Най-голямата парична награда в света ще бъде обявена на 9 март

С Темпълтън се награждават личности, изследвали проблеми, свързващи наука и религия; 795 хил. лири се връчват за 32-и път
1 мар 2005 12:56,
Най-голямата парична награда в света ще бъде обявена на 9 март

Носителят на наградата “Темпълтън” 2005 ще бъде обявен в сряда, 9 март в 11:00 ч. в църковния център на ООН в Ню Йорк. Всяка година наградата се връчва на личност, показала изключителна оригиналност в изследването на проблеми, свързващи науката и религията. Дукът на Единбург ще връчи наградата на частна церемония в Бъкингамския дворец на 4 май.

Темпълтън” е най-голямата парична награда в света, давана на личност. Създадена е от глобалния инвеститор и филантроп Сър Джон Темпълтън и е връчена за първи път през 1973 г. Наградата цели да поощри и отличи постиженията в сферата на религията така, както Нобеловата награда отличава постиженията в науката, изкуството и хуманитарните усилия.

Паричната стойност на наградата “Темпълтън” – 795 000 лири стерлинги, повече от 1 400 000 долара, надвишава Нобеловата награда, за да подчертае вярата на Дж. Темпълтън, че ползата от духовните открития може да бъде много по-голяма от тази на всяко друго човешко усилие.

Тази година фондацията има за цел да популяризира Темпълтъновата награда и в България, за да се даде възможност на хората в региона, които работят по подобни теми, да бъдат признати за своите постижения. През 1998 г. наградата беше присъдена на унгарския учен Зигмунд Щернберг за усилията му в подобряването на диалога между мюсюлмани, християни и евреи.

Освен директното отличаване на носителя, фондацията цели да поощри и вдъхнови нови изследвания в тази област. Международно жури от девет съдии ще вземе предвид всички религии когато определят победителя.

Лауреатът на Темпълтъновата награда за 2005 ще се присъедини към бележит кръг от предишни носители. Миналогодишният носител д-р Джордж Елис работи в областта на теоретичната космология в Университета на Кейптаун. Д-р Елис стои зад идеята за балансиране на рационалността на науката с вярата и надеждата. В изследването си д-р Елис застъпва тезата, че има причинно-следствени сили отвъд познанията на точната наука, включвайки теми като етика и естетика. Според него етиката е също толкова значима част от вселената, колкото и математиката.

Известни в цял свят носители на Темпълтъновата награда са Майка Тереза, Александър Солженицин, Майкъл Новак. Шест години преди Майка Тереза да получи Нобелова награда през 1973 г., фондация Темпелтън й връчи своя приз за усилията й в помощ на бездомните деца от Калкута.

Друг известен носител на наградата Темпълтън е Александър Солженицин, който получава реномираното отличие през 1983 г. за обновяване на ортодоксалната традиция и вярата в уникалната същност на човешката душа.

Холмс Ролстън III, професор в Университета на Колорадо, познат като “бащата на природната етика,” получи наградата през 2003 г. за неговите трудове, обединяващи биологията и религията за по-добро разбиране на еволюционните екосистеми на земята.

Д-р Джон Cи Полкингхорн, физик-математик и англикански свещеник, спечели наградата през 2002 г. за приложение на научни подходи в изследването на християнството.


Спонсорирано съдържание