Краят на света се отлага с... 60 дни

Учен откри неправилно тълкуване на календара на маите
Обновена: 21 окт 2010 07:30 | 21 окт 2010 07:05,
77
Краят на света се отлага с... 60 дни
Снимка: myspace.com

Календарът на маите не завършва на 21 декември 2012 г., а поне 60 дни по-късно. Такива изводи е изложил ученият Жерардо Алдана от Калифорнийския университет в книгата си „Календари и години II: Астрономията и времето в Древността и Средновековието“, пише порталът Discovery News.

Маите, живели на територията на Централна Америка до второто хилядолетие пр.н.е., разработили собствена календарна система, основана на астрономически събития (маите били изкусни астрономи). Един от създадените от тях календари, обхващащ по-дълъг период от време (дълго броене), бил последният – в него се съдържат само 5126 години. Дългото броене започва през 3114 г. пр.н.е. по Григорианския календар.

Още по темата

Календарът на маите не може изцяло да бъде съотнесен към Григорианския календар и учените са разработили няколко корелационни алгоритъма. В най-популярния от тях се използва т.нар. константа GMT (GMT constant) – корелационен фактор, наречен така по инициалите на работещите върху него учени.

За изчисление на константата GMT учените се ориентирали върху случили се в древността астрономически събития, документирани както от маите, така и от жителите на Стария свят.

В своята книга Алдана прилага доказателства, че едно от тези събития е интерпретирано невярно. Според учения това, което създателите на константата GMT описват като изгрев на Венера, в действителност е могло да бъде падане на метеорит. Ако предположението на автора се окаже вярно, то разминаването между календара на маите и Григорианския календар е поне 60 дни.

Независимо дали ще бъдат потвърдени изводите на Алдана, или не, самите маи не са споменавали, че краят на календара им съответства на края на света. Освен това някои учени смятат, че дългото броене е било циклично – след завършването на един цикъл започва следващият, пише Lenta.ru.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още по темата: календар на маите
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
1
 
5
 
! Отговори
асан преди 13 години
маите и всички дето талкуват календара им да вземат да си го заврът далбоко в ***.
77
1
 
3
 
! Отговори
В преди 13 години
Според маите всяка година е края на света, ай стига с тоя простоии.. който няма работа мисли за глупости, а останалите я четат... аз видях само заглавието.. :)По добре пишете за затлачените корита на реките и дупките по пътишщата, защото след някой друг ден ще започнат яките дъждове и България пак няма да е подготвена!
76
1
 
1
 
! Отговори
бай Петко преди 13 години
Тоя май не си е купил място на Луната, или ако е платил сега чака нотариален акт от някой нашенец, емигрирал в щатите. *** !!!!!
75
0
 
2
 
! Отговори
hhh преди 13 години
kvoto ni e pisano tva shte stane ne mojem da izbqgame ot sadbata si
74
0
 
3
 
! Отговори
Бля бля преди 13 години
Наистина, има ли някой, който да вярва, че ще настъпи краят на света през 2012??Не мисля, че ако съществува Бог, ще е толкова милостив към нас:)))хахахах
73
2
 
5
 
! Отговори
Илия преди 13 години
А пък календарът на Sony Erickson свършва на 31 декември 2099 ... .ТОГАВА СВЪРШВА СВЕТЪТ
72
1
 
8
 
! Отговори
astronom bivsh maya преди 13 години
"Маите, живели на територията на Централна Америка до второто хилядолетие пр.н.е.," - tova prosto ne e vyarno, maite prodqlzhavat da zhiveyat na sqshtite teritorii. Napisanoto ot dedite im e izcheznalo, blagodarenie na katolicheskite misioneri (da izgorim ezicheskite knigi). kalendarqt im e bil s period malko poveche ot 900 godini. A dali kraya na nasoyashtiyat im kalendar e svqrzano s izchezvaneto na sveta. Ne mislya, prosto nyama koy da napravi noviyat kalendar.
71
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
абе и според моя календар, който си го нося у джоба, светът трябва да свършва всяка година на 31 декември.... а според календара на gsm ми, това трябва да се случи на 31 декемри 2050 година...
70
5
 
3
 
! Отговори
дяволо преди 13 години
Няма да има край на света, макар че доста хора го заслужават. Ама мацките са истински дяволици и ако скапаният бог сложи крайн ас вета, кой ще ми прави кеф? С 60 дни ще закъснее издаването на вестника "Краят на света", но не и самият край, защото няма да го има. А и засях ряпата на полето и чакам хубава реколта, за износ?
69
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
виждам, че има бутон, за да сигнализираме за неуместен коментар, а защо няма бутон за сигнализиране при грешки в статията. Майте не са живели през второто хилядолетие преди новата ера. Пикът на развитие на тяхната цивилизация е 10 - 11 век от новата ера. Разликата е само няколко хиляди години
68
2
 
29
 
! Отговори
niko преди 13 години
охо още 60 дни, перфектно, ще успея да си отворя коледния подарък ; )))
67
1
 
5
 
! Отговори
БуферО преди 13 години
цъ, жълтите са виновни за всичко
66
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Така е, ако испанците не бяха съсипали една страхотна цивилизация, щяхме да знаем какво става. Но и без календар си знаем, че ще се самоизядем :D
65
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
60 дни са си 60 дни, кой ти ги дава, че и аванта - блага работа
64
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
pustite mu ucheni - kakvo li ne izmisliat pri talkuvaneto i kakvo li oshte shte talkuvat za zaplatite si
63
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
много свежи коментари са повечето, развеселихте ми деня
62
0
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
веселете се, пиите, правете любов и си живейте живота !Края и да не дойде на тази дата, то той ще дойде по-рано или малко по-късно за нас.Един живот живеем, стига се ядосваме за дреболии, защото накрая всички проблеми са дреболии.Аз сега отивам да пийна две ромчета така следобед, защото така
61
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ако пък приложат и Григорианския календар към тоя на Маите, които до преди това са карали на Юлиански, ще мръднат с още 13-14 дена... *** тъпата статия и професори ......
60
0
 
11
 
! Отговори
Хм преди 13 години
"Маите, живели на територията на Централна Америка до второто хилядолетие пр.н.е...." - Авторът учил ли е история?!
59
1
 
7
 
! Отговори
търновец преди 13 години
Цитат на Пора"Маите няма как да ги подкупят ,така,че по-вече може да им се вярва."ей, Пор, ти да не си от търновско? Само там съм чувал да делят "повече" на "по-вече" (или пък "по-много")!