Климатгейт

Манипулирали ли са учените данните за глобалното затопляне
4 дек 2009 06:45,
176
Климатгейт
Снимка: БГНЕС

Месеци наред на страницата на Института за климатични изследвания CRU можеше да се проследи средната температура в света, измерена от екип на института . Миналата седмица обаче учените изведнъж изтриха собствените си данни за последните девет месеца.

Говорителка на института обяснява пред „Ди Велт“ изчезването на данните с „атаката срещу сървъра на CRU“.

Началото на скандала, наричан вече „Климатгейт“, сложи хакерска атака срещу сървъра, след която пред обществеността се появиха вътрешни имейли на института.

Съдържанието им предизвиква подозрението, че при данните за температурата на  CRU има несъответствия. Нещо повече, че от института понякога съзнателно са преувеличавали сериозността на глобалното затопляне.

Освен че бяха изтрити данните, изчезна и шефът Фил Джоунс – директор на института, централна фигура в световния съвет по климата IPCC и най-важният учен в измерването на климатичните промени.

Джоунс се оттегли от службата си – поне докато данните му не получат независима оценка. „Важното е да няма сянка на съмнение върху CRU  и изследванията му“, обосновава оттеглянето си Джоунс. Той обаче не е единственият, който ще бъде проверяван.

Университетът в Пенсилвания обяви, че много внимателно ще прегледа изследванията на техния професор Майкъл Ман. Това е ученият, който вкара в изучаването на климата така наречената Крива на хокейния удар.

Става въпрос за статистическо представяне на средната температура в света през последните 1000 години. Данните почти не показват промяна на температурата до началото на  индустриализацията, когато има драматично стръмно покачване.  

Това се разглежда като доказателство за уникалността на сегашното затопляне на климата.

Ман, тежка категория в научните среди, също е засегнат от хакерската атака.

Още по темата
Един от хакнатите имейли на директора на CRU предизвика най-голямо внимание през последната седмица. В него Джоунс споделя с колега, че приложил в представянето на своята статистическа крива „трика“ на Майкъл Ман, „за да скрие“ едно намаляване на температурата.

Сега колегите му обясняват, че изборът на дума бил не подходящ, но в случая  „трик“ се използвало в смисъл на „умно решение“ на проблем пред науката.

Предисторията на „трика“: Ман проследил своята „Крива на хокейния удар“ през последните 1000 години на базата на косвени данни, например кръговете на дърветата. При изследването на своите дървени свидетели на миналото обаче установил, че след 1960 година кръговете говорят за охлаждане, вместо за действителното затопляне. Затова Ман приложил към тези данни резултатите от измервания с термометър, направени след 1960-а.

Критиците намират два недостатъка в този подход. Първо „трикът“ не е достатъчно прозрачен. Второ: термометрите може и да са измерили правилно температурата след 1960 година, но след като косвените данни са погрешни, как ученият може да е сигурен, че са достоверни за изтеклите 1000 години.

„Климатичните скептици“, които поставят под съмнение драматичността на климатичните промени и вината на човека за тях, смятат, че хакнатите имейли могат да оправдаят и други упреци срещу Джоунс и колегите му.

Говори се както за натиск върху редакциите на специализираните издания, целящ да попречи на публикуването на „скептични“ статии, както и за унищожаването на неудобни имейли и данни.

Всички си дават сметка, че хакерската атака срещу CRU е свързана със започващата следващата седмица конференция за климата в Копенхаген – обезврежда се една от ключовите фигури и се хвърля сянка върху теориите му.

Докъде може да доведе това, веднага се видя в американския парламент. Опозиционните републиканци, водени от „скептика“ Джеймс Инхоф, както и някои демократи, вече освен икономическите аргументи, прилагат и научни съмнения за климатичните промени. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
0
 
1
 
! Отговори
Petar Georgiev преди 14 години
A znaete li hipotezata,4e ako leda prodaljava da se topi ,a vsi4ki znaem ,4e severnata 6apka se topi,ima golqma veroqtnost gradosite na atlanti4eskiqt okean da se ponijat s nqkolko gradusa.Tova 6te predizvika anomalii v toplite vazdu6ni te4eniq ili kazano na prost ezik 6te povliqe na Golfstree-ma.Na zemqta e imalo lednikov period, a toi se polu4ava imenno ako ima anomalii s golfstree-ma . Vseki, koito tvardi, 4e tova e laga, e beznadejno p..ost individ.
125
0
 
1
 
! Отговори
Томов преди 14 години
Ами не съм специалист да кажа дали е безпрецедентно покачването. Това което е интересно е че покачването е пропорционално на покачването на Co2 в атмосферата. До колкото разбрах вече сме преминали 400 ppm а и сторическите флуктуации там са м/у 120-200. Това са сухите данни. Какви изводи ще направите не е толкова важно, защото проблемът с изчерпването и недостига на производствени мощности при фосилните горива е по сериозен. Някои хора решиха че могат да копаят вечно и никога да не свършва.
124
0
 
1
 
! Отговори
!!! преди 14 години
Томов, Трябва и да подчерташ, че това е безпрецеденто бързо увеличение на температурата в историята на Земята. Никъде никога не е наблюдавано толкова бързо покачване на средната температура. Поне от геологическите доказателства.
123
0
 
1
 
! Отговори
Томов преди 14 години
До някой, така е, не трябва да се гледат локални флуктуации и да се правят изводи, трябва да се гледа глобално средните температури за продължителен период. От 1880 до днес средната температура на планетата се е покачила с м/у 0.5 и 0.7 градуса. На какво се дължи това е още въпрос на дискусии, но болшинството учени смятат че причина е дейноста на хората.
122
0
 
1
 
! Отговори
Petar Georgiev преди 14 години
Predpo4itam da me lagat hora koito razvivat novi tehnologii.A ne nqkakvi si *** kadeto zatrivat celi nacii samo i samo da pretigavat petrol.Petrola se prerabotva za tova e skap Slan4evata svetline i vqtara prosto se usvoqtvat za tova e evtin.Dali ima globalno zatoplqne ili ne neme interesuva prosto iskam evtini i 4isti rssursi ot koito da nqmam zasahnala krav v nosa si kogato se razhojdam po gradskite ulici.
121
0
 
1
 
! Отговори
!!! преди 14 години
Не бъркайте Метеорологично времесКлиматТова са две коренно различни понятия. Че на еди коя си дата еди къде си е било еди какво си не ни говори нищо за дългосрочните промени в климата, а замо за специфично метеорологичното време.
120
0
 
1
 
! Отговори
някой преди 14 години
Предишният ми коментар е до номер 114!
119
0
 
1
 
! Отговори
някой преди 14 години
Ти батка, кой набор си?Щото като малък и аз съм рушил сняг в тунели по улиците на село.От друга страна обаче си спомням че една година се разхождах по Витошка точно на 31 декември, и стигнах до сегашната Булбанк - тогава още Външнотърговска банка на площад Ленин - до статуята на Ленин. Не помня точно годината, но само ще ти кажа че тогава бях по къс ръкав щото беше над 20 градуса!!!
118
0
 
1
 
! Отговори
Томов преди 14 години
Относно цената на фосилните горива, че била много изгодна. Да така беше при цена 20$ на барел до 2003. Сега е 75-80$ барела и скоро ще се настани м/у 80 и 100. При тези цени ще ме прощавате да е по изгодно.
117
0
 
1
 
! Отговори
Petar Georgiev преди 14 години
abe tezi sa narkomani koito si padat po gazovi mirizmi rano sutrin v gradski usloviq.Ei 6emeti zna4i vaprosnite izmmnici prashtat taino konspiratori sas se6oari da rastapqt ledovete na antraktida.eii biva biva promiti ama to vashto e hronichno zatapqvane!
116
0
 
1
 
! Отговори
някой преди 14 години
До: Номер 34Бе аз нямам нищо против някой да инвестира още сега. Ти ако можеш - инвестирай, не искам да те спирам. Аз също бих го направил ако можех, но нямам такава финансова възможност за съжаление. Това което искам да кажа е, че не е фатално и не е нужно да пришпорваме всичко да стане на момента, щото ако не стане - о ужас - ще измрем всички от прегряване!Няма страшно - всяко нещо с времето си.
115
0
 
1
 
! Отговори
12358 преди 14 години
Престъпление е когато обереш или убиеш едил или няколко човека - тогава си за съд! Това за което става дума тук е същото но в по-голям мащаб се нарича политика. Политиците ги съди само историята!
114
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
През ноември даваха кадри от ноември 1989 по телевизията... дълбок сняг. Този ноември ходихме по къс ръкав, батка. Като бях малък, през зимата на село баща ми редовно впрягаше кучето ни за шейната ми и то ме возеше. Тия години стискаме палци поне да падне малко сняг ей така - за настроение.
113
0
 
1
 
! Отговори
фЕДЯТА преди 14 години
аКО НАИСТИНА СА МАНИПУЛИРАЛИ ТЕЗИ ДАННИ ТО ТОВА ТРЯБВА ДА СИ СЕ РАЗГЛЕЖДА КАТО СЕРИОЗНО И ОТДЕЛНО ПО РОДА СИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ ! нО ВСЕ ПАК ЗАКОНИТЕ СА СИ ТЕХНИ И ИМЕННО ТЕ СА ТЕЗИ , КОИТО ДА РЕШАВАТ КАК ДА СИ ГИ ПРИЛАГАТ !
112
0
 
1
 
! Отговори
!!! преди 14 години
Хаха хаха хахаАз мога да те обвиня в абсолютно същото:Вие сте типичния пример на промити мозъци и доказателство че тези, които имат интерес ***ДА НЕ СЕ БОРИМ СРЕЩУ ПРИЧИНЕНИТЕ ОТ НАС ПРОМЕНИ НА КЛИМАТА *** от това са си свършили много добре работата.т.е. петролните, въглищните и т.н. компании.
111
0
 
1
 
! Отговори
Petar Georgiev преди 14 години
Zna4i iskash da kajesh, 4e petrolnite inustrialci nqmat interes da te lajat 4e ekologi4niqt dobiv na energiq sa neefektivni?Ami normalno nali trqbva da polzvash produktite mu?!Vie ste super t...pi par4eta No ina4e gramotni.Priqten den Ikonomi4eski robi otivaite da rabotite 4e bankite si 4akat lihvite.
110
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Наистина няма какво да обяснява. Вие сте типичния пример на промити мозъци и доказателство че тези, които имат интерес от това са си свършили много добре работата.
109
0
 
1
 
! Отговори
Petar Georgiev преди 14 години
Do !!! Ne im go obqsnqvai, na tqh im stiga da sa gramotni.Plana, progresivna degradaciq no inache gramonti hora.Edn u4en kaza tova, 4e da mogesh da chetesh i smqtash e golqm plius v sistemata v koqto jiveem. Pogreshno e da se misli obache, 4e da pishesh i smqtash ili da imash opredelena kvalifikaciq ne oznachava che si inteligenten ti prosto si edinica koqto e obuchena da slugi na sistemata.
108
0
 
1
 
! Отговори
!!! преди 14 години
Не. Много е яко като кажат:"Цялата работа е за далавера и да се краде"Обаче не им хрумва, че В МОМЕНТА ИМА ГОЛЯМА ДАЛАВЕРА И СУПЕР МНОГО СЕ КРАДЕ, чрез изкопаемите горива.Не им хрумва, че новата "далавера" ще ни излезе по-евтино - на нас - хората. Тази възможност въобще не им минава през главите. Нова далавера - НЕ. Стара - ами ок.
107
0
 
1
 
! Отговори
newager преди 14 години
:D :D :D