Русия призна Абхазия и Южна Осетия за независими

Анализатори очакват увеличаване на напрежението между Запада и Русия
26 авг 2008 14:45, Красимир Ангелов
148
Русия призна Абхазия и Южна Осетия за независими
Снимка: БГНЕС

Руският президент Дмитрий Медведев е подписал указ за признаване на двете сепаратистки области Абхазия и Южна Осетия за независими държави.

„Подписах указ, с който Руската федерация признава независимостта на Южна Осетия и независимостта на Абхазия“, заяви Медведев в телевизионно обръщение.

Решението идва ден след като горната камера на руския парламент призова Медведев да обяви независимостта на двете области.

След решението анализатори очакват нова вълна на противопоставяне по линията НАТО – Русия.

По-рано през деня руският постоянен представител в НАТО Дмитрий Рогозин обяви, че неговата страна планира да отложи посещения на високопоставени представители на НАТО и да прекрати съвместни военни учения с Алианса.

Рогозин каза още, че ще бъде целесъобразно да бъде прекратено сътрудничеството с НАТО във всички съвместни мироопазващи операции „за най-малко шест месеца“, но подчерта, че засега Русия ще продължи да сътрудничи с Алианса в Афганистан.

Същевременно говорителят на дипломатическото ведомство на Франция Ерик Шевалие обяви, че признаването на двете области "е достойно за съжаление".

Dnes.bg припомня, че в момента Франция председателства Европейския съюз.

Британското правителство също „отхвърли категорично“ признаването от Русия на независимостта на Абхазия и Южна Осетия и потвърди „суверенитета“ на Грузия върху двете сепаратистки области.

Правителството в Грузия обяви, че признаването на Абхазия и Южна Осетия от Москва няма „никаква юридическа стойност“ и ще има „тежки политически последици“ за Русия.

Независимо от международните реакции, в двете области вече започнаха празненствата.

Изстрели с автомати, разливане на шампанско и сълзи от радост белязаха речта на руския президент.

Всичко за кризата в Грузия

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
0
 
! Отговори
ASPARUH преди 15 години
ABE RUSOFILSKI TAPANARI , KOI SHTE POZVOLI NA RUSNACITE DA SI RAZIGRAVAT KONIA ??! MNOGO STE TAPI ! BEZKRAINO TAPI ! ZNAETE LI SHTO E NATO , AMERIKA I ES ?!!
66
0
 
0
 
! Отговори
Здрав Разум преди 15 години
Пореден пример за двоен стандарт - когато ставаше дума за Косово, ЕС и САЩ се изпонадпреварваха да го признаят, а когато става дума за Осетия и Абхазия, където 90% от населението са руснаци, а не грузинци - според ЕС и САЩ това е нарушаване на суверенитета на Грузия. А с признаването на Косово не се ли наруши Сръбския суверенитет (за сведение в Косово към момента на обявяване на независимостта му живееха около 30% сърби). Не е ли време да се замислим, при наличието на тези прецеденти дали един ден няма да дойде и нашия ред. В този ред на мисли споделям коментара на номер 63.
65
0
 
0
 
! Отговори
Иван Грозни преди 15 години
Да водиш война с пиани руснаци трябват ***.Америка няма такива.
64
0
 
0
 
! Отговори
777 преди 15 години
Надявам се, че руските стратегически и тактически ракети на подводници, в тайгата и на бомбардировачи са по местата си и са в готовност да полетят.
63
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Каквото повикало, такова се обадило! Кой караше американците и НАТО да създават опасен прецедент, като разцепват суверенна държава и натискат сепаратистка област да обявява независимост?!
62
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
и с какво ние щяхме да завладеем руския пазар?
61
0
 
0
 
! Отговори
Доню Донев преди 15 години
Живеем в лош, объркан, фарисейско-талмудистко-юдейски свят. И няма защо да се успокояваме като Кандид, който считал, както го учил Панглос, че въпреки сполетяващите го непрекъснато нещастия, живее в най-прекрасния свят, просто защото друг няма.Съветския съюз се беше самозабравил, бързаше да наложи тъпо световно комунистическо господство, Запада се мообилизира и знаем какво стана. Сега САЩ се самозабравиха, правят глупост след глупост и започват да получават ответни удари. Винаги е било така - който сее ветрове, рано или късно жъне бури.И случая с грузинското им протеже-марионетка е най-малкия им проблем. Всъщност не съвсем. Навремето се чудех къде и как намират по света комунистите разни алчни тъпоумници за целите си, които реално им пречеха. И сега е така - тоя Саакашвили наистина е голяма бъркотия. В едно от последните си интервюта заявява, че винаги си бил мислил, че Южна Осетия нищо не значи за Русия, че те блъфират, че нападение може да има само в Абхазия и т.н.Та САЩ /според Дейвид Дюк - под ционистка окупация/ все повече зътъват в *** елементарна консумативност, правят грешка след грешка и явно вървят по друг начин по стъпките на СССР. Даже и във формално отношение. И те като реалния социализъм са затънали в дългове - 9,5 трилиона държавен и още 53 трилиона фирмени и индивидулни при 13,5 трилиона БНП. И те като реалния социализъм произвеждат вече основно оръжия и водят войни. Някой да се сеща да си е купувал през последните години американска стока?Всъщност това е началото на края на втория проект на Мойсей Хес - ционизма. Първия е комунизма. Той остава в сянка, защото оставя на Маркс да работи в едната насока, а Херцел в другата. Изобщо е очевидно, че проспериращ, справедлив и перспективен свят неможе да се изгради с идеи, базирани на фарисейско-талмудисткия юдаизъм. Единствения, незаобиколим и неотменим изход, е христианството.Малко в Катонов стил продължавам да повтарям - който иска да се запознае с основните проблеми на нашия свят да захочне с търсене в Гугъл на "деньги - пирамида долгов" /филмче/ и "хочу весь мир и еще 5%" /текст/; не давам адресите, защото ги трият.А за Осетия въпреки всичко трябва да се радваме - те са далечни роднини на протобългарите. Изобщо пространството, структурирано от Протобългарите от Алпите до Урал, че и зад него се оказва живо, динамично и перспективно, поне по-перспективно отпространството от Алпите до Британия, структурирано от Викингите.
60
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Положението и в Черно Море изглежда е доста напечено и дано на американците не им мине някоя глупава идея да се правят на каубои пак - "После завершения российско-грузинского военного конфликта обстановка у черноморского побережья Грузии остается напряженной. США, поддержавшие Тбилиси, направили в Грузию несколько кораблей с гуманитарной помощью: эсминец "Макфол", катер береговой охраны "Даллас", флагман шестого флота ВМС США "Маунт Уитни". В Москве выразили недовольство происходящим, предположив, что таким образом Грузии доставляется оружие. Российские источники сообщили, что американские корабли вооружены ракетами "Гарпун" и "Томагавк" (последние могут оснащаться ядерными боеголовками и использоваться для поражения наземных целей). Между тем у берегов Абхазии остается группировка Черноморского флота РФ, которая контролирует отвод войск из зоны конфликта. 25 августа из Севастополя в направлении Грузии вышел ракетный крейсер ЧФ "Москва". Командование флота заявило, что это плановый выход с целью "проверки радиотехнического вооружения и бортовых систем связи"."
59
0
 
0
 
! Отговори
BLACK преди 15 години
триглавата ламя - Буш, Райс и Чейни - ще си намери майстора много скоро...
58
0
 
0
 
! Отговори
нормален преди 15 години
Нещо бъркаш, не Русия отсвири ни, а ние, по-скоро български политици, отсвириха Русия в търговията. И сега там вече се настаниха други по-умни държави. Много си бос, и много неща не ти са ясни. А, между другото, в Русия съвсем нормално се отнасят към българите, не се наблюдава омраза, за разлика от българите.
57
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Alo,haskovo,to biva rusofilstvo,ama tvoeto kakvo e?Q si predstavi,4e Turcia okupira Kurjali pod predlog,4e tam jiveqt turci i trqbva da gi pasi,kak shte reagirash?/a moje bi tova iskash/.Sa EU i USA,stojerite i motota na civilisciata SUVERENITETA,TERITORIALNATA NEPRIKOSNOVENOST,SAKONNOSTA I DEMOKRATIATA sa ISKONNI cennosti.BG e v EU,kolkoto i nepriatno da ti e,SSSR i komunisma gi nqma,4i4ko stalin sushto,godinata ne e 1937,a 2008/slava bogu!!/Vsemi se v race,be 4ovek! Haide begai da si vsemesh dvata leva.
56
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
До 55 Дори и да има оръжие не мисля че някой би започнал военни действия в момента.А американците трудно ще бият руснаците с два бойни кораба
55
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Интересно какво съдържа "хуманитарната помощ " на САЩ за Грузия и защо са тръгнали да им я доставят с боен кораб снабден с ракети "Томахоук" и "Харпун", както и с други бойни кораби ? Слава богу, засега разума у американците надделява и не се решават да влязат в "Поти" ...
54
0
 
0
 
! Отговори
yanki преди 15 години
Да изгоним американския башибозук от Балканите !Нашите европейски дупеда...ци изпратиха веднага помощи за 250000 лв. за Грузия от нашите пари !! Все едно да пратят помощ за американците, защото нападнаха Ирак и получиха 4000 ковчега ?!
53
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
До 29Пич прав си че Русия си търгува с Европа нефта и гаста но освен Европа има и други кандидати.Ще е лошо за нас ако гаста и петрола спрат.Тогава Европа ще започне да се бърка в сметките на САЩ за суровини.А това не мисля че ще се хареса на САЩ защото и те си правят сметка(въпреки че те не пипат своите суровини).До 50Пич сега никой няма сметка да прави война
52
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
НАЙ-ГЛЕДАНОТО ШОУ В АМЕРИКА БЕ ВЧЕРА, КОГАТО СВАЛИХА ОТ ЕКРАН ПРЕДАВАНЕ, ОСМИВАЩО АМЕРИКАНСКАТА ПОЛИТИКА ПО ПОДПОМАГАНЕ НА ГРУЗИЯ И ОТНОСНО ТОВА БУШ И КОНДОЛИЗА ДА ПРЕСТАНАТ ДА ДАВАТ АКЪЛ НА РУСИЯ, ЗАЩОТО НА ВСЯКА ИЗРЕЧЕНА ДУМА ОТ УСТАТА ИМ ПОКАЗВАХА ДОКУМЕНТАЛНИ МОМЕНТИ ОТ ИРАК, СЪРБИЯ И Т.Н. НАЙ-СМЕШНОТО БЕ, ЧЕ КОНДОЛИЗА ИМА НЕВЕРОЯТНО ПРОСТАШКИ НАЧИН НА ИЗРАЗЯВАНЕ, ВПРОЧЕМ КАКТО И БУШ, ДОПУСКАЩ ГРЕШНИ ДУМИ , ОБЪРКВАЩ ДАЖЕ РЕГИОНИ ,ДЪРЖАВИ
51
0
 
0
 
! Отговори
Европеец преди 15 години
Много моля "подрастващите русофили" преди да плещят безсмислени твърдения, да прочетат малко подробна информация за конфликтите, както направих аз между другото.Значи, първо - понеже много се спекулира с това че уж имало двойни стандарти че признавали Косово а Южна Осетия не:Фактите са такива, че и двете самопровъзгласили се републики, както Косово, така и Южна Осетия НЕ СА ПРИЗНАТИ ОТ МЕЖДУНАРОДНАТА ОБЩНОСТ И ООН!За Косово: От 192 страни членки на ООН, Косово е призната само от 46 страни.Интересен е факта, че Грузия не е от тях. Грузия е от страните които не само че НЕ СА ПРИЗНАЛИ КОСОВО, НО И КАТЕГОРИЧНО ДЕКЛАРИРАТ ЧЕ НЯМА ДА ГИ ПРИЗНАЯТ!Оттук е очевидно че Грузия в никакъв случай не изпълнява никакви команди от САЩ и Вашингтон, противно на твърденията.За Южна Осетия: Южна Осетия засега е призната само от една държава - РУСИЯ!Направи ми впечатление че при гласуването в руския парламент, всички бяха "ЗА". Въздържали се - НУЛА, Против - НУЛА!!!Това на какво ви прилича? На ерата на Брежнев нали?В заключение - "подрастващите русофили" не могат да проумеят, че в света има демократични държави, и право на всяка е дали да признае или не дадена територия за независима нова държава.За разлика от РУСКАТА ИМПЕРИЯ!
50
0
 
0
 
! Отговори
777 преди 15 години
Надявам се, че руските стратегически и тактически ракети на подводници, в тайгата и на бомбардировачи са по местата си и са в готовност да полетят.
49
0
 
0
 
! Отговори
един от НАС преди 15 години
абе, ***, вие не сте ли много пр-ости, за да коментирате такива теми?
48
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Оказа се че американците са излъгали и бойния им кораб не е влязъл и вероятно няма и да влезе в Поти (което се контролира от руски части)"Американский эсминец не пойдет в грузинский порт ПотиФотогалереиЧерноморский флот и не только26.08.2008На Черном море скапливаются военные корабли НАТОИнформация о том, что американский эсминец "Макфол", прибывший в Грузию с грузом гуманитарной помощи, направляется в порт Поти, не подтвердилась. Ранее такие сведения распространило посольство США в Грузии, однако позднее дипломаты отозвали это заявление, передает AFP. "