Погребват Качински и съпругата му

Хиляди се стичат в Краков, много световни лидери обаче няма да успеят
18 апр 2010 12:05,
61

Ковчезите на президента и съпругата му пътуват към катедралата Вавел. Снимка: БГНЕС 

Хиляди хора се събират в Краков днес за погребението на президента на Полша Лех Качински и съпругата му Мария.

След службата, телата им ще бъдат положени в гробове в катедралата Вавел, където се намират останките на полските крале и национални герои.

Качински, съпругата му и още 95 души загинаха преди осем дни при самолетна катастрофа в Смоленск, Русия.

Заради трагедията в Полша днес и в България е Ден на национален траур.

Още по темата
18 апр 2010 07:45
63

За съжаление, церемонията съвпада с момент, в който цяла Европа е парализирана заради затворени летища и отменени полети след изригването на вулкана в Исландия и образуването на огромния облак.

По тази причина много от световните лидери няма да успеят да пристигнат за погребението, включително и българският президент Георги Първанов.

Кой няма да присъства: Президентът на САЩ Барак Обама, френският лидер Никола Саркози, германският канцлер Ангела Меркел, принцът на Уелс и външният министър на Великобритания Дейвид Милибанд, испанският крал Хуан Карлос и премиерът Хосе Луис Родригес Сапатеро, турският президент Абдула Гюл, шведският крал Карл XVI Густав и външният министър Карл Билд, финландският президент Таря Халонен, южнокорейският премиер Юнг Ун-Чан, канадският премиер Стивън Харпър и президента на Исландия Олафур Гримсон.

На церемонията ще присъстват: Руският президент Дмитри Медведев /всеки момент се чака последно, официално потвърждение/, чешкият лидер Вацлав Клаус, словашкият президент Иван Гаспарович, словенският президент Данило Тюрк, украинският президент Виктор Янукович, латвийският лидер Валдис Затлерс, естонският президент Томас Илвс, румънският президент Траян Бъсеску, унгарският президент Ласло Сольом и премиерът Гордон Байнай.

Ковчезите на Качински и съпругата му Мария ще бъдат носени от средновековния площад в центъра на града до катедралата, в която се намират останките на полските крале и герои.

Решението да бъдат погребани там предизвика гореща дискусия в страната, тъй като мястото е свещено и много хора не смятат за редно там да почива президент, който за мнозина бе доста противоречив като лидер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
1
 
6
 
! Отговори
артемида преди 14 години
Стига вече с този Качински...има толкова по-големи трагедии по света...Мир на душата му, но малко преиграват вече с него...Не стига, че е събрал всички ръководни кадри в един самолет, не стига, че е повел 100 души на смърт, ами и в катедралата редом до кралете го положиха...Аз така и не разбрах с какво етолкова е заслужил той, че и жена му, за да лежат там...Незаслужени почести, на които подмазвачески припяваха и нашите ***
53
1
 
6
 
! Отговори
софиянец преди 14 години
Лека им пръст нас не ни засяга тяхната смърт защото съдим от нашата гледна точка но те са политици които нямат нищо общо с нашите мързели в парламента тези хора отстояват правата на техните гласоподаватели а наште хора гледат кака да оберат своите гласоподаватели
52
1
 
7
 
! Отговори
нищо лично преди 14 години
Интересно,ако този човек(мир на праха му!)беше починал в леглото си,и тогава ли щяха да го погребат във Вавел!?
51
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Айде стига бе, все едно се е гътнал Императора на Света... деби и полската тиня, кво ме занимавата с тоя *** цяла седмица?!
50
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Който искаше от световните лидери, намери начин да отиде, и присъства на погребението! Нашият президент пак нещо не бе посъветван добре. Я вижте как преодоляха "облака" румънският, унгарският, чешкият, словашкият и други президенти!
49
1
 
9
 
! Отговори
ДО ЖУРНАЛИСТИТЕ преди 14 години
До вчера, до последния момент нашите журналисти повтаряха като папагали : клането в Катин, та клането в Катин. И в пресата, и в телевизията. Нищо не помогна, нито напомнянето из блоговете, нито дори пускането по ефира на филма на Вайда "Катин"! Нямало е клане, то би било и невъзможно, имало е МАСОВ РАЗСТРЕЛ ! Запомнете го ,бе хора, какви професионалисти сте?
48
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Ленка, много се впрягаш! По-спокойно, никой не е оправил българите. Такива сме си. Вие пък си имате други кусури, поляците - и те. Мир да има и повече толерантност. Лека им пръст на загиналите!
47
1
 
6
 
! Отговори
Дякона преди 14 години
Един,два,пет захода за кацане........има ли някакво значение,няма ги вече хорицата.......Бог да ги прости и лека им пръст!
46
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Самолетът Ту-154 на полския президент, който катастрофира край Смоленск, е извършил само един опит за кацане. Това съобщи ръководителката на Междудържавния авиационен комитет Татяна Анодина, предаде ИТАР-ТАСС.Тя помоли средствата за масова информация да не се доверяват на съобщенията на различни източници за разследване на причините на катастрофата. "Работата продължава, работи се старателно, прецизно, в пълно взаимодействие с полската страна, каза Анодина и обеща, че след като комисията приключи работа, ще съобщи резултатите, пише БТА."Мога да добавя, че появилата се в медиите информация, че полският самолет 3-4 пъти е захождал за кацане, не отговаря на действителността. Мога да кажа, че опитът е бил един", заяви Анодина.
45
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Последното което казаха е - че е имало само един опит за кацане.
44
1
 
8
 
! Отговори
пътешественик преди 14 години
Защото явно някой високопоставен е поставил пилота под заповед - кацаш и толкова.. Никой нормален пилот няма да прави 4 опита за кацане като вижда, или по-точно нищо не вижда, в мъглата.А това случващо се в Европа е изключително лицемерие. Поляците са хубави хора, но и тях лесно ги манипулират с изтъркани националистически лозунги. Национализмът е за нисшите души. Как може да мразиш без да познаваш някого?
43
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Лека им пръст
42
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Noment
41
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Всичко е въпрос на самоопределяне, за какъв се имаш.Достойните хора са с поляците.Самосъжаляващите се *** ги плюят.
40
10
 
7
 
! Отговори
sas преди 14 години
....и поляците безумно се влюбиха в руснаците.....ха-ха-ха!!!! Ленке, поразително ми приличаш на Мира 39. Как е Стефчо студента?
39
4
 
23
 
! Отговори
Ленка преди 14 години
За Катин ние поднесли свои извинения! Руско-полски отношения на този етап повече от отлични. Трагедия в Смоленск дори сближила още повече два народа. Ние изстрадахме трагедия заедно с поляци. Но българска злоба граници няма-вие мразите всичко и всеки, мразите цяла Вселена, ето защо най-бедни в Европа!
38
6
 
13
 
! Отговори
Ivo преди 14 години
Не оправдавам разтрела на над 20 000 поляци в Катин, но това става през 1940 г. - по време на война! Война в която от немците са избили много повече поляци - 5.8 милиона и 26.6 милиона граждани на Съветския Съюз!
37
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Дълбок поклон пред Поляците!Два пъти поляците спасяват европейската цивилизация - от турците, Собиески 1683г. и от руските комунисти, Пилсудски 1920г. Поляците разклатиха невъзстановимо империята на злото през 1980- г.Костите на мъчениците от Катин са в темелите на нова Европа.Сега Качински стана и техен символ.Срам ме е от мизерните писачи в тоя форум. Братя поляци, не им обръщайте внимание.Това не са българите. Българите не мислят така.
36
1
 
8
 
! Отговори
sas преди 14 години
Не забравяй, че Медведев пътува с Ту-154.
35
2
 
6
 
! Отговори
Сперо до 26 преди 14 години
Това че някой не понася някого не го прави ***............ може да се каже, че поляците са *** заради отношенията им с руснаците по същата логика, но едва ли е вярно.........моля без обобщения обхващащи цели народи. Ние от Турция не сме видели нищо добро, което не значи че те не могат да станат членове на ЕС. Друг е въпросът,че капацитета на ЕС е изчерпан и едва ли приемането на неевропейска страна( по територия, история и религия) е на дневен ред.