Минаре се издига вече и в далечна Арктика

Канадски мюсюлмани построиха първата арктическа джамия
Обновена: 28 окт 2010 09:13 | 28 окт 2010 09:13, Елка Василева
299
Минаре се издига вече и в далечна Арктика
Снимка: БГНЕС

Канадски мюсюлмани издигнаха първото в Арктика минаре. То се издига над първата арктическа джамия, която се появи през септември в град Инуик, намиращ се на 200 км от Полярния кръг, предаде АФП.

Височината на минарето е 10 метра.

И самата сграда на джамията, и минарето са построени на 4000 км от Инуик и са били докарани на мястото на модули.

Джамията е построена по инициатива на местната мюсюлманска общност, която се състои главно от суните, имигрирали в Канада от Египет, Ливан и Судан.

Плановете са сградата да се използва и като ислямски културен център, пише Lenta.ru.

Джамията ще бъде открита за вярващите следващата седмица.

В Инуик, където живеят общо 4000 души, има 80 мюсюлмани. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


299
Още по темата: джамиямюсюлманиминаре
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
222
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
КараИбрахим въртяна мастио , ние сме се запазили заради упоритоста и вярата си, Османската империя се е опитала да направи точно обратното и в тоя филм , в които си се влюбил *** е показано много добре по какъв начин са го правили , прегря ли бе мелезче , почна да си противоречиш, заради това , че сме се опълчили сме страдали толкова и страданието ни е спечелило съхранението като народ, турците където минат трева не расте драги , какво сте построили ? КЪДЕ !?
221
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Викаш да се кръстим отляво надясно е по ужасно от туй да се дупим на някакъв езически демон-бог по 5 пъти дневно , учейки коранеца наизуст без да го разбираме , щот е написан на арабски?
220
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ти в Турция бил ли си бе ***?Турските жени виждал ли си ги бе ***?Ходил съм много пъти и освен погнуса друго не мога да изпитвам.Ти сигурно и българка не си виждал ***.
219
0
 
2
 
! Отговори
филип тотю преди 13 години
не се дера, че сме били роби. аз съм чел достатъчно история и съм доста по-наясно от теб със ситуацията по време на османското владение на българия. интересно ми е твоята жена от каква националност е?
218
3
 
0
 
! Отговори
ангел преди 13 години
абе, ***, дедо ми е избягал ОТ турците, не ПРИ турците - отишъл е в друга държава да живее като свободен човек. а твоя явно е постъпил като истински мъж - потулил всичко и продължил да си мизерува....
217
0
 
0
 
! Отговори
филип тотю преди 13 години
между другото, току-що описа пра-прадядо си като най-обикновен битов убиец, с който на всичкото отгоре ти се гордееш. не знам кой е цървулът в тая ситуация.
216
0
 
1
 
! Отговори
Антитурчин преди 13 години
Ти Ангел ли си или Ахмедддддд
215
5
 
0
 
! Отговори
КараИбрахим преди 13 години
Благодарете се,че Османската Империя ви е запазила.Като малък народ не сте имали никакви шансове в онези диви времена.Сега щяхте да говорите на гръцки или румънски или щяхте да се кръстите от ляво на дясно.
214
0
 
0
 
! Отговори
ангел преди 13 години
ангел влахов - вече не съм анонимен. можеш да ме намериш в София, "Иван Вазов", ул "Бурел". можеш да доведеш и естра си - ако не е грозна и развратна, ще и се извиня - макар че въобще не съм я намесвал. а като си потомък на воини, що се дереш, че сме били РОБИ? аре да си изясниш ценностната система
213
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Хангелееееее и моя прадядо е заколил две турски животни войници , "мъже" дошли за дъщеря му и ги е покрил (тогава армията е била толкова голяма , че дори не са ги търсели *** , а те са се занимавали с грабежи и изнасилвания тия честни мюсулмани и божи хора) , покрил ги е , не е избягал да си дава *** на турците , тоест не е станал като тебе въртяна *** стига си ръсил акъл , че имаш колко една кокошка , ХАНГЕЛЕЕЕЕЕ хубава легенда измисли миризлив турски пес !
212
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Е тоя роман е комунистически.И филма беше глупав.То ако беше като във филма дето всички стават мохамедани (начело с "попа" дето ги води) сега в България нямаше да има християни.Но има свидетелства от Батак. Как целия Батак отказва да приеме исляма и умира посечен от главорезите.Защото достатъчное било само да приемат гнусната, гадна, нечовешка религия и е нямало да ги пипнат.Но Батак избра Християнството.По добре смърт отколкото поганска вяра.
211
0
 
0
 
! Отговори
филип тотю преди 13 години
аз пък съм потомък на опълченец, въстаник и борец за свободата на северна добруджа. ти просто си ***, това ти е проблемът. и ако още веднъж наречеш майка ми, сестра ми и жена ми "грозни развратни крави"... нищо не бих направил, защото си анонимен ***, но се благодари, че не си го направил пред очите ми.
210
5
 
1
 
! Отговори
КараИбрахим преди 13 години
Браво Ангеле,кажи им го на тези *** роби.
209
4
 
0
 
! Отговори
ангел преди 13 години
ОК, ***, гордейте се, че сте потомци на РОБИ, и псувайте турците - те са виновни за всичките ви нещастия. и за това, че жените ви са грозни развратни крави - пак турците са виновни. аз лично НЕ СЪМ потомък на роби. пра-пра дядо ми си е живал в Бг, докато не влязъл в конфликт с някакви турци. защо - не се помни вече. помни се обаче какво е направил - изклал ги, събрал родата и изфирясали. върнали са се след едно поколение време. така се прави - а не с жалване колко лошо ни клали турците
208
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Стига бе Хангеле пронизваш ме като говориш така бре братко :( ХАНГЕЛЕЕЕЕЕ ХАНГЕЛЕ АЛЛАХА Е ВЕЛИК ДА МУ ГО НАЛНЕМ У РАЗПРАНИЯ ***
207
4
 
3
 
! Отговори
КараИбрахим преди 13 години
И за да се върна на Време разделно - ако прочете романа, внимателният читател ще забележи, че най-високо в скалата на човешките ценности стоят не християнските ценности и милостта към ближния, а отмъщението. Око за око, зъб за зъб. Впрочем и тук имаме манджа с грозде, както споменава (но във връзка с историческите източници, използвани от Антон Дончев) Благовеста Касабова в своя анализ на романа Прочетено наново , публикуван в ЛитерНет: liternet.bg/publish17/b_kasabova/a_donchev.htmТа ето и манджата с грозде, забъркана от автора, претендиращ, че описва хем горди българи, хем ревностни християни. От една страна гордите българи избират странно пасивна позиция, отказ от битка, за да не стане кръвнина, избор на мъченическата смърт (например, Манол неколкократно отказва - и на Сюлейман ага, и на Севда да го освободят, за да поведе хората в битка. Не, остава в обора на конака, унизително вързан, за да посрещне мъченическата смърт), от друга ревностните християни проявяват неразбираема за един истински християнин отмъстителност - преди да го убият, Манол успява да убие по особено мъчителен начин дебелия ходжа. Убийството е предварително планирано, макар и предвидено за Караибрахим. Венецианецът пък започва да се издига в авторовите очи като истински мъж, едва когато взема решение да отмъсти (преди това е обрисуван с презрение като мекушав френски благородник, приел исляма от страх пред мъчителната смърт). За да осъществи убийството на Караибрахим, Венецианецът се съгласява да одере жив дядо Кральо и го прави хладнокръвно и лаконично. Веднага след одирането на стареца, споделя:И като вдигнах глава, видях Елица. Отново можех да й се радвам. Повтарям, това става буквално след като току-що е одрал дядо Кральо. След това неразбираемо за нормалния човешки ум действие, Венецианецът никога не изпитва ни сянка от терзания или кошмари. Има едно-единствено съжаление: напразно одрах стареца и то е казано по повод неосъщественото убийство на Караибрахим. Мирчо пък отрязва главата на брат си Момчил с една-единствена цел - да вкара нож в конака, за да убие Караибрахим. Християнско, наистина.Изобщо - достойна за превод на 33 езика книга (всичките до един платени от българските данъкоплатци), за да може англичани, холандци, французи и т.н. да си изградят вярна представа за българите.
206
5
 
0
 
! Отговори
ангел преди 13 години
ибрахиме, надявам се да си българин. радвам се да видя, че не всичките ми сънародници са дребнави, страхливи, подли и отмъстителни скотове. а ако верно си турчин - това доказва думите ми, че исляма е религия на честта.
205
0
 
3
 
! Отговори
Антитурчин преди 13 години
*** си и такъв ще си умреш.
204
1
 
0
 
! Отговори
. преди 13 години
a sergo kakvo misli po vaprosa......
203
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Смени си ник-а. И без това не си ангел.