НАТО одобри създаването на противоракетен щит

Расмусен призова Сенатът на САЩ да ратифицира договора за СНВ с Русия
Обновена: 20 ное 2010 06:36 | 19 ное 2010 23:10,
136
НАТО одобри създаването на противоракетен щит
Снимка: БГНЕС

Лидерите на НАТО одобриха проекта за създаване на противоракетен щит, способен "да защити територията на всички страни членки на алианса в Европа, а също и на САЩ".

Това обяви пред журналисти американският президент Барак Обама.

По думите му НАТО "за пръв се съгласи да изгради такава система". 

Според Обама всяка от страните членки има свое място в изграждането на щита.

Президентът на САЩ добави, че сътрудничеството на НАТО с Русия по въпроса за ПРО ще бъде разгледан в събота на заседанието на Съвета Русия-НАТО.

С нетърпение очакваме срещата, за да установим сътрудничество с Русия в тази сфера, защото ние се сблъскваме с много общи заплахи, посочи Барак Обама. 

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен призова Сенатът на САЩ да ратифицира новия договор с Русия за съкращаване на ядрените арсенали на двете страни.

Още по темата

Всяко отлагане би навредило на сигурността в Европа. Ще бъда силно натъжен, ако се забави ратификацията на договора за Стратегическите настъпателни въоръжения (СНВ) , изтъкна Расмусен на пресконференция в Лисабон.

В новата стратегическа концепция на НАТО не само се изразява готовност за сътрудничество с Русия, но и се посочват въпросите, по които е възможно такова сътрудничество.

"Ние подкрепяме разширяването на политическите консултации и практическото сътрудничество с Русия в области от взаимен интерес. Те включват противоракетната отбрана, борбата срещу тероризма, наркотиците и пиратството, както и укрепването на международната сигурност", гласи концепцията, цитирана от ИТАР-ТАСС. 

НАТО "ще продължи и ще развива" сътрудничеството с Украйна и Грузия, гласи новата стратегическа концепция на алианса.

Това сътрудничество трябва да се развива "във формата на Комисиите Грузия-НАТО и Украйна-НАТО".

Северноатлантическият пакт не посочва пряко перспективата за членство на Украйна и Грузия в НАТО,  но изтъква, че сътрудничеството трябва да се гради въз основа на "решенията на срещата на върха на НАТО в Букурещ през 2008 година и като се вземат под внимание евроатлантическите стремежи и ориентацията на всяка от тези страни". 

В Букурещ алиансът прие мъглява политическа декларация, че "Грузия и Украйна след време могат да станат членове на НАТО". 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още по темата: нато
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Много малко ''експерти'' са се изакали във форума...странно
11
11
 
9
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 13 години
А къде е нашата "глава"... - имах предвид нашия ***?...
10
2
 
4
 
! Отговори
Крали Марко преди 13 години
Кви тез моми на фотото??:))
9
5
 
5
 
! Отговори
мг преди 13 години
Кво стана накрая Европа и Русия срещу САЩ,а американците друго мислеха
8
4
 
9
 
! Отговори
До #1 преди 13 години
Аман от дървени философи, които искат винаги да подклаждат черногледство, мнителност и недоверие !Тъй, бе, тъй, понеже "най-прекият път за всяка цел" бил все през България, дай ние да не сме в общата система за сигурност, за да ни е най-сигурно. Ега ти тъпанарската логика !
7
0
 
4
 
! Отговори
до преди 13 години
Как си КОСМУС ? Ей какви неуки хора. Ходете на у-ще !
6
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Питате, кои са илюминатите - ЕТО ГИ !
5
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Абе к'во праи това *** там ?!
4
2
 
6
 
! Отговори
Йорго преди 13 години
до 1 - И освен това изграждането на ПРО ще трябва да бъде НАША ИДЕЯ, за да поемем РАЗХОДИТЕ за нашата територия ----- Просто съм сигурна, че ще бъде така, независимо от това дали ще бъде обявено официално или не ----- Същото ще се отнася и за другите държави / може би/ , но дори и да е така, за тях ако това е по силите им, за нас не е ----- Загадъчен ми е обаче оптимизма на Меркел -толкова усмихната беше и когато получи *писмото-бомба*,както и сега,с широка усмивка скоро бе дарила и Саркози
3
5
 
11
 
! Отговори
ас преди 13 години
Ракетите надали биха минали над Европа...биха минали над северния полюс или изтреляни от някоя подводница в тихия или антлантическия океан...те се изтрелват отиват в космуса и след това се разделят ня няколко бойни глави които се насочват към целите си...доста е сложно всъщност...и такива противоракетни щитове имат доста ограничена ефективност...повечето е политика от колкото твърда материя дето има реални ефекти...
2
5
 
23
 
! Отговори
Пари, пари... преди 13 години
Тва са пълни глупости. Поредното наливане на държавни (в случая на междудържавни) в частните военни фирми в САЩ. Ако някой реши да изпрати балистични ракети, тази система е безсилна - например всяка "Сатана" носи по 10 глави, да не пиша, че поже да мине през полюсите и да не се види въобще на радарите, пък ако се изтреля от морето, тогава може и изобщо да не сработи.
1
14
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Мда и всяка страна членка на НАТО става потенциална мишена в случай на Война, докато американците си свиркат под носа на техния си континент.Защото ако стане война между Русия и САЩ ракетите първо трябва да минат през въздушното пространство на Европейски страни но след като ще има ПРО ще е малко трудно и атаката ще е първо към страните който се "пречкат".А естествено наще умници в парламента ще бързат да се натискат да се изградят ПРО на наща територия.