нас и на Европа да ни е добре, а на Русия да е зле.... за да е добре на ФАЩ!!!
233
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Въпросът е в друго - колко от близките ви ще оцелеят в неизбежната ядрена война. А, то всъщност не е точно въпрос, защото отговорът е ясен - николко ))))
232
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Няма да фалира 2025,защото е вече фалирала.
231
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Да фалира, колко да фалира? Няма как да падне толкова ниско, колкото Путинистан,
230
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ей че трудно се слагат плюсове и минуси.
229
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До НОРМАЙЕН Голяма първоаприлска си праснал. От Русия не можеш да влизаш в този сайт. Там е блокиран. Само откъм тролейската фабрика на Руската църква в София и други тролейски заводи имаш тролейски достъп, но откъм Раша - тц! Откъм Европа ти е свободно навсякъде. Ние ядем доматите с колците, нъл тъй?!
228
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
И кво, ако фалира? Гърците нали бяха фалирали, да не живеят зле? Виж, ако Раша фалира, не я знам. Има да чака централноафриканските и еритрейските вождове да я спасяват. Никой не ще да тъне в блатата заради нея. И сърбите няма да си мръднат пръста. Путин по детски навик ще трябва да трепе плъхове, за да си изхранва поданиците. Не ми се мисли.
227
1
 
4
 
! Отговори
До Дългове преди 3 седмици
Никой не знае, защото е твоя измислица.
226
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тя вече е фалирала.
225
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Не ме интересува кой щял да фалира. По-надолу от Блатная няма накъде.
224
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Дългове Защо някой трябва да знае въображаемите ти мозъчни измишльотини? Форумците да не са телепати?
223
3
 
17
 
! Отговори
НЯМА ВЕЧЕ УКРАЙНА преди 3 седмици
Украйна от почти две години насам е ФАЛИРАЛА ДЪРЖАВА, напълно зависима от външно финансиране, НАПЪЛНО ЗАВИСИМА! Т.е. Украйна не може да води независима политика изобщо, дори и за най-малките неща. Земята е изкупена от Мосанто, Каргил, Дюпон. Индустрията е разбита. Хора няма - напуснали и избити.
222
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Бг и Окрайна трябва да се закрият!
221
9
 
5
 
! Отговори
Блатомир пУтлер преди 3 седмици
Капейките са в екстаzzZ
220
8
 
4
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 3 седмици
Около Берлин започнаха да копаят окопи, че нали великата руска армия щяла да ги стигне до седмица-две.
219
2
 
8
 
! Отговори
gogo преди 3 седмици
Дай Боже да фалират!!!
218
4
 
16
 
! Отговори
До Замразените Руски преди 3 седмици
Цяла Русия очаква това с нетърпение .Путин много обича предвидими противници. Да не мислиш че не са предвидили предвидимия запад. С кеф ще унищожът доверието в банковата им система. Една банка позволи ли си да конфискува суверенни активи ,предстои и категоричен фалит!!! Това ще е грандиозната победа на Путин !!!! Не на Русия. На Путин!!! Европата 1000г ще помни как Путин я е занулил!!! ХАХАХАХАХАХАХА
217
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Понеже децата са ваканция и няма кой да пише по форумите сори.
216
4
 
12
 
! Отговори
Дзивко преди 3 седмици
Някъде четох, че на Украйна и трябват към 5млд на месец, 3 за война и 2 за социални плащания, голяма част от парите за оръжие си остават в запада, щото се купува тяхно оръжие, малко като да ти дам пари назам да вечеряме заедно, като цяло Украйна е развалина, ако я отрежат от Черно море и залежите в Донбас..