САЩ в потрес от Домове за деца у нас

Кондолиза Райс: 200 млн. за купуване на гласове в България, потресаващи Домове за деца
12 мар 2008 16:46,
59
САЩ в потрес от Домове за деца у нас
Koндолиза Райс. Снимка: БГНЕС

В годишния доклад на Държавния департамент на САЩ се оценява състоянието на човешките права в 196 държави.

Публикацията, един от най-важните годишни доклади на департамента, беше обявена от държавния секретар Кондолиза Райс.

„Във всеки регион на света много хора се трудят мирно и често с голям риск за себе си и своите семейства, за да осигурят спазването на човешките права и на основните човешки свободи”, каза Райс и добави:

„Но милиони хора по света продължават да страдат от липсата на права“.

Тази година сред най-големите нарушителки са Северна Корея, Иран, Куба, Беларус, Узбекистан и Судан, но докладът критикува особено остро и Китай и Русия.

България далеч не е сред безправните държави. Въпреки това ред нарушения привличат критицизма на Държавния департамент.

В доклада се посочва, че в общ план правителството е спазвало човешките права на своите граждани, но в няколко сфери е имало проблеми.

Най-много забележки привлича дейността на полицията. С нея се свързва цял списък от нарушения: малтретиране (включително побой) на задържани в предварителен арест и на затворници, произволни арести и задържания, безнаказаност на полицията, малтретиране на членове на малцинствата, неприемливи условия в затворите и в предварителния арест.

Сред изведените на предни места нарушения в България е корупцията в изпълнителната, съдебната и законодателната власт. Следват нарушенията - ограничаване на свободата на пресата, дискриминация срещу малцинствата, срещу жени и деца и ред други.

Всички нарушения са илюстрирани с конкретни примери, твърде много за да бъдат изброени, предаде Дойче веле.

Изборите за общински съветници през октомври 2007 са посочени като нарушение. На тези избори, се казва в доклада, е имало „безпрецедентно купване на гласове“, за което са дадени около 200 милиона лева.

Не е пропуснат „изборният туризъм“, главно „внос“ на цели автобуси гласоподаватели от Турция. Според американския доклад тези нарушения се дължат на бизнес кръгове и фигури от организираната престъпност, опитващи се да издигнат свои местни политици, за да имат по-голям достъп до финансите от ЕС.

Държавните медии в България, според доклада, са лишени от истинска независимост. Лица с политически интереси, бизнес лидери и организираната престъпност са поставяли под натиск или заплашвали медийни организации и отделни журналисти. Журналисти са били подкупвани от политици, видни бизнесмени и организирани престъпници.

Корупцията на правителствените структури се смята за голям проблем. Докладът включва и голям брой нарушения, свързани с жени и деца.

Като пример - 1 от всеки 4 жени в България става жертва на битово насилие, но жертвите няма къде да отидат. През 2007 правителството е отпуснало 270 хиляди лева на общините, за да изградят убежища, но не е построено нито едно.

Многобройни са нарушенията, свързани с деца. Може би най-стряскащи от изброените в доклада са условията за живот в домовете за сираци и умствено изостанали деца, както и трафика на деца от домове за сираци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
0
 
! Отговори
Vseki преди 16 години
които плачат, че американците си бият *** ще отговоря: по-добре бит *** там отколкото бит бял в България. И да вземат да мсенят тая плоча, че ми писна. А Рони ще посъветвам: бягай, мила от тая ***. В нея останаха само прасетата. Писаха го дори и във в."Труд'!
37
0
 
0
 
! Отговори
Stan преди 16 години
Няма да те разубеждавам, но истината е малко по-различна.В момента живея извън България и имам огромното желание да са върна... мислех си че така по-добре, да далече съм от проблемите, но ми е мило за Бг...А ако си мислиш , че в другите страни е по-различно :), просто стандарта на живот е по-висок, но това не е достаъчно... В момента в Бг има много голямо търсене на кадри и ако човек е кадърен може да намери мястото си. Също така има почти всичко от другите страни. Има исторически паметници, море, планини, равнини, спортни бази - ски тенис сърф делтапланери, бънджи, и какво ли още не. Тук има простаци - навсякъде ги има, а в америка най-много. Единствено стандарта е по-добър, но ако можеш да го замениш за приятелите си - ок , на всеки 2 години нова кола и да живееш в готин апартамент...Поне не е за мен, но очевидно е за много други хора и може би ти си от тях, сигурен съм че ще успееш навсякъде.
36
0
 
0
 
! Отговори
Индубио преди 16 години
не искам да говоря на тема 'БЪЛГАРИЯ'това просто е един АДняма бъдеще"в тази страна ние не живеемние просто съществуваметъжна съм не искам да е така, никой не иска, но никой не ни и пита...така сме се заплели, заплели. заплели и НЯМА оправия..."Ами мила, не знам какво да ти кажа. От една страна е разбираема яростта ти и желанието ти нещата да се променят. Но повярвай ми, че където и да си решила да отидеш, няма да попаднеш на Райския двор. Проблеми и недостатъци си има всяка страна. Не мисля, че решението за България е нейното напускане...
35
0
 
0
 
! Отговори
Indubio преди 16 години
"Не знам какши ги говорите, но САЩ е уредена държава. Винаги, когато се върна от там ш България съм шок от лошите условия за живот тук. Свиквам, но след месец- два."Ами щом до такава степен се шокираш, просто никога не се връщай в БГ! Най-малкото, от което България има нужда са хора, които със стъпването на родна земя започват да псуват наляво надясно и да крещят и охкат от това, отвъд океана какъв рай царял, докато българите, видиш ли, потъваме в бездънната яма, наречена България. Ами да, при положение, че доста солидна част от завръщащите се от У.С.А(не визирам конкретно теб) решават, че като стъпят на родна земя, могат да правят каквото си поискат и да не следват никакъв ред. Нали Америка е много "уредена", та затова като се върнат, дай им на тези да правят всичко останало, но не и да следват някакъв ред. Това са същите тези, които си хвърлят *** на улиците, които псуват и недоволстват непрестанно, а после, като за финал, си събират куфарите и се връщат в техния така наречен Рай... До гуша ми дойде от подобни хора! Още повече, че времето на тоталната имиграция отмина, вече не е 1990, крайно време е същите тези да се осъзнаят и да започнат да ГРАДЯТ В СОБСТВЕНАТА СИ РОДИНА!
34
0
 
0
 
! Отговори
Roni преди 16 години
отдавна се заричам да престана да следя всякакви новини и да забравя какво се случва около нас, но все надниквам да видя дали няма нещо радостно...уви ;( това е нашата БЪЛГАРИЯ...аз съм само на 17 и вече твърдо съм решила, че бъдещето ми не е тук ( и това мнение естествено не е само мое )нямам какво да кажане искам да говоря на тема 'БЪЛГАРИЯ'това просто е един АДняма бъдещев тази страна ние не живеемние просто съществуваметъжна съм не искам да е така, никой не иска, но никой не ни и пита...така сме се заплели, заплели. заплели и НЯМА оправия...
33
0
 
0
 
! Отговори
indubio преди 16 години
haaaa amerikancite mai ne sa razbrali , 4e vse o6te ima indianski plemena kato bulgarite....А ти си вождът, нали? Ако някой от вас си беше направил труда и беше прочел или поне видял въпросния доклад на Държавния департамент, може би нямаше да се вържете на АБСУРДНОТО И СМЕШНО ЗАГЛАВИЕ НА ТАЗИ СТАТИЯ. Днес.бг, престанете да ЖЪЛТЕЕТЕ, само за да си докарвате повече читатели с комични заглавия!!! Прочетете по какъв начин е окачествена ситуацията в страни като Италия и Гърция например, или дори Германия, и ще видите, че описанието на общата картина е напълно еднакво:"Страната съумява да пази човешките права, но има проблемни полета в някои обасти" Ето това се казва както за България, така и за повечето Европейски страни. ПРЕСТАНЕТЕ ДА ВЯРВАТЕ НА ВСИЧКИ АБСУРДИ, КОИТО ЧЕТЕТЕ, ИНФОРМИРАЙТЕ СЕ И ТОГАВА ИЗКАЗВАЙТЕ ПОЗИЦИЯ, БЕЗ ДА ОБОБЩАВАТЕ МОМЕНТАЛНО НЕЩАТА И ДА ГО ОБРЪЩАТЕ НА ДИСКУСИЯ ОТНОСНО БЪЛГАРИЯ! И още нещо, интересен е наистина въпросът за това, дали the US state department издава същите документи за ситуацията в собствената си градина и по какъв начин ги анализира. А тя определено не е розова...
32
0
 
0
 
! Отговори
ha преди 16 години
Да бе.За жените съм съгласен и за някои работи.Ама те да се погледнат себе си първо.То си е полицейска държава след 11 сетември.Полицаите стрелят по хората безнаказано.Могат да те малтретират и бъдеш задържан без никой да знае къде си и защо си там,могат да ти подслушват всичко, за какво си говорим , за какви права на човека
31
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
haaaa amerikancite mai ne sa razbrali , 4e vse o6te ima indianski plemena kato bulgarite....
30
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
му, а аз се чудех каде се е дянал орангутанът от Вашингтонската ЗОО градина...
29
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
а аз се чудех каде се е дянал орангутанът от Вашингтонската ЗОО градина...
28
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
ZASHTO NEVZEMAT *** PRI TYAH KATO IME TOLKOVA JAL ZA TYAH. TE NYAMA DA I OTKAJAT NA POKANATA/ako ima takava/ VADNAGA SHTE SE OTZOVAT, TA DA GI VIDYAT TOGAVA., KAK SE OPRAVYAT ***
27
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Napulno suglasna s teb. Aman ot tiq ***, neznam kakvo poveche iskat ot nas. Ne stiga che sa mizerni, ami i murzelivi, puk samo se mnojat. Pfuuu...ujas
26
0
 
0
 
! Отговори
Stan преди 16 години
Прав си приятелю, нема спор, там можееш да живееш без да мислиш и ще се справяш много добре, всичко е осигорено. Но и затова те са затъпяли и затова нон стоп вкарват хора от цял свят да работят и да мислят. И ако не те интересува какво става и ти плакнат очите с глупости, можеш да си живееш щастлив.Не ме разбирай погрешно и на мен ми хареса там, но...
25
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Не знам какши ги говорите, но САЩ е уредена държава. Винаги, когато се върна от там ш България съм шок от лошите условия за живот тук. Свиквам, но след месец- два.
24
0
 
0
 
! Отговори
Stan преди 16 години
Това си е чиста намеса във вътрешната ни политика.Но поне не лъжат...Ами да пробваме да им кажем и ние какво мислим за тях.Прословутата ипотечна криза, която закопа борсит епо целия свят... Някакси малко нагласено.Доларът се срина до не май къде и каквото и да прави Бернанке няма голяма полза.Уж са в рецесия, уж не са... то света вижда , не е нужно да казват че не са. Безработицата се увеличава драстияно, даже в Ню Йорк съкращават хораа...11 Септември, за там полето няма да ми стигне, но има филми свалете си ги , да видите с доказателства колко е нагласено.За изборите за Буш, също има филми, какс са маниполирани компютърно гласовете, пак с доказателства и съд... малко хора го знаят, но те даже осъждат компютърната фирма, която се е занимавала с това ...Ирак за там не мога да коментирам, но всеобщото мнение е ясно, най-малкото поведението на военните им с чуйди поданици, дори били и те затворници - изтезания - физически и сексуални...Петрол и коли...говорят за замърсяване на въздуха , а карат коли тирове с над 200 коня двигатели... За това вече слагат и електродвигатели :) ХОРАТА СА ГО ИЗМИСЛИЛИ - ГАЗ МЕТАН И НОВИТЕ ДИЗЕЛИ са по-икономични и по-малко замъсяват природата (сравнявам еднакво мощни двигатели)Всъщност те произведоха електрическа кола (не си спомням кой точно но някой от Даймлер, форд или Генерал моторс), пуснаха я в производство и съвсем ненадийно я изтеглиха от пазара, даже иззеха колите които са били купени без причина и коментар, и за това може да се намери филм в нета...За Бронкс и Харлем, знам само че не се спира тамм, от хора които живеят в Ню Йорк...Храната им голям хамбургер, такъв в Бг не съм виждал с диетична кола :) смях в залата, е те понякога си взимат и по два, няма лошо но те не се движат....Сигурен съм че може да ме допълните аз само дадох старта...и после им го пращаме :)
23
0
 
0
 
! Отговори
lidis преди 16 години
НЕ ЗНАМ КОЛКО АМЕРИКА СЕ Е ПОТРЕСЛА ТО И ТЕ НЕ СА ЦВЕТЕ В СОЦИАЛНО ОТНОШЕНИЕ ,АМА С ПРАВО НОРМАЛНИТЕ ДЕМОКРАТИЧНИ ДЪРЖАВИ ОКАЧЕСТВЯВАТ СИТУАЦИЯТА И СЛУЧАЯ КАТО НЕВИЖДАН !В ДЖУНГЛА ЛИ СТАВА ТОВА И С КАКВИ ДЕЦА БЕЗРОДИТЕЛИ.СОЦИАЛНАТА МИНИСТЕРКА И ВСИЧКИ *** ЛАПАЧКИ ПЛАЧАТ ЗА ЗАТВОР ! АМА НА ВАС НЕ ВИ Е ЯСНО .БЪЛГАРИТЕ НЕ ПОЗНАВАТ ДЕМОКРАЦИЯТА ,А САМО КОРУПЦИЯТА !
22
0
 
0
 
! Отговори
nashenec преди 16 години
kondoliza rais,taia pak kvo dranka,tia da ne bi da e stignala do tozi pos s preporakite na baba si,koi znae kolko s....i e naduvala ,da stigne do tuk.Ia da vzeme da ostovi nachte mili upravnicheta(xaiducheta) spokoino da si berat bostana,ama xaaaa.! i bez tui ,sami ne mogat da se razberat,koi kolko da gepi,ami niama ,niama,i tia gi sapikasva!!! Da ne iziade darvoto,axaaaa..
21
0
 
0
 
! Отговори
Бати Петю преди 16 години
И те знаят за страшната корупция и купуването на изборите, но нашите момчета горе признават ли.........Те ги плюят, а те мислят,че дъжд ги вали.Евала господа политици и тяхните гъзомийници.
20
0
 
0
 
! Отговори
pff преди 16 години
В България, 1 от всеки 2 мъже страдат от битово насилие и психичски тормоз, стига с тия простотии вече ...
19
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Истината е, че в Българи идват доста пари отпуснати от различни еврофондове или подобни организации,но докато стигнат до предназначенате цел незнайно защо тези пари се губят и влизат в чужди джобове.След това само си прехвърлят вината. Гражданите няма как да знаят истината за случващото се около тях,докато медиите не покажат истината. Но тази "истина" е продиктувана от чужди интереси, както на тях им е изгодно. Медиите в България не са независими. А за домовете и и децата на България нямам думи, те са оставени на произвола и който както намери да оцелява! Това си е българската работа! Честито и САЩ разбраха за българската работа и сега политиците да си търсят виновни, защо са спрели европомощите!