Ад очаква завърналите се в Москва шпиони

Това твърди руският дисидент Владимир Буковски
11 юли 2010 19:40,
271
Ад очаква завърналите се в Москва шпиони
Снимка: БГНЕС

Руският дисидент, писател и защитник на човешките права Владимир Буковски твърди пред британския в. "Дейли Телеграф", че животът на десетте шпиони, които се завърнаха в Русия след размяната със САЩ, ще бъде кошмарен.

Самият Буковски е прекарал 12 години в руски затвори и трудови лагери, настаняван е принудително за лечение в психиатрични клиники преди да бъде изпратен в Европа при размяна на затворници през 1976 г.

"Животът на руските шпиони, завърнали се в Москва, ще бъде кошмар. Някои от тях са прекарали 15 години в Америка и ще им бъде изключително трудно да се приспособят.

От охолен живот с истинска свобода те ще трябва да свикнат да живеят под постоянно наблюдение от руските тайни служби. Всяка тяхна стъпка ще бъде следена отблизо", смята Буковски.

"Когато са били арестувани от американците, вероятно са почувствали облекчение, че най-сетне излизат на светло. След което ги принуждават да се завърнат в Русия и да оставят удобния си западен живот.

Смятам, че най-трудно ще бъде на децата им. Децата биха ви простили, ако сте пияница или глупак, но не и ако сте ги лъгали. През целия си живот те са били лъгани.

Като тийнейджъри, свикнали с американския начин на живот, и като млади хора, Русия ще им се стори ад. За последен път бях там през март 2010 г. и не искам да се връщам.

Москва е като стара проститутка с много грим. Предполагам, че правителството ще ги пенсионира, отпускайки им малки пенсии, след което ще ги изпрати да живеят в някой отдалечен район.

Може да им намери спокойна работа. То ще иска от тях да си мълчат и да не се показват много", допълва Буковски.

Междувременно АФП съобщава, че децата на задържаните в САЩ руски шпиони също ще бъдат изпратени в Русия, за да се присъединят към своите родители.

В ефира на тв канала CBS генералният прокурор на САЩ Ерик Холдер заяви, че на децата, които са сметнати от властите за достатъчно зрели, за да вземат самостоятелно решение, е предложен избор да заминат или да останат. В качеството на „деца на шпионите” в делото фигурират 7 лица на възраст от 1 до 38 г. Повечето от тях са родени в САЩ.

Родителите им бяха депортирани и на 9 юли във Виена стана най-голямата от времето на Студената война размяна на шпиони. Десетте задържани в САЩ руски шпиони бяха разменени за четирима осъдени по-рано за шпионаж.

Списъкът с лицата за размяна е предложен от руска страна на Вашингтон. Задължително условие в сделката било присъствието на учения Игор Сутягин.

В обмена на „руски шпиони” са помилвани и изпратени в САЩ и бившите офицери на руските спецслужби Сергей Скрипал и Александър Запорожский както и ветеранът на руското разузнаване Генадий Василенко.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


271
Още по темата: шпионски скандал
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
146
10
 
38
 
! Отговори
Плачът на Слънцето преди 13 години
Калинчо, вземи някой препарат от групата на бензодиазепинити /Лексотан, Диазепам, Ривотрил и т.н./ и вземи си полегни малко. Както си я подкарал с тези нерви си застрашен от церебрална исхемия...говоря ти сериозно. Имаш нужда от успокоение на нервите! Как си с кръвното?
145
12
 
35
 
! Отговори
Калин преди 13 години
какво социално.. има в комунистическата аванта, така ли наричате престъпноста, грабежа.. социално дело .. споко лекувате се.
144
12
 
35
 
! Отговори
Калин преди 13 години
вас сега какво вие яд, че онова влечуго анна чатман ще прави .. . на местните кранисти в новгород ли?струва ми се, че ви казах нещо комунистически !за общо ползване сте!
143
10
 
34
 
! Отговори
Нина преди 13 години
Да, балабар с останалите си проблеми свързани с психиката, му трябва да направи една афония от викане та тогава ще го втаса. как ще философства в името на империята на злото?
142
10
 
36
 
! Отговори
Ъъъъ преди 13 години
Ти си психоболен, бе... мислиш само за себе си и всичко социално те дразни. Айде пий си хапчетата, да не дойдат едни чичковци с бели манти.
141
12
 
35
 
! Отговори
Калин преди 13 години
доносника от дс красимир кънев е с лобита в съветско...пращат и го наричат обмяна на опит:)
140
10
 
35
 
! Отговори
Плачът на Слънцето преди 13 години
Хи..хи...Нинке мила, остави го този. Не му задавай неудобни въпроси, че и без друго емоционално-психическият му статус е твърде лабилен....да вземе да направи някоя беля пред компа от нерви...с подобни хора по-внимателно.
139
10
 
39
 
! Отговори
ХоХаХи преди 13 години
по света има два вида маймуни. Едните си мислят, че всички маймуни са братя. Казват им комунисти. Другите маймуни пък мислят, че са единствените маймуни и не могат да спят от егоизъм. Наричат ги феодали. В америка е пълно с тях.Аз съм капиталист. За мен само парите имат значение.
138
13
 
35
 
! Отговори
Калин преди 13 години
*** въдворявайте се по психиатриите .. без много много на съждавате!за там сте.. струва ми се , че по развитите общества отдавна са ви поставили диагнозата!за съжеление обаче само там се лекува!
137
10
 
35
 
! Отговори
Нина преди 13 години
Да, клането при Захарна Фабрика е факт и какво общо има комунизма с него? Изобщо знеш ли през коя година и коя война е танало това?
136
14
 
34
 
! Отговори
Калин преди 13 години
цял свят има съветският ви бостан за империя на злото.. хапвай логика истинки
135
13
 
35
 
! Отговори
Калин преди 13 години
в англия и франция а ко мърсиш умовете на хората с болшевишката си помия .. да си с най малкото условна присъда!
134
10
 
38
 
! Отговори
Нина преди 13 години
Калинчо, не се впрегай толкова да защитаваш империята на злото. Аз лично започвам да се притеснявам за здравето ти, да не ти стане лошо и да направиш някоя беля...
133
13
 
34
 
! Отговори
Калин преди 13 години
и аз си задавам въпроса .. от кога станахте капацитети, че лечение все предписвате.
132
16
 
35
 
! Отговори
Калин преди 13 години
нали обесни.. как бг войници клали бойните си другари? пак ти казвам не ме учи на история на бекапе не учи и децата *** срамна!вашето не е история а идеологическа помияиди учи на комунизъм в франция или англия да те видим!
131
10
 
41
 
! Отговори
Плачът на Слънцето преди 13 години
Калинчо, добре ли си моето момче? Винаги съм се питала защо привържениците на империята на злото са някакви истерични и психически лабилни типове?
130
10
 
37
 
! Отговори
Нина преди 13 години
Е, сигурно ти си имаш твоя история. Аз изобщо не вярвам, че разбираш за какво клане при Захарна Фабрика ти говоря, проследявайки интелектуалния ти капацитет.
129
14
 
34
 
! Отговори
Калин преди 13 години
мур е превърженик на обама .. оливер стоун на джордж буш...ти къде се слагаш там?че да смисляш..за тях?
128
10
 
37
 
! Отговори
Плачът на Слънцето преди 13 години
Напълно съм съгласна с 130! Хамерите отиват да "демократизират" държави богати на залежи, каква случайност. Влизат и повече не излизат от конкретната държава, изпомпват ресурсите до дупка. Не случайно в Афганистан производтвото на опиум нарасна с повече от 40% откогато хамерите отидоха да ги демократизират уж!
127
15
 
35
 
! Отговори
Калин преди 13 години
ще се притесниш.. осъзнае ли се обществото от къде идва злото.. и кой все му обеснява нещата и го направлява, тогава се притеснявай!