1/4 от Земното кълбо в опасност от цунами

Чакат вълни в практически всички тихоокеански страни
27 фев 2010 23:07,
71
1/4 от Земното кълбо в опасност от цунами
В Хаваите пълнят торби с пясък в подготовка за очакваното цунами. Снимка: GettyImages/Guliver Photos

Всички тихоокеански страни са в пълна степен на тревога заради опасността от цунами след мощния трус от 8.8 по Рихтер в Чили тази сутрин, съобщи ВВС.

Практически в ¼ от земното кълбо има предупреждения за цунами. Огромните вълни набират сила от мястото до епицентъра на труса и могат да ударят всяко тихоокеанско крайбрежие в следващите 24 часа.

Още по темата

Вълните вече заляха чилийския архипелаг Хуан Фернандес, убивайки трима души.

Части от Маркизовите острови във Френска Полинезия бяха ударени от 4-метрова /13-фута/ вълна, но там няма загинали.

Специалисти обясняват, че е трудно да се определи евентуалната височина на цунамито – вълните може и изобщо да не достигнат брега, но може и да се вдигнат на 10 метра над морското равнище.

В Таити бе забранено движението по пътищата, които са на по-малко от 500 метра от морето, а жителите на крайбрежните райони бяха инструктирани да се придвижат навътре. Първите вълни там бяха малки – едва 36 сантиметра, но властите са нащрек.

Опасност има и за Нова Зеландия – там вълните с височина до 3 метра може да ударят Северния и Южния остров, както и по-отдалечените острови. 

Властите в Американска Самоа призоваха жителите да търсят убежище във вътрешността на страната.

На Хаваите от сутринта се чуват сирени, които предупреждават местните и туристите няколко часа преди очакваният удар на цунамито. Преки репортажи от Хаваите можете да гледате тук

В Австралия също има предупреждения за потенциално опасни вълни, силни подводни течения и наводнения, които могат да обхванат района от Сидни до Бризбейн.

В Япония цунамито може да удари в 3 през нощта гринуичко време в неделя, съобщи местната метеорологична служба, която призова жителите да бъдат изключително внимателни и нащрек.

Калифорния също излезе с предупреждение към живеещите там да се подготвят за цунами.

Островите Кук, Ниуе, Кирибати, Тонга, Соломоновите острови, Фиджи и Вануату също са в опасност.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
1
 
! Отговори
Ех че кеф преди 14 години
Ех че кеф, ако Колайдерът унищожи Швейцария, Франкфурт на Майн; гигантски цунами - Нюйорк и Токио. Да ги видим баш банкерите какво ще чинят без мангизи. Дядо Боже най-после трябва да се погрижи за бедните и смачка фасона на мъчителите им. Ех, какъв голям кеф ще бъде.
58
0
 
3
 
! Отговори
super neizvestna преди 14 години
nikoi nemoje da se izpravi sre6tu maikata priroda dano na nokogo da ne se slu4va
57
4
 
4
 
! Отговори
стамат крестето преди 14 години
моето цунами е 30 санта, благородно завиждам на тези с по 3 метрови цунамита.
56
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Ivan Kostov e vinoven za cunamito !!!!
55
5
 
2
 
! Отговори
ива преди 14 години
идва,идва краят....бягайте българи иначе ББ ще ви прогони.
54
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Цунамито е 32 сантиметра. Нищо като при Емерих.
53
11
 
10
 
! Отговори
БЕГЕ ЦУНАМИ преди 14 години
НА БЪЛГАРИЯ НЕ И ТРЯБВА ЦУНАМИ. КАТО СИ ИМА СЕДЕСЕ. ТО Е ПО-ЕФЕКТИВНО,ПО-РАЗРУШИТЕЛНО ОТ НАЙ-СИЛНОТО ЦУНАМИ. ЦУНАМИТО РУШИ САМО БРЕГА,А БЪЛГАРСКОТО ЦУНАМИ СДС-ЦЯЛАТА СТРАНА
52
1
 
1
 
! Отговори
anonimen преди 14 години
Кажете нещо за Испания,вчера около 15 часа чакаха вятър със скорост 150 км/час .
51
4
 
14
 
! Отговори
Да или Не преди 14 години
Никой не говори за край на света, а за край на тази тенекиено бакелитена цивилизация, породен от големи бедствия, които се случват и днес - примери валяло, но това е галене с перце в сравнение с това, което предстои. Не съм фен на конспирациите, но братята американци, заедно със всички останали индустриални държави с манията им за величие и надмощие в света са достигнали до ниво да съсипят Земята със стотиците си програми за контрол на всичко. Идеята е, че ще стават още повече трагедиите и бедствията и пиковите моменти идват, колкото и да се чувстват безсмъртни някои хора.Както е казано - който иска да вярва, който иска , да не вярва, въпрос на личен избор. Но ще бъдем засегнати по пряк или коствен начин цялото човечество. И не мога да разбера защо продължава да има още толкова тесногърди хора - на черното бяло ще кажат, при неоспоримия факт, че черното си е черно. Или не е ?
50
2
 
4
 
! Отговори
an преди 14 години
ABSALUTNO NIKOI NEMOJE DA KAJE KOGA 6TE E KRAQT NA SVETA.AKO SE VODIME PO KALENDARA NA MAITE,4E KALENDARA IM SVAR6VA 2012 TOVA E PALNA GLUPOST.TOVA NE OZNA4AVA 4E TOGAVA 6TE SVAR6I SVETA,TOVA OZNA4AVA 4E TOGAVA SVAR6VA EDIN CIKAL I ZAPO4VA NOV.A TOZI NOV CIKAL ZAPO4VA DA SE USE6TA.OLIGOFRENITE VE4E KOMANDVAT SVETA. I KAKTO VIJDATE NI VODQT KAM GIBEL.PALEN, TOTALEN, GENOCID SRE6TU NARODA.SAMO BOG OTEC, ZNAE KOGA 6TE E SVAR6EKA NA SVETA.
49
1
 
6
 
! Отговори
н1 преди 14 години
Природата е с могъща сила и никои не е в състояние да се изправи срещу нея а хората са жалки създания уставени в неините ръце.
48
8
 
8
 
! Отговори
Estrella пак преди 14 години
Аз само искам да питам тези, които очакват с такова нетърпение 2012, ходят по форумите и пишат "Пази боже, започва се", защо отсега не си спестят мъките и не сложат край на живота си или си въобразяват, че ще са сред "избраните", които ще гледат края на света от първия ред, ще оцелеят и ще продължат човешкия род? Или вярваш в нещо и го следваш (готвиш се за смъртта, т.е умираш) или не вярваш и си живееш живота без да всяваш паника по форумите с плачливи бабешки възклицания.
47
3
 
2
 
! Отговори
an преди 14 години
citat ot bibliqta,kniga na knigite.I 6TE 4UETE ZA NAVODNENIQ,ZEMETRESENIQ,VOINI,6TE VASTANE NAROD PROTIV NAROD,NO TOVA O6TE NE E KRAQT.teparva zapo4va na4aloto na kraq.ne mislete 4e 6te se ottarveme lesno.o6te sdin citat ot knigata na knigite.I 6TE IMA SKARCANE NA ZABI I ADSKI MAKI.
46
5
 
2
 
! Отговори
Чеп преди 14 години
Ако някой усеща нещо да извади *** ми от дупето си.
45
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
*** NQMA 2012.
44
2
 
4
 
! Отговори
Печатар преди 14 години
НЕ! Годината на края не е 2012! Има печатна грешка! Тя е 9012! Който не вярва, да си го вкарва!
43
1
 
3
 
! Отговори
Лимон преди 14 години
Хайде сега извади неоспоримите "доказателства" от черното куфарче и ни ги покажи :) То уж и за 1990-2000 имаше неоспорими доказателства ама ей на,вече 10 години си живучкат хората :)
42
2
 
3
 
! Отговори
умен преди 14 години
И няшият ПАСТОР каза, че усеща нещо- но не ни каза точно какво!
41
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Не усещате ли напрежението,не усещате ли началото,то се усеща
40
0
 
0
 
! Отговори
... преди 14 години
pone kato shte viarvate v nqkoa glupost vzemete q nauchete kato horata