Русия осъди "натиска на Запада" по делото "Ходорковски"

Въпросът е от компетенциите на руския съд, изтъкна Москва
Обновена: 28 дек 2010 14:43 | 28 дек 2010 14:43, Елка Василева
4
Русия осъди "натиска на Запада" по делото "Ходорковски"
Снимка: БГНЕС

Коментарите на американски и европейски политици и експерти по делото срещу бившия ръководител на ЮКОС Михаил Ходорковски и бившия ръководител на „Менатеп“ Платон Лебедев представляват неприемлив натиск върху съда, заявиха от руското външно министерство.

„Във връзка с изявленията, направени във Вашингтон и редица столици на страни от ЕС по повод процеса срещу Михаил Ходорковски и Платон Лебедев, бихме искали за пореден път да подчертаем, че този въпрос е от компетенциите на съдебната система на Руската федерация. Неприемливи са опитите за оказване на натиск върху съда“, се казва в съобщение на руското външно министерство.

„Очакваме всеки да си гледа собствената работа, както в страната си, така и на международната сцена“, цитира ВВС министерството.

По-рано прессекретарят на американския президент Робърт Гибс съобщи, че Белият дом е дълбоко загрижен от осъдителната присъда на Ходорковски.

От Белия дом заявиха, че присъдата поставя под съмнение привързаността на Русия към върховенството на закона и вреди на възможностите за развитие на двустранните отношения.

Още по темата

Представители на няколко европейски държави също така заявиха, че присъдата противоречи на декларираната в Русия стратегия за модернизация и привързаност към върховенството на закона.

Аналогични опасения изрази и американският държавен секретар Хилари Клинтън.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
4
 
! Отговори
Ивка преди 13 години
Хамерите са комплексари..
3
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
До автора на постинг 1. *** - молодец!
2
1
 
8
 
! Отговори
галактика преди 13 години
Страните от ЕС са като ято - каже ли главният га, всички повтарят га га га ---- Не става въпрос само за конкретната тема, а по принцип ---- Леко смешно е според мен
1
4
 
12
 
! Отговори
Путин преди 13 години
Американците се правят на големи каубои,но ние не сме индианци!