Ахмадинеджад: Центрофугите ни бяха подложени на кибератака

Проблемите вече били отстранени
Обновена: 30 ное 2010 10:40 | 30 ное 2010 10:37, Елка Василева
12
Ахмадинеджад: Центрофугите ни бяха подложени на кибератака
Снимка: БГНЕС

Президентът на Иран Махмуд Ахмадинеджад заяви, че няколко ирански центрофуги, които обогатяват уран, са били подложени на кибератака, което е нарушило работата им.

По думите на Ахмадинеджад неназовани „врагове на Иран“ са извършили „диверсия“, създавайки „проблеми от ограничен мащаб с помощта на програмно осигуряване в електронното оборудване на центрофугите“.

Компанията Symantec, специализирана в областта на компютърната сигурност, съобщи, че програмата Stuxnet вероятно е била разработена специално за нарушаване работата на моторите на центрофугите.

Западните страни, а от неотдавна и Русия, подозират, че Иран се стреми да създаде ядрено оръжие, макар че Техеран многократно отричаше това.

За появата на „червея“  Stuxnet стана известно през септември тази година, припомня ВВС. Експерти казаха, че вирусът е бил засечен през лятото и повечето от неговите атаки са регистрирани в Иран.

Иранските власти до момента не признаваха, че вирусните атаки са причинили каквито и да са щети на ядрената програма или на други жизнено важни обекти.

През ноември пък Международната агенция за атомна енергия съобщи, че иранската ядрена програма среща от време на време сериозни технически проблеми, предизвикани вероятно от кибератаки. Така главният център за обогатяване на уран в Натанц беше принуден да спре работа за един ден.

Специалисти казаха, че вирусът  Stuxnet може да бъде създаден само от спецслужбите на някоя мощна държава.
„Нашите специалисти отстраниха проблемите и те /враговете/ няма да могат да атакуват отново“, заяви на пресконференция Ахмадинеджад.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Пълни глупости, тва и хал хабер да си нямаш от компютри и космос пак трябва да ти стане ястно, че няма как да стане.Ако американци и европейци търсят как да "регулират" Интернет - е отделна тема.
10
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ХАХА СУПЕР НАГЛИ ЛЪЖИ ОПИТВАТ СЕ ВСЯЧЕСКИ ДА ОМАСКАРЯТ ИНТЕРНЕТА ЩЕ ИМА ФАЛШИВИАТАКИ НАД ГАРИ ЛЕТИЩА И ТЕМ ПОДОБНИ КОЙТО ИЗБОЩО Н Е СА ВЪРЗАНИ КЪМ МРЕЖАТА ИСЛЯМИЗЪМ=КОМУНИЗЪМ НА ТАМ ОТИВАТ НЕЩАТА
9
2
 
34
 
! Отговори
tt преди 13 години
slusai be slioko.*** sa parazite,a ne boici.
8
4
 
36
 
! Отговори
hhh преди 13 години
vinovna kiberataka 4e te sa nekudurni
7
5
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
само тоя ще ги оправи крадливите ....
6
17
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
mnogo se bavqt ISRAEL i USA PO-BURZO DA ZATRIVAT IRAN I SEVERNA KOREA 4E NQMA VREME
5
1
 
44
 
! Отговори
Nobody преди 13 години
Брех, на тея центрофугите им вързани с нета. Сигур имат нещо и за Desktop Sharing.
4
4
 
54
 
! Отговори
Плюшкин преди 13 години
Ти пък кво ревеш, ве? Нашите селскостопонски центрофуги не бачкат вече 21 години и с вируси и без вируси, та ти си ревнал за един Спиуейур? АЕЦ-а ни го бактерясаха за норматив. Кво ревеш толкова? Нашта икономика е бацилясала от 2 десетилетия, едва живеем, че още не ревем, а ти орева света, за едно Коки? Ами наеми нашта фирма да ти го оправим? След нас може и да не тръгне, но поне и вирус няма да те хване никога! А и евтино бачкаме, щото сме бели роби на кой ли не? Сакаш?
3
8
 
41
 
! Отговори
georgi преди 13 години
Най вероятно само проба на МОСАД да "пробват" терена. Истинския вирус ще удари скоро... от небето :)
2
0
 
67
 
! Отговори
Димитър преди 13 години
Аз затова като пускам центрофуга, си гася рутера, че да ми е сигурно.
1
4
 
46
 
! Отговори
Raz преди 13 години
Радвай се че е била само кибер атака.