1/4 от Земното кълбо в опасност от цунами

Чакат вълни в практически всички тихоокеански страни
27 фев 2010 23:07,
71
1/4 от Земното кълбо в опасност от цунами
В Хаваите пълнят торби с пясък в подготовка за очакваното цунами. Снимка: GettyImages/Guliver Photos

Всички тихоокеански страни са в пълна степен на тревога заради опасността от цунами след мощния трус от 8.8 по Рихтер в Чили тази сутрин, съобщи ВВС.

Практически в ¼ от земното кълбо има предупреждения за цунами. Огромните вълни набират сила от мястото до епицентъра на труса и могат да ударят всяко тихоокеанско крайбрежие в следващите 24 часа.

Още по темата

Вълните вече заляха чилийския архипелаг Хуан Фернандес, убивайки трима души.

Части от Маркизовите острови във Френска Полинезия бяха ударени от 4-метрова /13-фута/ вълна, но там няма загинали.

Специалисти обясняват, че е трудно да се определи евентуалната височина на цунамито – вълните може и изобщо да не достигнат брега, но може и да се вдигнат на 10 метра над морското равнище.

В Таити бе забранено движението по пътищата, които са на по-малко от 500 метра от морето, а жителите на крайбрежните райони бяха инструктирани да се придвижат навътре. Първите вълни там бяха малки – едва 36 сантиметра, но властите са нащрек.

Опасност има и за Нова Зеландия – там вълните с височина до 3 метра може да ударят Северния и Южния остров, както и по-отдалечените острови. 

Властите в Американска Самоа призоваха жителите да търсят убежище във вътрешността на страната.

На Хаваите от сутринта се чуват сирени, които предупреждават местните и туристите няколко часа преди очакваният удар на цунамито. Преки репортажи от Хаваите можете да гледате тук

В Австралия също има предупреждения за потенциално опасни вълни, силни подводни течения и наводнения, които могат да обхванат района от Сидни до Бризбейн.

В Япония цунамито може да удари в 3 през нощта гринуичко време в неделя, съобщи местната метеорологична служба, която призова жителите да бъдат изключително внимателни и нащрек.

Калифорния също излезе с предупреждение към живеещите там да се подготвят за цунами.

Островите Кук, Ниуе, Кирибати, Тонга, Соломоновите острови, Фиджи и Вануату също са в опасност.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
0
 
! Отговори
.. преди 14 години
dekemvri ne ianuari
38
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Абе ей,ще останеш много потресен 2012,заради такива като тебе невярващи много хора са загинали.ИМА НЕОСПОРИМИ ДОКАЗАТЕЛСТВА.Чети!!!
37
3
 
2
 
! Отговори
умен преди 14 години
потресен ---Абе що обижаш бе ,найстина 2012 януари всичко свършва *** и ***.
36
0
 
1
 
! Отговори
Сократ преди 14 години
Какво ти е крива страната? Мат`риалът е такъв
35
4
 
5
 
! Отговори
потресен преди 14 години
Не мога да повярвам, в каква страна живея ! Вие сте жалки ! Гадни сектанти.... Ква 2012, къв край на Света, кво отмъщение, кви пет лева ?! ***...
34
2
 
4
 
! Отговори
Сократ преди 14 години
До сега не знаех, че "Станишев" на чилийски се превежда като "Цунами"...
33
0
 
2
 
! Отговори
Julian преди 14 години
до: к.сидероваВместо да мислиш отвори някоя карта и разгледай къде се намира средиземно море и къде е тихия океан :)
32
1
 
2
 
! Отговори
Saiman преди 14 години
taka e horata serat na zemqta sa prirodata si go vrashta
31
0
 
2
 
! Отговори
mafuta преди 14 години
Сидерова , ти си много ***
30
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Умнице... цунамито е в Тихия Океан, а не в Атлантическия. Практически е от другата страна на земята. За да стигне до средицемноморието, трябва да заобиколи или Африка или Южна Америка, което е невъзможно. Дори и това да стане, достъпа до Средиземноморието е малък проток, през който цунами не може да мине. Бъди спокойна, съня ти означава, че мъжа ти изневерява, а не че цунами ще залее Гърция.
29
15
 
1
 
! Отговори
к.сидерова преди 14 години
Живея на гръцки остров, преди няколко дена санувах, 4е 4акам мъжа си, в къщата в която живеехме, и изведнъж видях огромна вълна от морето да се приближава.. изти4ах навън и се ка4их на едно възвишение.. аз и една гъркиня, с две малки мом4ета..гледахме как вълната се разстила навсякъде, погълна къщи, магазини, коли..вси4ко.. беше толкова синьо наоколо.. само вода..Ужаст.. Дори на филм не бях гледала такова нещоЗащо ли си мисля, 4е цунамито няма да подмине и нас, средиземноморието :(
28
1
 
0
 
! Отговори
Sofi преди 14 години
Хавай
27
5
 
15
 
! Отговори
Една преди 14 години
Аз само искам да питам тези, които очакват с такова нетърпение 2012, ходят по форумите и пишат "Пази боже, започва се", защо отсега не си спестят мъките и не сложат край на живота си или си въобразяват, че ще са сред "избраните", които ще гледат края на света от първия ред, ще оцелеят и ще продължат човешкия род? Или вярваш в нещо и го следваш (готвиш се за смъртта, т.е умираш) или не вярваш и си живееш живота без да всяваш паника по форумите с плачливи бабешки възклицания.
26
2
 
15
 
! Отговори
Очакващ преди 14 години
Стига политика. Земята навлиза в критичната си фаза и може да се очаква нарастване на земетръсите, вулканите, дори до промяна на нейния релеф. Не Човекът е виновен. Това си е чисто и просто цикъл. Очаквайте новата и изява в края на март, при следващото пълнолуние. Пред хората предстои изпитание за оцеляване. Пред нас Българите също. Време е за обединение, а не за дрязги. Бъдете здрави.
25
4
 
9
 
! Отговори
до-шано мано-25 преди 14 години
"в тоз сайт само комунисти ве да *** ваща мама " - Около теб няма ли нещо по младо ... ?
24
8
 
0
 
! Отговори
Пази Боже преди 14 години
ЗАПОЧВА СЕ . Пази Боже !
23
6
 
4
 
! Отговори
Cristiano Ronaldo преди 14 години
2012 IDVA!!!!
22
9
 
15
 
! Отговори
шано мано преди 14 години
авеееееее в тоз сайт само комунисти ве да *** ваща мама кото само тъпата политика ли ви е в главата гадни обитаци станали на по 50 години научили си са как да лешперят пред щайгата и да цепят простотий ай отивайте на село да си копайте изоставените ниви да *** ваща проста мама само *** КОМУНИСТИ ВЕЕЕЕ ше ви *** майката ко общо има политиката тука в тая тема шматкии !! #23 ща *** в гадния пенсионер ай патувай !
21
20
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
не забравяй и националните предатели Боко Тиквата, Цецо Багера, *** податливият Мони Пицата и всеки който застава зад тях.
20
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Мутрите не могат да направят нищо срещу природата. Лошото е, че след тея събития има невинни жертви. А трябва Ирена Кръстева, Емел Етем, Коко Динев, Емилия Масларова, Добромир Гущеров, Лютви Местан и Цветелин Кънчев да бъдат пометени от цунами.