Британските власти вземали органи за анализ без съгласиете на роднини

Порочната практика действала от 1955 до 1992 г.
Обновена: 17 ное 2010 15:26 | 17 ное 2010 15:26,
3
Британските власти вземали органи за анализ без съгласиете на роднини
Крис Хюн. Снимка: БГНЕС

Британските власти са вземали за анализ органите на починали служители в атомната промишленост, без да уведомят за това семействата им, съобщи Times.

Целта на анализа е била да се уточни степента на въздействие на плутония върху човешкия организъм. По време на сложна процедура органите се изгаряли, след което прахът бил разтварян в киселина.

В момента разследването се опитва да изясни обстоятелствата, при които в периода от 1955 до 1992 г. органи или тъкани на хора са били изпращани за анализ в ядрените лаборатории.

Засега е ясно, че практиката, в която са участвали учени, съдебни следователи и патоанатоми, е била неформална и в нарушение на много инструкции. Роднините много рядко са били информирани, за да дадат съгласието си.

Много семейства били потресени, след като разбрали, че близките им били погребани след изземване на вътрешните им органи – те били уверени, че от тялото на роднината им нищо не е било взето.

Министърът на енергетиката и климатичните промени Крис Хюн поднесе своите извинения към семействата в парламента и увери, че порочната пракитка е приключила още преди 20 години.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
3
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 13 години
Какво чудно! Та те тия винаги са си били диваците на Европа. Такива и ще си останат!
2
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да не би понастоящем да питат близките, когато вземат органи от внезапно починали хора. Това е една медицинска мафия с благодеянието на АБВ кумира - Първанов. Тъй че няма нищо за учудване. Бедата е там, че ги вземат безплатно, а ги продават за десетки хиляди. Те затова са мафия. Чиста печалба.
1
1
 
2
 
! Отговори
Klementa преди 13 години
Pone da publikuvat rezultatite, za da ne e bilo vsichko naprazno