Обвиниха Путин, че оказва натиск върху съда

Руският премиер предварително "осъди" Ходорковски
Обновена: 16 дек 2010 16:43 | 16 дек 2010 16:43, Елка Василева
15
Обвиниха Путин, че оказва натиск върху съда
Снимка: БГНЕС

Защитата на бившия ръководител на компанията ЮКОС Михаил Ходорковски оцени изявлението на премиера на Русия Владимир Путин за доказаността на вината на техния клиент като открит натиск върху съда, съобщи Интерфакс.

По време на „пряка линия“ с гражданите Путин заяви, че вината на Ходорковски е доказана и той „трябва да лежи в затвора“.

По думите на адвокат Карина Москаленко заявеното от Путин ще има за последица осъдителна присъда и отсъствие на независим съд. Според нея публичните изказвания на руския премиер нарушават презумпцията за невинност на Ходорковски. Адвокатът допълни, че изявлението на Путин ще бъде използвано като доказателство пред Европейския съд по правата на човека за „политическата мотивираност на преследването“.

Позицията на Москаленко беше подкрепена и от друг адвокат на Ходорковски – Вадим Клювгант, както и от лидера на партия „Яблоко“ Сергей Митрохин.

„Ходорковски пострада заради това, че се осмели да се противопостави и да опонира на Путин. Останалите олигарси, които не направиха това, сега не само че не лежат в затвора, но процъфтяват, използвайки същите тези петролни доходи“, каза Митрохин.
 
Обявяването на присъдата по второто дело срещу Ходорковски и бившия шеф на „Менатеп“ Платон Лебедев ще стане на 27 декември. Двамата са обвинени в кражба на петрол за 824 милиарда рубли.

Подсъдимите смятат, че преследването срещу тях има политически мотиви, тъй като, преди да бъде арестуван през 2003 г., Ходорковски подкрепяше независимата опозиция, пише Lenta.ru.

В момента Ходорковски и Лебедев излежават присъдите си по първото дело срещу тях. През 2005 г. те бяха признати за виновни във финансови измами и бяха осъдени на по 8 години лишаване от свобода.

По второто дело прокуратурата поиска по 14 години колония за всеки един от тях.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
6
 
! Отговори
за 2 преди 13 години
осъдиха го понеже путин така нареди..............10 милиона за хора като Ходорковски са нищо
13
0
 
3
 
! Отговори
bg преди 13 години
do #13-mnogo pravilno.
12
1
 
8
 
! Отговори
!!!!!!!!!!! преди 13 години
Аз може и да не съм голям разбирко,но това беше официална новина на CNN по времето на процеса и тамошните "защитници по правата на човека" много се ядосваха че този процес е провалил преговорите между въпросния олигарх и Ексон-Мовил,за изкопуването от тях на петролната му компания,която по това време държеше около1/3 от руския петрол. Така че понимателю ти се информирай първо преди да се изказваш по форумите !!!
11
3
 
17
 
! Отговори
Акъл море преди 13 години
Силата на Запада се гради на хора като Ходорковски,такива, които са готови да работят срещу държавата си.Такива хора в БГ са на почит и уважение.В Русия обаче им чупят вратовете.Затова Русия има бъдеще,а България няма! Путин направи чуждите компании в Русия да работят за Русия и за себе си,а не за чужди интереси срещу Русия.Затова лайнарите в БГ и навсякъде по света мразят Путин! Същевременно обаче знаят,че Путин е истински Човек!
10
0
 
4
 
! Отговори
bg преди 13 години
Bravo na ruskata prokuratura.
9
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
По второто дело прокуратурата поиска по 14 години колония за всеки един от тях.++++Лелел .. егати аборигените живеят в тая псевдодържава ! Имат каторга в 21 век !!!! Не вярвам на очите си !
8
11
 
2
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 13 години
Ах тъй дед Мароз, ну пагади!!!...
7
3
 
14
 
! Отговори
Дядо Мраз преди 13 години
От близо 5 часа отговори на въпроси на Путин по много по-важни теми, вие избрахте да постнете тази за Ходорковски!!!! Сензации ли търсите, словесни битки в коментарите и сеир ли, не мога да Ви разбера! Ходорковски дали е виновен или не, ще каже съдът, ние не сме съдии та да съдим хората. Апропо - а коментарите на Цецо и Боко, че еди кой си бил престъпник, не са ли вмешателство в работата на съда?
6
1
 
8
 
! Отговори
ринго преди 13 години
такива като ходорковски искам да видя на път за затвора във Волуяк дето го строят а може и в Бобов Дол
5
11
 
1
 
! Отговори
ПОНИМАТЕЛ преди 13 години
а ти научи българския колхознико деревянский
4
1
 
11
 
! Отговори
2010 преди 13 години
До понимател,като не знаеш не пиши глупост........
3
16
 
2
 
! Отговори
ПОНИМАТЕЛ преди 13 години
до разбирковците от долните коментариарестуването на ходорковски няма нищо общо с петрол и пари,всичко е заради кръга от олигарси който създадоха лебедев и ходорковски за вземане на властта от путин,като не знаете не давайте грешни мнения
2
3
 
20
 
! Отговори
!!!!!!!!!!! преди 13 години
Ходорковси дължеше между 6 и 9 милиона в зелено като данъци и затова го осъдиха! Де да имаше същия "политически натиск" и срещу бъргарските "бизнесмени"
1
3
 
19
 
! Отговори
Водния преди 13 години
Така е ! В Русия за да си олигарх требва да наливаш пари в държавата !Не наливаш ли , прайш ли се на ударен , влизаш в затвора или куршума !!Този метод би бил много полезен и за нашата България !!