Ад очаква завърналите се в Москва шпиони

Това твърди руският дисидент Владимир Буковски
11 юли 2010 19:40,
271
Ад очаква завърналите се в Москва шпиони
Снимка: БГНЕС

Руският дисидент, писател и защитник на човешките права Владимир Буковски твърди пред британския в. "Дейли Телеграф", че животът на десетте шпиони, които се завърнаха в Русия след размяната със САЩ, ще бъде кошмарен.

Самият Буковски е прекарал 12 години в руски затвори и трудови лагери, настаняван е принудително за лечение в психиатрични клиники преди да бъде изпратен в Европа при размяна на затворници през 1976 г.

"Животът на руските шпиони, завърнали се в Москва, ще бъде кошмар. Някои от тях са прекарали 15 години в Америка и ще им бъде изключително трудно да се приспособят.

От охолен живот с истинска свобода те ще трябва да свикнат да живеят под постоянно наблюдение от руските тайни служби. Всяка тяхна стъпка ще бъде следена отблизо", смята Буковски.

"Когато са били арестувани от американците, вероятно са почувствали облекчение, че най-сетне излизат на светло. След което ги принуждават да се завърнат в Русия и да оставят удобния си западен живот.

Смятам, че най-трудно ще бъде на децата им. Децата биха ви простили, ако сте пияница или глупак, но не и ако сте ги лъгали. През целия си живот те са били лъгани.

Като тийнейджъри, свикнали с американския начин на живот, и като млади хора, Русия ще им се стори ад. За последен път бях там през март 2010 г. и не искам да се връщам.

Москва е като стара проститутка с много грим. Предполагам, че правителството ще ги пенсионира, отпускайки им малки пенсии, след което ще ги изпрати да живеят в някой отдалечен район.

Може да им намери спокойна работа. То ще иска от тях да си мълчат и да не се показват много", допълва Буковски.

Междувременно АФП съобщава, че децата на задържаните в САЩ руски шпиони също ще бъдат изпратени в Русия, за да се присъединят към своите родители.

В ефира на тв канала CBS генералният прокурор на САЩ Ерик Холдер заяви, че на децата, които са сметнати от властите за достатъчно зрели, за да вземат самостоятелно решение, е предложен избор да заминат или да останат. В качеството на „деца на шпионите” в делото фигурират 7 лица на възраст от 1 до 38 г. Повечето от тях са родени в САЩ.

Родителите им бяха депортирани и на 9 юли във Виена стана най-голямата от времето на Студената война размяна на шпиони. Десетте задържани в САЩ руски шпиони бяха разменени за четирима осъдени по-рано за шпионаж.

Списъкът с лицата за размяна е предложен от руска страна на Вашингтон. Задължително условие в сделката било присъствието на учения Игор Сутягин.

В обмена на „руски шпиони” са помилвани и изпратени в САЩ и бившите офицери на руските спецслужби Сергей Скрипал и Александър Запорожский както и ветеранът на руското разузнаване Генадий Василенко.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


271
Още по темата: шпионски скандал
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
9
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
аз се чудя как още не сте разбрали,че едните и другите са един дол дренки,а вие им лижете задниците!стига с това чуждопоклоничество!
125
12
 
35
 
! Отговори
Калин преди 13 години
хаха *** ей .. от 65 години обеснявате историята .. базирана на идеология и лъжи и без никаква фактология!
124
11
 
35
 
! Отговори
Калин преди 13 години
и какво ...червената помия не правеше ли същото в ченя? ония джухар бунтовника, чийй генерал беше съветски или американски!от ваща идеология ми се повръща!
123
12
 
36
 
! Отговори
Нина преди 13 години
Зная за способността ви да променяте историята, когато не ви е "изгодно", това е повече от жалко. И кой е терорист, закланите ранени войници, които са пристигали от фронта ли? Схващанията ви за терорист са леко притеснителни за нас, нормалните хора!
122
10
 
39
 
! Отговори
Червената помия преди 13 години
Калинчо, не е лошо да видиш филма "9/11 по Фаренхайд" на Майкъл Мур.Там този продажен американец, агент на КГБ може би, много подробно е обяснил за такива като тебе, кои са муджахидините, кой ги обучава и въоръжава едно време, кой им построи комплекса Тора-Бора и други подобни мурафети.Ще се изненадаш, като узнаеш, че с единствения излетял от летищата на САЩ самолет след атентатите, семейството на Бин Ладен е напуснало Щатите...Всичко е илюзия, пич, и борба за енергия и ресурси.
121
10
 
33
 
! Отговори
Плачът на Слънцето преди 13 години
Ако "знанията" ви не бяха трагични щеше да ми е смешно. Загинали милиони руснаци в Афганистан!!?? И аз да не зная, че са милиони..цц..ц..ти изобщо изпи ли си хапчетата преди да седнеш да пишеш?
120
13
 
35
 
! Отговори
Калин преди 13 години
я не ми чети история на бкп-*** .. откога терористите минават за по различни от престъпници!
119
9
 
36
 
! Отговори
Калин преди 13 години
за пол пот.. дума на белват ***.. иначе лансират сернокорейският хуманен свет.. няма се изненадам а ко не сформират комитет в зашита на пол пот .. и да настояват за неговата мумификация за да се преклянеме пред него и делото му!
118
11
 
35
 
! Отговори
Нина преди 13 години
Български войници никога ли не са вършели убийства! Я си спомнете как юнкерите спират влаковете с ранени войници край Захарна Фабрика и ги доубиват, доубиват собствените си ранени другари на фронта. А по повод Септемврийското въстание един известен български автор /за домашно да провериш кой точно:)/ написа "Българите клаха българи така като и турците не са ги клали"! Срам ли те е от нацията ти?
117
11
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Откакто руснаците бяха в Афганистан, загинаха няколко милиона руснаци! Трудно е беше за 'великата' червена армия да победи неграмотни селяни.
116
9
 
35
 
! Отговори
БКП(БСП)-КГБ Е МАФИЯ преди 13 години
ПО - ГОЛЯМ Е ОТ ТУК 1
115
10
 
36
 
! Отговори
Плачът на Слънцето преди 13 години
Откогато хамерите са в Афганистан са загинали няколко милиона афганци, производтвото на опиум нарасна с повече от 40%, военната им база в Киргизия е един от портовете за износа на опиум! Сега се точат и на откритите "скоро" земни залежи! Ирак няма смисъл да го коментираме-Абу Гдариб е символът на хамериканската "свобода" там!
114
8
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Знаем за Катин! Разсекретиха документите ! Лично Сталин е заповядал разстрела ! Сиктир ! Срам ли те е, че руснаци са избили безмилостно десетки хиляди поляци ?! Срам ли те е, че руснаци трепали хора като прасета ?! Срам ли те е от нацията си ?
113
12
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Навярно декларация на ООН, по повод големият глад в Украйна е гнусна измама ?
112
11
 
36
 
! Отговори
Нина преди 13 години
Също и Антантата предизвиква огравния глад и инфлация в Германия, от Франция са окупирани Сааррска и Рурска област, а Германия трябва да изплати репарации на стойност 132 милиарда златни марки. Само се, чудя кой е хуманиста в този Свят. Тези същите страни от Антантата разкъсаха България през Берлинския конгрес и неутрализираха Санстефанския мирен договор.
111
10
 
35
 
! Отговори
Нина преди 13 години
Навярно сте ги броили щом са десетки милиони. Големият глад настъпва малко след съдаването на СССР, поради изолация отстрана на Антантата, която насъсква и войоръжава Полша да нападне СССР, дори поляците превземат Киев, после са отблъснати чак до столицата им, но разстрелват всички съветски /в това число и украински военнопленици/ около 40 000 човека!
110
14
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Руснаците избиха 6 милиона украинци чрез системно гладуване. Руснаците изтрепаха десетки милиони руснаци, чрез системно избиване в Сибир. Боже, Катин е един блед пример как го правт руснаците. Само Мао е бил по голям *** в темата избиване на хора !
109
9
 
33
 
! Отговори
Калин преди 13 години
кой знае.. холандците обраха много залози...
108
10
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Много ще се радвам, холандските голи охлюви да загубят мача. Не мога да разбера защо рефера не им дава червени картони, а само жълти на тези ***, в мача с Уругвай превърнаха футболния мач в кеч, да не говорим за 2 гол, който беше от засада.
107
9
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Най-хубавия руски виц по повод разликата между Русия и САЩ: Говорят си двама чукча, единият казва: мразя император Николай, Аляска продал, а за Чукотка забравил.