В САЩ арестуван 12-и руски шпионин

Руснаците пък проверяват върнатите от САЩ в Москва
13 юли 2010 12:09, Елка Василева
30
В САЩ арестуван 12-и руски шпионин
Снимка: БГНЕС

В САЩ по обвинение в шпионаж в полза на Русия е арестуван още един човек, съобщава „Уолстрийт джърнъл“, като се позовава на източник от ФБР.

Задържаният е 23-годишен гражданин на Русия, чието име не се съобщава.

Още по темата

За първи път американските спецслужби са се заинтересували от него през есента на 2009 г.

NEWS.ru припомня, че шпионският скандал избухна в края на юни. Десетима заподозрени в шпионска дейност в полза на Русия бяха задържани в САЩ на 27 юни.

Два дни по-късно в Кипър беше задържан още един заподозрян, издирван от американските власти по обвинение в шпионаж в полза на Русия. Това се оказа 55-годишният Робърт Кристофър Метсос, който беше арестуван на летището в Ларнака при опит да излети за Будапеща.

На 30 юни Метсос изчезна, след като беше освободен под гаранция. В момента той се издирва.

На 29 юни САЩ повдигнаха на десетимата задържани обвинения в осъществяване на незаконни разузнавателни операции в САЩ в полза на Русия, а девет от тях бяха обвинени и в заговор с цел пране на пари.

В крайна сметка САЩ и Русия се договориха САЩ да екстрадират задържаните от страната и да ги предадат на руските власти, а Русия от своя страна да освободи четирима души, излежаващи присъди в нейни затвори.

Тази размяна се проведе в петък във Виена.

Междувременно вече стана ясно, че пристигналите в Москва разузнавачи живеят във ведомствени хотели на Службата за външно разузнаване на закрита територия, която нямат право да напускат. Точното им местонахождение не е известно.

По данни на медиите в момента с шпионите се провеждат разговори и тестове, включително на детектора на лъжата, чиято цел е да бъдат установени грешките в тяхната разузнавателна дейност.

Ако подобни пробиви бъдат установени, шпионите ще бъдат уволнени от Службата за външно разузнаване. Ако работата им бъде призната за удовлетворителна, някои от тях могат да продължат да работят в службата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още по темата: шпионски скандал
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
Волов преди 13 години
До ном 1Ти приятелю, не мислиш ли че нещо не ти е както трябва да е?
18
0
 
1
 
! Отговори
крезо преди 13 години
На си ти куклите, дай си ми парцалките.
17
2
 
0
 
! Отговори
оле преди 13 години
В САЩ арестуван 12-и руски шпионин ?Колко са все пак или стажа дума за 12-ти
16
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Щирлиц се прережда на голяма опашка в стола на Гестапо, а на разгневените погледи отвръща:- За героите на Съветския Съюз няма опашка!
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Щирлиц никак не обичаше масовите разстрели, но му беше някак неудобно да откаже...Щирлиц не беше хомосексуалист, но не му се искаше да обижда Мюлер...Щирлиц гледа паметника на незнайния воин. Мъжка сълза се отронва от окото му. "Прости ми, Саша, беше нещастен случай", мисли си Щирлиц.
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Една сутрин Щирлиц се буди в стая с решетки и без спомени от вечерта.Обмисля ситуацията, като си припомня инструкциите: "Сега ако влезе някой в руска униформа, аз съм майор Исаев от Съветската армия. Ако влезе шваба в униформа от СС - аз съм оберщурмбанфюрер от СС Щирлиц."След малко влиза санитаря на изтрезвителното и се усмихва лъчезарно:- Добре се напихте снощи, другарю Тихонов.
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Руски дезертьори нападат немско село.Първия ден изпиват всичко което е за пиене.Втория ден изяждат всичко което е за ядене.Третия ден наебават всичко което е за ***.На четвъртия ден дошъл Щирлиц и започнали безредиците.
12
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Щирлиц се прибира в квартирата си. Събува се в антрето и изведнъж чува подозрителен шум откъм спалнята.Вдига автомата и пуска дълъг откос през вратата. Влиза вътре и какво да види - простреляна, върху леглото лежи радисткатаЩирлиц изтрива една мъжка сълза и си мисли:"Ще ви отмъстя, гадни фашисти!"
11
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Всяка вечер Щирлиц пиел антибиотици. Така, той унищожавал в себе си фашистката зараза.
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Щирлиц вървял по берлинските улици. Мюлер разбрал, че той е съветски разузнавач, но не по влачещия се след него парашут с надпис СССР, не по ордените на Ленин и по звездите Герой на СССР, не по будьоновката на главата, не по радиостанцията на гърба му със стърчащата антена. Мюлер бил наблюдателен офицер и от набитото му око не убягнал обърнатият етикет на яката на Щирлиц на който пишело Ушито в завод Болшевик. Това си беше типично руска безоотговорност, благодарение на която Щирлиц никога не е бил толкова близко до провала.
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Щирлиц видя група хора с бухалки в ръце.- Биячи! - помисли си Щирлиц.- Щирлиц - помислиха си бейзболистите.
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Мюлер се обажда на Щирлиц по телефона:- Щирлиц, в събота,точно в девет бъдете на "Унтер дер линден". Ще се проведе съботник."Аха" - мисли си Щирлиц - "разкрили са ме. Сега ми прави намеци, опипва почвата, а в събота ще ме арестуват. По-добре да се разбера с Мюлер на четири очи, отколкото с Гестапо".На другия ден отива в кабинета на Мюлер и си признава направо:- Хер Мюлер! Аз съм руски шпионин.- Не на мене тия номера, Щирлиц - отговаря му Мюлер - като чуете за съботник и всички ставате руски шпиони!
7
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Щирлиц решил да се пошегува с Мюлер по случай първи април:- Мюлер, знаете ли че съм руски шпионин?- Не знам. - на свой ред се пошегувал Мюлер.
6
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Руснаците пък проверяват върнатите от САЩ в Москва??? Мерят компресията на Анна Чапман?
5
2
 
4
 
! Отговори
непукист преди 13 години
До: Възмутен"Може ли да се разрешава на хора като "ГЕРБ" изобщо да се изписват в публичното пространство!!!"Може, разбира се! В България няма достатъчно места в психиатричните клиники и лудите ги пускат на свобода, дори опасно лудите. Съвсем различно е положението в САЩ обаче - там имат пари, има достатъчно места за лудите и тези които са освидетелствани ги настаняват принудително - ХА-ХА-ХА-ХА-ХА!Пак САЩ се оказаха най-великите!!!
4
3
 
3
 
! Отговори
fata преди 13 години
Hayde de tova vece smyrdi i mirishe...a ti deto mi se amerikanches...Amerika e dyrzava na kriminalci i avanturisti v minaloto,na rasisti v 19 vek i na ubiyci i eksploatatori na 20 i 21 vek.....Amerika mnogo skoro nqma da e byde no Rusiya vinagi e bila i ste byde...Tova sys shpionite go dokazva...a ti si misli budala edin i ne ni karay da se branime ot Rusiya....Obama e posledniya im prezident,drug nqma da ima,zastoto Amerika nqma da q ima......
3
2
 
3
 
! Отговори
възмутен преди 13 години
Може ли да се разрешава на хора като "ГЕРБ" изобщо да се изписват в публичното пространство!!! И кой е той, че да говори от името на България? Не използвай нито името на партия, нито на държавата ни! Ако не знаеш какво да кажеш- помълчи си.
2
1
 
6
 
! Отговори
Dr. House преди 13 години
A ti trqbva da se lekuva6... v USA primerno... vzemi i Qne Qnev da ti pravi kompaniq
1
1
 
8
 
! Отговори
селянин преди 13 години
Ти от коя лудница си избягал?