Ще фалира ли Украйна през 2025 година?

Киев получи $1,5 милиарда от Световната банка като част от заем за политика за развитие
2 апр 2024 21:13, Нели Христова
273
Ще фалира ли Украйна през 2025 година?
Снимка: БГНЕС

Украйна може да бъде изправена пред фалит още през 2025 г., ако западните страни откажат да отпишат дълговете й, включително тези на частните й компании. Източник от Световната банка каза за руската информационна агенция в петък, коментирайки отпускането на заем от 1,5 милиарда долара на Киев чрез тази международна финансова организация.

Както изясни източникът, "руската дирекция [в Световната банка] гласува против този проект, позовавайки се на устава на организацията". "В самия проектен документ открито се говори за катастрофалното състояние на публичните финанси на Украйна поради икономическия спад и намаляването на чуждестранната помощ. Ако през 2025 г. западните кредитори откажат да отпишат дълговете на Киев, включително дълговете на частни компании и банки, страната може да пред фалит“, подчерта източникът.

Според него "като цяло ръководството на Световната банка признава изключително високите рискове от сътрудничеството с Украйна, следователно в тази операция, както и в предишните, банката не предоставя собствени средства - за разлика от Международния валутен фонд, и отново се възползва от гаранции от донори – Япония и Великобритания".

Както съобщи по-рано премиерът на Украйна Денис Шмигал , Киев получи $1,5 милиарда от Световната банка като част от заем за политика за развитие.Според информацията, предоставена от Шмигал, тези средства ще покрият бюджетните разходи за социални и хуманитарни нужди и реконструкция.

Украинският министър на финансите Сергей Марченко и посланикът на САЩ в Киев Бриджит Бринк подписаха на 29 март двустранно споразумение за отлагане на плащанията по държавния дълг. Според Марченко подписването на това споразумение ще намали дълговата тежест върху държавния бюджет и ще насочи средствата, предназначени за погасяване и обслужване на дълговите задължения, към нуждите на социалната и хуманитарната сфера.

В Украйна е планиран бюджетен дефицит от 43,9 милиарда долара за 2024 г. Властите очакват да покрият по-голямата част от него със западна помощ. Марченко заяви, че бюджетът се нуждае от 3 милиарда долара приходи от партньори всеки месец. Въпреки това, забавянето на договарянето на програми за помощ за Украйна в ЕС и САЩ през първите месеци на годината доведе до факта, че Киев получи само $1,2 милиарда от партньори през януари и февруари.Както Марченко призна, само една четвърт от западните финансовата помощ, получена през 2023 г., е предоставена под формата на безвъзмездни средства, тоест безвъзмездно. Според последните данни на Министерството на финансите в края на 2023 г. държавният дълг на Украйна е достигнал 80% от БВП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


273
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
172
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Императорът Путин превърна една що-годе развиваща се държава в бавноразвиваща се, затова все гледа завистливо в чуждите копанки.
171
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Засега Русия има най-големи приходи от икономия на пенсии: по официалната рашка статистика 52 % от руските мъже не дочакват пенсионна възраст. Мамашките са дълголетни, ама пенсиите им са ниски. Освен ако не са героини на социалистическия труд или героини на к.рвенския фронт. Те поне му намериха цаката - взеха си по един нашенски Копейко, туриха го под чехъл и - пей сърце!
170
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Капейките пак вземат мечтаното за реално. Прекаляват с халюциногените. Комунистическите им прадядовци ги плямпаха тези за "фалиралия" Запад преди близо век и тея повтарят като папагали същите опорки. А Путин успя за нула време да скапе пред очите ни една държава, която таман беше решила да се измъква от блатото. Язък за Рашата! Не е виновна - акълът на крепостниците и е толкоз.
169
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дрън-дрън. Колкото фалираха гърците. Русия се чуди вече кого другиго да освобождава, че хазната се празни, рускините се омъжиха за хамериканци и запознаха навън, парите, конфискувани от самоубитите олигарси свършиха, афро кралят на ЦАР и еритрейският пазвантин искат огромни суми за "безрезервната" си подкрепа към Джуджака, Кимчо е стиснал ду.*** и не му пуска ни пари, ни ракети. Само до ходят на гости да пият чай. Ако Путин не беше помогнал на Башар да фалират Сирия, сега оттам можеше да му дадат
168
6
 
9
 
! Отговори
Малоумтите центаджии преди 1 месец
Когато нямат доводи за немоща на НАТО започват да пишат простотии и да ти вядят води от 100 кладенеца. Всички видяхме, че тази смешна организация е безпомощна пред Русия. В НАТО има една и половина боеспособни армии тази на сащ и донякъде на Турция всичко другото е пълнеж. Ядрения арсенал на сащ е толкова остарял и неподържан, че не се знае дали ще могат да използват и 30% от него това са думи на военни специалисти. НАТО ако имаше топки щеше да нападне Русия но няма нито военен потенциал.
167
6
 
9
 
! Отговори
???? преди 1 месец
Без емоция, повечето европейски държави от ЕС са с трилиони дългове, ние гледаме как Украйна ще фалира, като ЕС отдавна е фалирал.
166
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ръководството на Световната банка признава изключително високите рискове от сътрудничеството с Украйна, а нашият Наведенков във Вилнюс говори за перспективите от нашите инвестиции в Украйна. Този молец няма хал-хабер.
165
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 147 Кви преговори с нелигитимен президент ве? Ти у ред ли си? Ще преговарят със следващия след Путин.
164
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не, няма.
163
7
 
4
 
! Отговори
82-ОМБР преди 1 месец
Докато безумно богатия Запад плаща сметката,по ероятно е мордор да фалира!
162
6
 
13
 
! Отговори
Няма да фалира, щото преди 1 месец
няма да я има. Но ЕС със сигурност ще фалира. То не беха украински бежанци, то не беха мигранти, то не беха стратегически партньорства... За далаверите на усралата и компанията й даже не споменавам. Та ЕС е фалирал отдавна, ама кой се е загрижил за това?
161
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кристалина, ЕС и САЩ ще фалират също защото дадоха милярди и при фалит губат сичко.
160
5
 
4
 
! Отговори
Хахаха преди 1 месец
Въпроса е ще оцелее ли *** през 2025 или руснаците ще си направят Киевска народна република.
159
4
 
2
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 1 месец
От ний сме цъфнали и вързали ?
158
5
 
3
 
! Отговори
абе преди 1 месец
умират ли руснаци и от двете страни? - умират (над 90% от хората с укр паспорти са чисти етнически руснаци) - еми тва е )))))))
157
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Че тя и сега е фалирала. Доиживява на просия от *** политици предимно в ЕС
156
5
 
17
 
! Отговори
Истината преди 1 месец
Накратко признаваме че войната е на Запада срещу Русия, Украйна е само наемник, при това изглежда лошо платен
155
5
 
9
 
! Отговори
Реалист преди 1 месец
Колко от парите с които Украйна е затънала за окрадени? Поне 1/4 със сигурност, а може би и много повече.
154
6
 
13
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
За мен е важно брюкселският ЕС да бъде унищожен.
153
5
 
19
 
! Отговори
Тя Украйна преди 1 месец
Вече фалира! Живее на издръжка на европейските данъкоплатци..