Либия: Предадохте ни. Какво сте ги заосвобождавали така празнично?

Затворниците трябваше още с пристигането си да бъдат закарани на място, където да изтърпят наказанието си, а не да бъдат освободени по този празничен и незаконен начин, каза либийският външен министър
28 юли 2007 17:33,
116
Либия: Предадохте ни. Какво сте ги заосвобождавали така празнично?
Медиците ни не трябвало да бъдат освобождавани по такъв празничен начин. Снимка: Булфото

Либия остро разкритикува днес помилването на медицинските сестри и на палестинския лекар, които се завърнаха в София във вторник, и го заклейми като „незаконна процедура” на властите на България, съобщи АФП.

„Затворниците трябваше още с пристигането си да бъдат закарани на място, където да изтърпят наказанието си, а не да бъдат освободени по този празничен и незаконен начин.”

Това заяви либийският министър на външните работи Абдел Рахман Шалкам на пресконференция в Триполи.

София „наруши законните процедури по отношение на естрадицията, предвидени от международното право и от споразумението за правна взаимопомощ, подписано между двете страни” през 1984 г., посочи от своя страна премиерът Багдади Махмуди.

„Ние следвахме законната процедура, България ни предаде”, каза Махмуди.

Според него, френският президент Никола Саркози, който взе голямо участие със съпругата си Сесилия в разрешаването на случая, е изразил пред него „недоволството си” във връзка с начина, по който са били освободени шестимата медици.

Либийският премиер Багдади Махмуди съобщи, че Либия е внесла меморандум в Арабската лига за приемане на общо решение срещу София на съвещание на представителите на страните-членки на лигата в понеделник.

Триполи сезира и Африканския съвет и Организацията Ислямска конференция, отбеляза той.

Либийският министър на външните работи Шалкам обвини европейските страни, че са политизирали случая с българските медици.

Той изтъкна, че те „са се обединили зад престъпниците (...) преди да приветстват тяхното освобождаване”.

Шалкам съобщи за „силен европейски натиск”, упражнен върху страната му и разкритикува хуманитарните и международните организации, които, вместо да критикуват освобождаването на „тези престъпници”, са „приветствали и аплодирали мярката”.

По-рано днес властите в Либия обявиха, че Чехия, Катар и България са внесли средства в международния фонд за семействата на заразените със СПИН либийски деца.

Нашето външно министерство обаче отрече информацията.

България, която е една от страните-учредители на Международния фонд "Бенгази", се е ангажирала още при създаването му, че ще има свой принос за осъществяване на неговите цели - техническа помощ за оборудване и модернизация на болницата в Бенгази, осигуряване на условия за лечение на либийските деца и изграждане в Либия на капацитет за борба със СПИН.

Това каза говорителят на Министерството на външните работи Димитър Цанчев в коментар на новината. 

Цанчев припомни българската позиция, изразена през миналата седмица от премиера Сергей Станишев и от вицепремиера и външен министър Ивайло Калфин, че опрощаването на либийския дълг към България е една от възможните форми за българския принос към международния фонд "Бенгази".

До този момент обаче решение за опрощаване на дълга не е взето и България не е превеждала средства във фонда, каза той.

Вчера Либия призова Арабската лига да свика извънредно заседание на арабските министри на външните работи, за да вземе единно официално решение за скъсване на дипломатическите отношения с България и замразяване на финансовите и икономическите отношения с нея.

Ден преди това Либия връчи официална протестна нота, в която се казва, че с незабавното помилване на медиците ни България е нарушила двустранния договор.

Семействата на заразените с вируса на СПИН либийски деца пък се обявиха срещу "незачитането на българския президент по отношение на международното право и кръвта на заразените деца" и казаха, че искат ареста на медиците и палестинския лекар, за да могат да излежат остатъка от присъдата си.

Те поискаха официално либийското правителство да сезира Интерпол, за да може шестимата да бъдат арестувани. Освен това те искат Либия да скъса дипломатическите си отношения с България и да експулсира всички граждани и български компании, които работят на територията й. 

По-късно главният прокурор на България Борис Велчев коментира, че няма абсолютно никакви пречки за помилването на българските медици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
Мосю Саркози показа на всички що е национален интерес и как се преследва и защитава той - лошото е само, че става въпрос за ФРЕНСКИ, а не за БЪЛГАРСКИ такъв - ние пак ще пием по една студена вода и ще си ходим по сандали
54
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
да лежат, ама не лежат - комунистическата мафия сраснала се с държавата си ги пуска, защото са нейни хора
53
0
 
1
 
! Отговори
X преди 16 години
http://***.metronews.ca/uploadedFiles/PDFs/2007072 7_toronto.pdf страница 13. само това пише е Онтарио по отношение на БГ медиците. Има и кратки статии в предишни статии.
52
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
и ютията като включа и тя казва, че сестрите са невинни
51
0
 
1
 
! Отговори
terminator преди 16 години
Kato zagovorihme za prestypnici, v BG ima mnogo takiva, koito lyjat naroda, al4ni ***, nqma6to spirane v lapaneto na pari-Sofianski, Toploto i drugi kato tqh. Te sa horata, koito trqbva da lejat v zatvora!!!!
50
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
и на ме ми писва, да слушам само за тях, пък и не ме интересува особено дали са невинни или виновни, дори никак не ме интересува - проглушиха ни ушите последните дни с тях
49
0
 
1
 
! Отговори
terminator преди 16 години
Abe radvam se, 4e se pribraha. Pisna mi, oba4e, na koqto i efirna programa da vkliu4a vse za tqh da govorqt... prekaleno e. Kolkoto do libijcite, v libia trqbva da se pusne atomna bomba, za da izbiqt vsi4kite mrysni ***, koito jiveqt tam. Imam kolejka ot libia, znaete li kakvo kazva tq- "u4eneto e za bylgarite..." a tq si pla6ta vsi4ki izpiti, 6toto ba6ta i e mnogo bogat. Typa e kato gyz, debela i grozna i e naduta samo zaradi bogatstvoto na ba6ta i! Na tazi snimka, deto q postnahte v na4aloto-ne vijdam nikakva orgiq, moje6 da si q zavre6 v gyza, typ pederast, deto si q postnal!!! *** bili, a na6ite 4algadjiiki i manekenki, deto se ebat za golemi sumi pari kakvi sa... 6to ne lejat te 9 godini, a!!! Na4inyt mi na izkaz e surov i cini4en, oba4e takava e i dejstvitelnostta!
48
0
 
1
 
! Отговори
X преди 16 години
Има педа, но не те са причина микзверното съществуване! Знаеш ли колко *** има в далеч по-развити страни от БГ? И темата е за сестрите и тяхната невинност, не за ***. Сестрите са невинни поне до колкото разните му научни среди го твърд
47
0
 
1
 
! Отговори
Иван преди 16 години
благодаря на Елица, все пак изглежда че може да постигнем компромис или поне да се държим възпитано, въпреки различинте си мнения
46
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
бедни ми, бедни народе - то е ясно кой те в таз робска люлка люлее, ама пък и ти народе, защо все тичаш до урните пак и пак да го избираш - ами сърди се на себе си тогава, народе
45
0
 
1
 
! Отговори
Елица преди 16 години
Високо оценявам отговора ти. Признавам, изненда ме! Нямам телефона на Петков, но и да го имам - не бих му звъннала :) Нямам против различните от моето мнения, имам против агресията в този форум и мненията (позитивни или негативни) с определенията, които се използват и от които интелект не личи.
44
0
 
1
 
! Отговори
Българин преди 16 години
Хайде да ви видя, като нашите са невинни - дали ще ходите при тях за манипулации... то ще се чуе. Тези хора са компрометирани като мецицински лица. Това е истината. Няма да промените нищо, като твърдите, че са невинни - децата си остават заразени и умират!
43
0
 
1
 
! Отговори
БЕРГ преди 16 години
E, No 4-не съм резак,а РЕАЛИСТ.....
42
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
сестрите са невинни, Гоце е пич - българия е просперираща страна - всичко останало са завистници и нихилисти - да живее ***-турската дружба
41
0
 
1
 
! Отговори
Elitsa преди 16 години
Да напомня на онези, които ругаят и обиждат и пропагандират:"ОБЩИ УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ НА УСЛУГАТА ЗА КОМЕНТАРИ В DNES.BGDnes.bg e новинарски сайт, предоставящ услуга за публикуване на коментари под статия. Ползването на услугата не изисква регистрация за потребителите и е безплатна. За да публикувате коментар под статия в Dnes.bg, е необходимо само да въведете код за сигурност.Публикувайки коментар в Dnes.bg, Вие се съгласявате, че няма да публикувате текстове с порнографски характер, подтикващи към насилие, етническа и/или религиозна нетърпимост, думи с обидно съдържание и всякакви материали, които са в разрез с българското законодателство (вкл. Закона за авторското право и сродните му права) и правото на Европейския съюз. Вие се съгласявате също така да не публикувате каквито и да е материали или връзки с други уеб сайтове, чрез които се нарушава правото на интелектуална собственост.Авторските права върху коментарите в Dnes.bg принадлежат на техните автори, като Dnes.bg си запазва правото да използва публикуваните коментари в Dnes.bg за свои нужди, включително с рекламна или друга търговска цел.Потребителите на Dnes.bg се съгласяват, че Dnes.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в сайта коментари.Dnes.bg си запазва правото да изтрива коментари, които са в противоречие с настоящите Общи условия, както и коментари, които са написани на латиница.Трябва да знаете, че IP адресите, от които са направени всички коментари, се записват и могат да бъдат използвани в определени случаи за разкриване самоличността на лицата, които са публикували съответните коментари, в нарушение на настоящите Общи условия. Dnes.bg си запазва правото да уведоми и окаже пълно съдействие на компетентните държавни органи, включително прокуратурата, следствието и полицейските органи, за всеки коментар, който нарушава законодателството на Р България и правото на Европейския съюз.Dnes.bg не носи каквато и да е отговорност в случай на загубена информация или на невъзможност за запазване на информация, въведена с коментарите на сайта.Публикуването на коментар в Dnes.bg означава, че сте запознат с настоящите Общи условия, съгласен сте с тях и се задължавате да ги спазвате." Източник: ***.dnes.bg
40
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
iskash da kajesh 4e niama pedali v BG li, ami 6to ne hvarli6 edno oko kam parlamenta
39
0
 
1
 
! Отговори
Иван Андонов преди 16 години
може и да ме вкарат дори зад решетките защото съм честен човек - тук всичко е сбъркано и наопаки - но след като за тебе еталон за достоверност е КАНАЛ 1 - коментарът е повече от излишен
38
0
 
1
 
! Отговори
X преди 16 години
Само по това ''***" си личи що за човек си. Никъде не пи;е, че са виновни в западните вестници! http://***.metronews.ca/uploadedFiles/PDFs/2007072 7_toronto.pdf Това е само пример какво пише в Канада например и по - точно Онтарио в случай, че знаеш къде е. Виж страница 13 умнико! Много е злобата и зависта.
37
0
 
1
 
! Отговори
до многоуважваната Е преди 16 години
името на нихилиста, подвизаващ се под номер 30 е Иван Димитров Андонов - ЕГН-то ми е 7207256245 - можеш да звъннеш на Румен Петков да ме задържат, защото не съм на твоето мнение за сестрите
36
0
 
1
 
! Отговори
Antikomunist Do Grob преди 16 години
da i Goce niamashe pravo da se izjiviava kato Gospod i da gi pomilva za da si vduga i toi mijavia reiting