"Дванайсетият руски агент"

Така нарекоха Барак Обама негови противници
6 юли 2010 07:05,
43
"Дванайсетият руски агент"
Снимка: БГНЕС

Шумният арест в САЩ на 10 души, обвинени в шпионаж в полза на Русия, и неговата интерпретация в духа на Студената война дадоха повод на критиците на президента на САЩ Барак Обама да го обвинят в грешна външна политика, насочена към отслабване на силовия вектор и сближаване с Русия, пише РИА Новости.

Полицията в САЩ миналата неделя задържа десет души по подозрение в шпионаж в полза на Русия. Арестите станаха резултат на многогодишно разследване, провеждано от ФБР, от прокуратурата на Ню Йорк, отдела по контраразузнаване и разузнавателния отдел към правосъдното министерство на САЩ.

Макар че думата „шпионаж“ не фигурира в съдебните документи, основното, в което са обвинени задържаните, е събиране на информация от САЩ с цел предаването й на Руската федерация.

По молба на САЩ кипърската полиция задържа във вторник на международното летище в град Ларнака още един предполагаем шпионин. По-късно той бил пуснат под гаранция от 20 хил. евро. В сряда заподозреният в шпионаж трябвало да се подпише в полицейския участък в Ларнака, но така и не се появил.

Много медии отбелязват, че шпионският скандал се разгаря едва дни след като президентите на САЩ и Русия Барак Обама и Дмитрий Медведев споделяли приятелски една маса в американска закусвалня, което беше възприето като знак на още по-голямо затопляне в отношенията между Москва и Вашингтон, известно като „Презареждане“.

Историята с шпионите е много странна и още не е ясна докрай. Но това, че масовите арести станаха веднага след въпросната закуска, дава повод да се предполага, че цялата акция е имала за цел компрометация на Обама и неговия курс на „презареждане с Русия“, казва Алфред Рос, президент на Института за демократични изследвания.

Въпреки че според него в отношенията между двете страни съществува кръг от по-остри теми, като например борбата с разпространението на ядрено оръжие, разполагането на ПРО в Източна Европа по границата с Русия, борбата със световния тероризъм и наркотрафика.

„Всичко това са по-чувствителни теми от обезвреждането на група предполагаеми шпиони, които не са имали достъп до никаква секретна информация“, смята експертът.

Белият дом на прицел

Много влиятелни фигури в американското общество веднага поставиха под съмнение политиката на сближаване с Русия, оценявайки толкова обширната мрежа от агенти на Службите на външното разузнаване на Русия на своя територия като враждебно намерение на Москва.

„Руският шпионаж е удар по „презареждането“ на Обама с Русия“, смята влиятелният експерт по руско-американските отношения Ариел Коен от Heritage Foundation.

„Москва и Вашингтон правят всичко, за да могат да запазят политиката на „презареждане“ на президента Обама в отношенията с Русия – политика, приветствана като негово голямо външнополитическо постижение. Но след ареста на 10 от 11 предполагаеми руски шпиони това „презареждане“ изглежда малко оръфано“, казва той.

Официалните изявления на Вашингтон и Москва за това, че разкритата руска „шпионска мрежа“ няма да подкопае отношенията между двете страни, предизвикаха още по-големи критики по адрес на президента на САЩ.

„Изглежда, че Русия си играе с нас... Или Обама“, предполага тв каналът FOX. На този канал звучат призиви да се даде „твърд отпор“ на Русия.

Докато Белият дом изразява привързаност към всички постигнати договорености с Москва, в Капитолия реагират с голямо внимание на мненията на избирателите, шокирани от живописно поднесената история за легиона „руски шпиони“, опитвали се да проникнат във властта и закопавали пари в парка.

Още по темата

Вестникът на Американския Конгрес – Hill, смята, че „руската шпионска мрежа може да стане последната сламка за ядреното споразумение на Обама (с Москва), което още се обсъжда в Горната камара и не може да събере достатъчно гласове“.

В изнесените пред окръжния съд на Ню Йорк документи спецслужбите на САЩ твърдят, че двама от арестуваните по подозрение в шпионаж били натоварени със задачата да следят напредването на договора, известен в САЩ като START, а в Русия – като СНВ-3.

„Белият дом се надяваше, че договорът за нападателни стратегически оръжия, подписан преди три месеца от президентите на САЩ и Русия, бързо ще мине през Сената. Но сега той може да не бъде гласуван до изборите през ноември“, смята изданието.

Отлагането на ратифицирането на документа поставя нови препятствия на пътя му през Сената, тъй като аналитиците предполагат, че демократите ще загубят местата си в Горната камара след междинните избори през ноември.

Между другото, точно за участието си в приемането на този договор Обама получи Нобелова награда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Obyrki stawat, iskali sa da kajat - evreiski.
38
2
 
0
 
! Отговори
Калин преди 13 години
изкарай си го на пост това зомби .. и него на queer praid...вечер като си лягате .. поставяй я над леглото.. когато си отгоре ще си мислиш за нея .. а не за баба цола :) смени малко пейзажа де ...срамно няма :)
37
0
 
2
 
! Отговори
Плачът на Слънцето преди 13 години
Мерси, получих категоричен положителе отговор на въпроса си от пост 37! Съжалявам, но с псехически лабилни избягвам контакти, дори и по нета. Свобода за милата Анна! Тя е истински патриот, поздари от мен Анна, стискам ти палци и ти желая късмет.
36
1
 
0
 
! Отговори
Калин преди 13 години
миличката ти Анна .. е ненормална ..взела се е на нещо по сериозно от тапет на обществена тоалетна.. :)
35
0
 
1
 
! Отговори
Плачът на Слънцето преди 13 години
Извинете, но Вие ненормален ли сте?
34
1
 
0
 
! Отговори
Калин преди 13 години
разбирам, че си от фенките на сергото...но е редно да си знаеш, този гущер анна .. е просто плакат от тоалетна, ползван наместо хартия.
33
1
 
0
 
! Отговори
Калин преди 13 години
ти като, че ли само продукции на мосфилм гледаш... за какво да я хващат, като могът да я употребяват :)с парцала се работи.. .. ама верно са я работили с усмивка.. хаха
32
0
 
1
 
! Отговори
Плачът на Слънцето преди 13 години
Ако е наблюдювана 8 години и чак сега са събрали уж достатъчно доказателства срещу нея това говори много трагично за ФБР и много добре за Анна. Значи 8 години ги е разигравала и те не са имали достатъчно основания за арест. Те не, че и сега имат.:) Просто не искат да подпишат догова Страт 2 и си търсят оправдания, а Анна е изкупителната жертва.
31
1
 
0
 
! Отговори
Калин преди 13 години
ти нямаш ценностна система, имаш идеологическа шлюкавица ..и за новата роза люксембурк да я имаш.. твоето същностно интимно желание ..крокодила анна е просто мимолетно заглавие в жълтата преса .. каква информация е изнасяла .. агентка парцалеса, наблюдавани са от 8 години....били са за смях а постиженията им се изразяват в фелацио сред тоалетни пейзажи специално нейните:)имай си интимните желания ..но тази не е новата цола драгойчева:)
30
0
 
1
 
! Отговори
Плачът на Слънцето преди 13 години
И да кефя й се на Анна, тя е модел за подражание, пример за много жени и за мен самата, а ти върви си окачи поредния плакат на поредната новоявила се куха чалга певачка. Ами просто имаме разминаване в ценностната система.
29
0
 
1
 
! Отговори
Плачът на Слънцето преди 13 години
Има общо, защото не сса изнасяли строго секретна информация, а са информирали Русия за придвижването на плановете за съкращаването на ядрените оръжия. Общо взето задачите са им били да да следят настроенията в американския политически елит. Ако изобщо наистина са били шпиони и ако това изобщо е шпионстване. Аз за разлика от Вас, Калине, имам сърце и не бих искала тези хора и Анна да сполетят съдбата на семейство Розенберг, за които хамерите признаха след време, че са били осъдени "съмнително"!
28
1
 
0
 
! Отговори
Калин преди 13 години
е как няма да изражиш за пореден път л* си същност!нагона ти какво общо има "международното" положение?:)
27
0
 
1
 
! Отговори
Плачът на Слънцето преди 13 години
Свобода за Анна! Миличката, много бих искала всичко да бъде наред с нея!
26
0
 
0
 
! Отговори
Калин преди 13 години
Дори ниските социални прослойки в САЩ си задават въпроса, какво му е социалното след като налива държавни средства в Корпорации. Над 180 милиарда долара бяха налети в един конгломерат, това спаси спекулантите в САЩ Буш не им се харесваше той директно им отказа финансови инжекции, започна една кампания по проекта Обама, но американците не са ***, *** са тези които не ги разбират!*** са царете на заплата управляващи и направляващи в т.нар социалистически блок, към който се числи и мизерната бг!
25
0
 
0
 
! Отговори
Калин преди 13 години
Обама е развенчан блян за американците, те първа лъсва образа му на един посредствен и неспособен политик, дори привържениците на демократите в САЩ го намират за неадекватен политик, неспособен да формира един устойчив икономически разтеж по примера на Клинтън от близкото минало. Обама си поставя за цел да презразпределя националният продукт на нацията удряйки директно, върху джобовете на средната класа, т.е по данъкоплатците! Буш не правеше така, не го харесваха по ред причини, но го разбираха!
24
1
 
1
 
! Отговори
1 преди 13 години
Е то от толкова бежанци от Руската Федерация към САЩ ако пък поне десетина-петнадесет не са шпиони :))) Аде да гледаме реалистично на нещата...А и тия бежанци може да не са били щпиони в истинския смисъл на думата, а само да са заработвали некой лев/долар отгоре.
23
1
 
8
 
! Отговори
Санди преди 13 години
ФБР са разкрили руски агенти,толкова,колкото бяха разкрили,че Ирак разполага с ядрено оръжие.На базата на тази измислена информация,след това унищожиха стотици хиляди невинни иракски и други граждани.Сега цялата шпионска измишльотина отново подготвя бъдещи действия по унищожаване на невинни хора.Настаняване на ПРО не е случайност.Ние пак участваме както и в Ирак.Позор.
22
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Разбира се че САЩ ги е страх от разпадане от двуполюсния модел. Я си представете един модел от 3 полюса - САЩ-ЕС-Русия, които си взимат самостоятелни решения. Тогава няма кой да играе по свирката на САЩ и техното мнение ще тежи колкото например това на Австралия.
21
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Много им е мъка на американците че руснаците не са им врагове. Просто си съдират *** от мъка. То се вижда във филмите им. Сега новите заплахи са я инзвънземни, я терористи, ама някак си не са толкова страхо вдъхващи като руснаците. Така че много им липсва студената война.
20
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ми то от тоя двуполюсен модел голяма пара пада. То не е въоръжаване, то не са тайни технологии, то не са канали за дрога......