Пентагонът чака на нокти ново изтичане в Wikileaks

120 военни преглеждат всички документи от Ирак, за да са подготвени
Обновена: 18 окт 2010 12:17 | 18 окт 2010 12:17,
20
Пентагонът чака на нокти ново изтичане в Wikileaks
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Американската армия събра спецекип от 120 души, който да подготви военните за очакваното публикуване в Wikileaks на 400 000 документа от войната в Ирак. Смята се, че в тях има информация за военни действия, за иракските сили за сигурност и за цивилните жертви.

Още не е ясно кога точно ще бъдат качени документите в Wikileaks, но е сигурно, че в сравнение с тях изтичането на 70 000 документа от войната в Афганистан ще изглежда дребна работа.

Затова спецекипът преглежда всички папки, свързани с войната в Ирак, за да прецени какви може да са последствията от появяването им в интернет, съобщи говорителят на Пентагона Кол Лапан пред ВВС.

Военните настояват документите да им бъдат върнати. „Не мислим, че Wikileaks имат необходимите познания. Не е достатъчно просто да махнеш имената. Има и други неща, които не са имена, но публикуването им може да създаде проблеми“, обясни говорителят на Пентагона.

Wikileaks публикува през юли хиляди страници документи, свързани с войната в Афганистан. Тогава висши американски военни заплашиха, че по този начин интернет страницата може да причини смъртта на американски войници и афганци, защото в някои от документите са написани имената на местни информатори.

Според военния министър Робърт Гейтс обаче изтеклата информация не съдържа „чувствителна информация за разузнавателни източници и методи“.

Още по темата

Разследването на това изтичане стигна до Брадли Манинг, анализатор на разузнавателна информация в американската армия. Той е в ареста по обвинение са изнасянето на секретно видео от атака на американски хеликоптер през 2007 година в Ирак, при която буха убити повече от 10 души.

В момента страницата на Wikileaks не работи. Основателят й Джулиан Асандж е разследван в родината му Швеция за сексуално престъпление. Той отхвърля обвиненията, които били част от кампания на опонентите му заради публикуването на чувствителна секретна информация на ръководения от него сайт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
2
 
! Отговори
мелодия преди 13 години
На лъжата краката са къси-казва народът /нищо не може да остане скрито-покрито/
18
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
не трябва да се притесняват след като всичко им е изрядно ако не е как ще докажат че са най справедливата нажия или мерят с двоен аршин само на тях да им оттърва
17
0
 
8
 
! Отговори
патриот преди 13 години
САЩ-туморът на човечеството!
16
0
 
2
 
! Отговори
до "от въпрос?& преди 13 години
Мда, май се страхуват именно от това Джулиан Асандж да бъде оправдан по разследването, за да пусне сайта с изтеклата информация :)
15
2
 
2
 
! Отговори
Литератор преди 13 години
Как смееш да обиждаш големия брадър на КАСАПИН. Стига с този балкански жаргон. А ако разбере US посланика, от ранни зори ще овладее 1- ви канал.
14
0
 
5
 
! Отговори
кика преди 13 години
пентагонът!.....кво е тва?
13
0
 
3
 
! Отговори
Зорге преди 13 години
И ТИЯ ЛИ ИМАТ ДОНОСНИЦИ? ДА ИМ СПРЕТНЕМ ЕДНА КОМИСИЙКА ЗА РАЗКРИВАНЕ НА ДОСИЕТАТА С 20 ГОДИШЕН СТАЖ.
12
0
 
2
 
! Отговори
от Въпрос? преди 13 години
Стана ми любопитно как точно очакват изтичането, като сайта в момента е затворен? нали трябва да работи за да изтече инфо или очакват скоро да го пуснат?
11
0
 
3
 
! Отговори
Helzo преди 13 години
бях заглушен.......
10
1
 
8
 
! Отговори
Вед преди 13 години
Те се надяват всички да са с твоето мислене :) това ги прави по-властниУфсъ си ти
9
0
 
6
 
! Отговори
Tc преди 13 години
Не може да си позволят да го свалят, защото тогава ще стане по-лошо за тях.А може и изобщо да нямат възможността да го направят.
8
0
 
11
 
! Отговори
но комент преди 13 години
Лицето на войната винаги е грозно, кърваво и отблъскващо.Дори да воюваш за най-справедливата кауза, "работата" си е касапска.
7
0
 
13
 
! Отговори
но комент преди 13 години
ВСЯКА война е една огромна кланица.А в кланицата няма нито героизъм, нито романтика.Но на воените не им отърва да го признаят.
6
0
 
19
 
! Отговори
но комент преди 13 години
Ами ВСЯКА война е една голяма мръсотия.Кръв, черва, мозъци.Изгорено и бомбардирано население.Само че нещата стана много удобно да се представят като холивудски филм.А истината е ,че "красива" война няма.
5
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
абе жони,ти в америка ли искаш да излизат компромати срещу американците?много ясно, че ще е извън америка
4
16
 
7
 
! Отговори
Johnyy преди 13 години
Всеки който вярва, че някакъв си швед прави на палячовци Пентагона и им пуска секретните доклади в интернет е пълен ***. Американските военни са толкова напред в нещата, че сигурно генералите им живеят отдавна в частни резиденций на Марс.
3
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
И защо са толкова уплашени, ако всичко е чисто и ясно както твърдят. Хахахахахахахаха
2
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"В момента страницата на Wikileaks не работи. Основателят й Джулиан Асандж е разследван в родината му Швеция за сексуално престъпление." ти не четеш ли статията ве мой ??
1
2
 
4
 
! Отговори
въпрос? преди 13 години
Да занете дали сайта нещо не е свален, аз немога да го отворя дава някакво съобщение че скоро ще бъде онлайн!