Армията обеща да не пречи на протестиращите в Египет

Демонстрантите решени да продължат до оттеглянето на Мубарак
Обновена: 1 фев 2011 09:31 | 1 фев 2011 09:31, Елка Василева
19
Армията обеща да не пречи на протестиращите в Египет
Протестиращите на централния площад Тахрир в Кайро. Снимка: БТА

Командването на египетската армия направи изявление, в което исканията на протестиращите са наречени законни. Военните обещаха да не използват сила срещу демонстрантите.

Масовите протести с искане за оттегляне на президента на страната Хосни Мубарак продължават в Египет осми ден.

В опит да успокои протестиращите държавният глава обяви новия състав на правителството. Той поиска кабинетът да започне конституционни и законодателни реформи чрез диалог с различните политически реформи. Той нареди също така да започне провеждане на нова икономическа политика, която да сложи край на страданията на хората и да намали безработицата чрез създаване на нови работни места.

Според мнозинството експерти обаче протестните акции нямат да стихнат, докато демонстрантите не извоюват оттеглянето на самия Мубарак, който е на власт вече от 30 години.

За вторник е планирано провеждането на най-мащабната протестна акция под лозунга „протест на милионите“.

Междувременно на фона на политическата криза в Египет цените на петрола на международните борси надхвърлиха 100 долара за барел за първи път от 2008 г. насам.

Още по темата

Ситуацията остава крайно напрегната и на международното летище в Кайро, където са се стекли хиляди чужденци с надеждата да напуснат страната.

По-рано беше обявено, че в рамките на комендантския час – от 15 ч. до 8 ч. сутринта, спира железопътният транспорт.

Кореспондентът на ВВС съобщи, че за осигуряването на сигурност на международното летище в Кайро са разположени армейски сили. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
4
 
! Отговори
? преди 13 години
Нали излизахме бе?И кво се промени?
16
4
 
5
 
! Отговори
Петьо-Еврей преди 13 години
Господа сега най важнотое да забравим на некое време разногласиятаси и да се обединим за благото на целият свят ние трябва с всички те си сили да помогнем на"братята мюсюлмани" да се самоуничтожат. и с Божията помощ ще го на правим. ДА НИ ПОМОГНЕ БОГ.
15
0
 
4
 
! Отговори
Туроператор преди 13 години
Организираме за събота и неделя (Weekend offer) екскурзия до Кайро - центъра в 5 ***** хотел с 89 % отстъпкаРаздеваме бронежилетки.
14
3
 
2
 
! Отговори
d преди 13 години
Да им е честито на египтяните, от сега надушвам как новата им "демократична" конституция ще е коранът. Оправия няма, няма и да има, поне докато японците не направят някакво супер оръжие и не превземят света.
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Е, сега остава и Мубарак да се присъедини към протестиращите
12
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
демокрацията е трудна за осъществяване даже тук, а какво остава в арабиите
11
0
 
9
 
! Отговори
tarbuh преди 13 години
до ДЮНЕР с "Египед" и Анонимен с "излямистки"Между ислямска (в първия коментар) и ислямистка държава има голяма разлика. А и който и да дойде на власт там, може да са много вярващи в Египет, но достатъчно дълго време са били под западно влияние, и немалка част от парите там идват от туризъм. Самите хора не биха допуснали затваряне и ислямизиране, което ще спре кранчето, което ги изхранва.А и като давате Иран за пример - нима и там нямаше протести? Да, там е по-зле, но и там има трезвомисле
10
3
 
4
 
! Отговори
СеСеСеРЕ (СеРеСе) преди 13 години
Вярвам в единната обща сила на человеческий род на земното кълбо, за да твори добро.И в единний комунистически ред на обществото, спасител на сички народи от вековни тегла и мъки чрез братски труд, свобода и равенство.И в светия животворящ дух на разума, укрепляющ сърцата и душите на сички хора за сполуката и тържеството на комунизма чрез революция.И в единното и неделимо отечество на сички хора и обща собственост върху сички имоти.Изповядвам единний светъл комунизъм, поправител недъзите на обществото.Чакам събужданието на народите и бъдащий комунистически строй на целия свят.
9
0
 
9
 
! Отговори
галактика преди 13 години
*----Междувременно на фона на политическата криза в Египет цените на петрола на международните борси надхвърлиха 100 долара за барел за първи път от 2008 година насам ---* Шах с пешката
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
От един, египетските тирани вероятно ще се умножат до три-четири, както в многопартийната демократична България.Обикновени престъпници срещу собствения си народ, които трябва да бъдат обезглавени, като Лернейската хидра.
7
3
 
9
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 13 години
И аз съм за това,Мубарак да си...ходи.Ако толкоз иска да е...президент,да дойде тук и да смени Гоце;може да не върши ...нищо,но поне няма даправи...мръсотии до изборите.
6
6
 
6
 
! Отговори
ДЮНЕР преди 13 години
tarbuh като на власт дойдат Мюсюлмански братя ще видиш какво е истински ислям - там ще стане като в Иран!
5
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
мда, това е смешно. Май-тъпият си ти, защото управляващите в Египет не са излямисти. Ама нема нищо де.
4
10
 
8
 
! Отговори
Акъл море преди 13 години
Дано египтяните се окажат по-мъдри от нас и да не допуснат "демокрация" в страната си.За разлика от нас те имат милиони истински мюсюлмани,за разлика от нашите фалшиви комунисти,които дадоха България на международния капитал за долари в личните сметки.САЩ започна хаоса и разсипията в Египет,но нещата не вървят в тяхна полза.Създава се нов Иран за ужас на Израел!
3
2
 
9
 
! Отговори
Дядо 130 преди 13 години
А тук не допускат автобусите на протестиращите в София.. какво става? Коя страна е по напреднала България или Египет?
2
2
 
12
 
! Отговори
tarbuh преди 13 години
"Египед" отдавна е ислямска държава... *** си
1
17
 
4
 
! Отговори
ДЮНЕР преди 13 години
Алаху Агбар! Скоро Египед ще стане най-новата ислямска държава!