Минаре се издига вече и в далечна Арктика

Канадски мюсюлмани построиха първата арктическа джамия
Обновена: 28 окт 2010 09:13 | 28 окт 2010 09:13, Елка Василева
299
Минаре се издига вече и в далечна Арктика
Снимка: БГНЕС

Канадски мюсюлмани издигнаха първото в Арктика минаре. То се издига над първата арктическа джамия, която се появи през септември в град Инуик, намиращ се на 200 км от Полярния кръг, предаде АФП.

Височината на минарето е 10 метра.

И самата сграда на джамията, и минарето са построени на 4000 км от Инуик и са били докарани на мястото на модули.

Джамията е построена по инициатива на местната мюсюлманска общност, която се състои главно от суните, имигрирали в Канада от Египет, Ливан и Судан.

Плановете са сградата да се използва и като ислямски културен център, пише Lenta.ru.

Джамията ще бъде открита за вярващите следващата седмица.

В Инуик, където живеят общо 4000 души, има 80 мюсюлмани. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


299
Още по темата: джамиямюсюлманиминаре
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
202
0
 
1
 
! Отговори
Рачкур преди 13 години
не знам дали си чел книгата... но Караибрахим също е българин :) то това е драмата !
201
0
 
5
 
! Отговори
филип тотю преди 13 години
бту, като толкова подробно си изучил книгата, знаеш също и че караибрахим е българин, а не турчин, както и че "петте пъти повече българи" са също така пет пъти по-невъоръжени. що не тръгнеш ти да биеш с голи ръце войници? и накрая, нека не забравяме, че това е РОМАН, а не исторически документ, и че е писан от антон дончев по партийно поръчение по повод "възродителния" процес. романът е относително посредствен, филмът не е твърде лош.
200
4
 
1
 
! Отговори
narod преди 13 години
BILGARIA IMA NUJDA,HORA KATO ANGEL-MISLE6T I VIJDA6T
199
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
КАРА ИБРАХИМ *** МАЗЕН ДА ВЪЗИРАШ ОТ ТУКА ТО КАДЕ ЛИ ДА ОТИДЕШ В ТУРЦИЯ МРАЗЯТ ТАКИВА КАТО ТЕБЕ ОСТАВАШ СИ ТУКА МРАЗЯТ ТЕ ВСИЧКИ БЪЛГАРИ КАК Е ДОБРЕ ЛИ ТИ Е В ИЗОЛАЦИЯ А КОЛКОТО И ПРОСТОТИИ ДА ПИШЕШ ТУКА ЩЕ СИ ОСТАНЕШ *** *** НИКОЙ НЯМА ДА ТИ ОБРЪЩА ВНИМАНИЕ --- ДО ВСИЧКИ КОИТО ЧЕТАТ КОМЕНТАРИТЕ НА КАРАИБРАХИМ НЕ МУ ОБРЪЩАЙТЕ ВНИМАНИЕ ТОЙ Е ПРОСТО ЕДИН *** С ПРОМИТ МОЗЪК КОЙТО СИ МИСЛИ ЧЕ Е ЗАВОЕВАТЕЛ ХАХАХАХАХХА
198
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Като не ти изнася и се покриваш.Не отговаряш на цъпросите.Типично по турски.Килкото пъти съм спорил в нета с турци и се достига винаги до една точка, когато турчина почва да шикалкави.Е това доказва, че не сте умни.
197
0
 
8
 
! Отговори
Amenhotep преди 13 години
70% от турците не са прочели нито една книгаИзследване на турски социолози установи, че над 2/3 населението на страната не са прочели нито една книга. Проучването под название "Кои сме ние?" е било проведено от авторитетната турска организация Konda сред 6482-*** души.Сами по себе си резултатите от сондажа не са кой знае колко неочаквани, но са определено смущаващи в контекста на претенциите на Турция за членство в ЕС.70% от анкетираните са признали, че в живота си досега не са прочели нито една книга
196
4
 
1
 
! Отговори
ангел преди 13 години
братя, братчета и сестрички БЪЛГАРИ, колкото и да се тръшкате и да псувате, това е ЖАЛКАТА ИСТИНА: скотско племе сме! четет кво ви казва КараИбрахим: клали са ни като оеце, шото сме се дтржали като овце! коя е най-голямата ни гордост, замислете се - ами коя, РОБСТВОТО. само да се каже, че не сме били под РОБСТВО, и всички патриоти вият на умряло. е, това за гордост ли е, че толкова държим да си го запазим? НОРМАЛНИТЕ НАРОДИ СЕ ГОРДЕЯТ С ПОБЕДИТЕ СИ, А НИЕ - С ПОРАЖЕНИЯТА СИ.
195
3
 
1
 
! Отговори
КараИбрахим преди 13 години
Не мога да ги разбера и опълченците на българщината, тези велики патриоти, които настояват, че са деца на изнасилени българки и потомци на роби, търпели безропотно цели пет века тежко робство, а не на земеделци със своя земя и кооперации, на занаятчии със свои еснафи, на търговци с кантори и в най-отдалечените градове на голямата империя, на хора, които са имали свои църкви и училища, издавали свои вестници и списания, пращали децата си в чужбина да учат, и на хора, вдигали въстания през всички векове от завладяването на България до освобождението й. Има нещо наистина патологично в тая патриотическа нагласа.
194
1
 
6
 
! Отговори
Amenhotep преди 13 години
Турците са фанатични, ***, лениви и развратни"Досущ е безполезно да се говори за реформи, за конституция, за правосъдие, за безопасност на живота и собствеността в такава страна, дето властта е съсредоточена в ръцете на подобни хора. Невежествени, фанатични, ***, лениви и развратни до последна крайност, турците не знаят що ще каже честност, благородство, знание, патриотизъм. Ако да имаше статистически цифри, то можеше да се докаже, че полвината от турските чиновници по-горе от мюдюрина на знаят да четат и пишат на свой роден език."Из писмата на специалния кореспондент на "Дейли нюз" Макгахан, издадени в София през 1880 г.
193
1
 
6
 
! Отговори
Amenhotep преди 13 години
Турците са най-нехуманният човешки вид"..Какво е редовното състояние на 8 или 10 милиона души от подчинените племена, които в продължение на 15 човешки поколения робуват на турцитеВ основата на кланетата в България не лежи нито слабост, нито случайност, нито невежество, нито случайна ярост..Те са израз на на духа и политиката на турското правителствоТо изчерпва всички средства на едно зло по-скоро сатанинско, отколкото човешкоЩе се опитам да направя, накратко и най-общо, преглед на турското племе - каквото е било то и какво е сега. Въпросът тук не се заключава само в мохамеданството. Ние имаме тук работа не с кротката мохамеданска раса в Индия и не с образованите испански маври. Още от онзи черен за човечеството ден, когато кракът им за първи път стъпи на европейска земя, те са олицетворение на най-нехуманния човешки вид. Където и да са се появили, навсякъде са оставяли след себе си широка кървава диря и където и да е прониквало тяхното господство, цивилизацията е загивала и изчезвала. Навсякъде те представляват власт на грубата сила, в противоположност на властта, основана на закони"Уйлям Гладстон, "Българските ужаси и Източния въпрос", Пловдив, 1881 г.
192
1
 
1
 
! Отговори
филип тотю преди 13 години
а ти знаеш ли, че не е имало никаква гражданска война и нито едно доказателство за нея? има 1 (ЕДНО) опожарено село и толкоз. теориите за гражданската война идват от някакво немско разказче за силата на християнството, писано два века след покръстването и не се потвърждават от нито един друг източник. поне като ще си нихилист, вземи попрочети по-подробно за какво иде реч.
191
6
 
1
 
! Отговори
КараИбрахим преди 13 години
Всъщност българите са описани или като страхливци или като фанатици.Силните характери в тази книга са Манол - образ на фанатика-християнин, и Караибрахим - образ на фанатика-мюсюлманин. Това са героите, обрисувани от автора с безспорно възхищение пред силата на характера им. Манол не изпитва терзания, че ходжите щели да се гаврят с малкия му син Мирчо: да се гаврят, той вяра брани. Нищо не му трепва, че Караибрахим ще се гаври с Елица (годеницата на сина му Момчил, за която Манол се жени).Хич не се трогва, че живи ще дерат, ще пекат и ще побиват на кол старците - да ги побиват, Манол вяра брани.Та ето с тази книга показахме лицето на България пред света (цели 33 превода, хвали се дори сайтът на Министерството на външните работи) и именно с тази книга кандидатстваме за Нобелова награда за мир, защитавайки... фанатизма като морална позиция.
190
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ти си турчин.
189
1
 
0
 
! Отговори
КараИбрахим преди 13 години
С анонимници не комуникирам.
188
0
 
1
 
! Отговори
Amenhotep преди 13 години
Актът на покръстването обединява народите на територията на България и допринася за развитието на писменност, култура и нещо, с което други народи не могат да се похвалят - АЗБУКА. Златният Век (Ренесанс) на България идва 300 години преди Европейския.
187
3
 
0
 
! Отговори
КараИбрахим преди 13 години
Стига си зовял *** за помощ.Казах ти,че България е страна със свобода на словото.Боли те от истината,нали?
186
1
 
3
 
! Отговори
филип тотю преди 13 години
ти май не си достатъчно задълбочено запознат с историята и явленията политика и държавотворчество в исторически план. само с газене не става - ако е до газенето, то и монголите сгазват половината свят, ама сега държавата им е една пустиня с два катуна в нея. ако си мислиш, борис му е пукало за чужденците и дали му се смеят... в ония години християнството е политика и толкоз. най-малкото международните договори с нехристияни не са се спазвали. за болярите ти обясних, че явлението е нормално.
185
2
 
0
 
! Отговори
ангел преди 13 години
и като настъпва златен ВЕК, та какво? какво са 100 години на фона на хилядогодишна история? в медицината има един феномен - състоянието на тежко болните се подобрява рязко малко преди да умрат. има и още един факт - лебедите пеят, преди да пукнат. ако не си схванал още - това е бил последният подем в Бг. А знаеш ли, че аристокрацията се е норила с оръжие срещу покръстването, имало е гражданска война заради това и са избито половината болярски родове - което е ужасен удар за държавата и нацията
184
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
КАРАИБРАХИМ ПИТАХ ТЕ НЕЩО
183
1
 
6
 
! Отговори
Паплач преди 13 години
Много сте заблудени всичките ***, исляма е религия на роба не на мъжа , самата религия е измислена от някакъв брадат психопат, философията и е да се избиват всички, които не мислят като маймуноподобните мюсулмани , да се тероризират жените, да се задължават да ходят облечени като нинджи и да се женят за който *** им се посочи, а чирачетата да се *** от "мъжете" на "мъжката религия", фалшивата ви религия ще умре заедно с петрола , всъщност вие съществувате само заради европейската алчност