ВВС: Либийският град Зауия е "разрушен до основи"

Военна намеса в джамахирията ще е равносилна на Трета световна война
Обновена: 9 мар 2011 00:31 | 8 мар 2011 22:02,
78
ВВС: Либийският град Зауия е "разрушен до основи"
Либийски бунтовници се молят близо до петролните съоръжения в. гр. Рас Лануф. Опозиционните сили взеха под контрол стратегическия град в петък. Снимка: Getty Images/Guliver Photоs

Във вторник либийският град Зауия е бил атакуван от силите, верни на Муамар Кадафи. В града са навлезли около 50 танка и над сто камиона, съобщи очевидец, цитиран от ВВС.

Източникът не съобщи за жертви по време на щурма, но посочи, че „градът е разрушен до основи”. Верните на Кадафи сили възобновиха ракетните удари по петролното пристанище Рас Лануф, което бе завзето от въстаниците в петък. Те бомбардираха и редица други градове, намиращи се под контрола на въстаниците.

Междувременно външният министър на Италия Роберто Марони заяви в интервю за в. La Padania, че военната намеса в делата на Либия ще е равносилна на Трета световна война, съобщи РИА Новости.

САЩ и НАТО обсъждат възможността за военна намеса в ситуацията в джамахирията. Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън заяви, че не изключва прилагането на военна сила против Кадафи, а представители на Пентагона съобщиха, че САЩ прегрупират военноморски и военновъздушни сили около Либия.

"Не ме притеснява толкова президентът Обама, колкото известните привърженици на войната, които предпочитат кратките пътища, без да си дават сметка, че военното вмешателство би означавало Трета световна война", заяви италианският външен министър.

Според него "сериозна военна акция, особено от страна на САЩ, не би довела до нищо друго освен до коалиция на арабските държави. И последствията биха били разрушителни". "С всички средства се постарах да предотвратя такъв сценарий и да заложа на другите възможности", каза Роберто Марони.

В тази връзка той подчерта възможността за икономическо участие на международната общност за стабилизиране на ситуацията в Северна Африка и в Близкия изток, напомняйки за идеята за "своеобразен нов план Маршал" за този регион.

В интервю за в. "Труд" пък Сейф ал Ислам, вторият син на полк. Муамар Кадафи, призова България да изпрати наблюдатели в джамахирията и "целият свят да подкрепи Либия срещу терористите".

"Всичко в Либия е окей. Ние ще победим терористите", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
23
 
6
 
! Отговори
пророка преди 13 години
замълчете грешници. замълчете и се разкайте за невежеството ви и греховните бития. трима от конниците са вече сред нас. а съвсем скоро ще посрещнете и четвъртият от тях. той е тук сред нас, но вие грешници, вие не го виждате. скоро ще се изправите пред него и ще повярвате в неговата сила и мощ разпространявана чрез божественият огън и вятър. тогава ще отворите очи, но ще е късно. правда ще има за онеправданите, и мъчения за тираните.
54
1
 
7
 
! Отговори
Методий преди 13 години
Айдя, супер брато! доде време да се тепаме и пуцаме.Кого го утрепат нема да има за него криза.Да се намешат и китайци и руснаци цялата европа плюс арабите.Ще бъде много екзотично и весело!много петрол ще изгори. Браво, супер сценарий!
53
1
 
6
 
! Отговори
jhdf преди 13 години
До 52.Аз се опитвам да се разкая. Лошото е, че нещата отиват точно там, към края с "четвъртият конник"
52
0
 
10
 
! Отговори
hdgsjj преди 13 години
Всичко си беше спокойно в арабския свят, но се намесиха уахабитите. Скоро ще стане ясно за каква "демокрация" става дума
51
0
 
13
 
! Отговори
до пророка преди 13 години
абе на тебе нети ли писна да пишеш едно и също всеки ден?!всички разбрахме,че главата ти неможе да роди друго!!!моляте освободини от присъствието си.и преди да се завърнеш се постарай да се информираш поне по темата по която явно си вманиячен!
50
22
 
9
 
! Отговори
пророка преди 13 години
2012г наближава !!! бъдете готови да посрещнете четвъртият конник, който ще разпространи своята сила чрез божественият огън и вятър. съдбата е предопределена и вие сте непосилни да я промените. разкайте се грешници !!!
49
6
 
22
 
! Отговори
никои преди 13 години
америка е там където има финансови интереси така че, ако либииците си мислят да водят независима политика,няма начин да не влязат американците.ще влязат ще вземат всичко което могат и ще сложат някое чучуло на конци да им лиже евреиските гьзове.сега ирак има да плаща сигурно 50 години на америка заради воината там,така че знаем за добрите им намерения на тея ционисти.те пьрва има да се водят такива воини от алчните евреи за да заграбят всичко и от другите народи
48
5
 
18
 
! Отговори
55 преди 13 години
Не знам как американците биха се справили на три фронта, при това в Либия няма да е лесно, защото въпреки пропагандата много голяма часто от Либийците подкрепят Кадафи. На обикновенните амриканци им е писнало от войни, много амеркански момчета и момичета умряха за някаква чужда кауза, което не се забравя така лесно.
47
4
 
6
 
! Отговори
до gdreki преди 13 години
ами да ти кажа нямаш си и на идея колко полза имат от войната!явно ти не си гледал филма "Духът на времето" ( "Zeitgeist") препоръчвам ти го!!!
46
2
 
6
 
! Отговори
до 45 преди 13 години
ама ти да не мислиш че тия дето ги предизвикват итя неща са се загрижили за тебе и мене и за европа?!хич не им дреме да ти кажа какво са няколко милиона жертви на фона на незнам колко милярда сме в момента!а и бездруго вече храната вече започва да недостига доста много а ГМО-то не е решение!
45
6
 
5
 
! Отговори
gdreki преди 13 години
До 40.Ако американците знаеха какво правят и ЗАЩО никога нямаше да отидат в Ирак. Ползата им от батака в Ирак = 0. Аaa, имат полза - производството на чували за убити нарастна.
44
5
 
9
 
! Отговори
до 972 преди 13 години
ами те тия хора в пентагона никога неса били добре.в моите очи са като програмирани роботи работохолици фанатици!а нищо чудно и да са такива ако си гледал филма "zov bezdny" ще разбереш за какво говоря. ако неси го гледай ще ти хареса!
43
5
 
23
 
! Отговори
до 39 преди 13 години
Да, обаче тези световни сили пренебрегват "човешкия фактор"! А арабите не са като нас българите, да ни правят на маймуни 22 години и ние да си трайкаме! Ако САЩ и НАТО влязат в Либия, целият арабски свят ще поведе свещенна война не само срещу "окопаторите" ами и срещу "неверниците" в лицето на християните. Това е безумие! Оставете либийците да си разрешат проблемите само! Все едно турците да се вдигнат в България и да искат да отделят Източна България.
42
0
 
7
 
! Отговори
972 преди 13 години
39,SPODELJM TVOITE NABLIUDENIA.NO NE STAVA DUMA ZA IZ4ERPVANE NA EVROPA.PO SKORO EVROPA SE OTDELI OT USA.DOLARA NE E VE4E VSEMOGA6.IUANA SA6TO IMA PRETENCII I TO SOLIDNI ZA NOVA MEJDUNARODNA VALUTA.ZATOVA USA,ZADSVIJI SABITIA KOITO MOGAT DA SE OKAJAT S DOMINO EFEKT.GADAFI NE E CVETE,NO TOI BE FAKTOR ZA STABILNOS.TOVA KOETO IDE SLED NEGO E OPASNO.TOVA BE6E PLAN ,,B,, NA USA.PARVIA PLAN BE6E VKRVANE NA TURCIA V EU I DESTABILIZIRANE NA SAIUZA ZA 10TILETIA.NEKI HORA V PENTAGONA SA PREVARTELI
41
1
 
14
 
! Отговори
kdhf преди 13 години
Ако американците искат да се представят като ***, нека да отидат в Либия. И камилите там ще ги стрелят с "Калашников"
40
2
 
3
 
! Отговори
Dan преди 13 години
За тези които , не са разбрали - искам да кажа само, че "невероятното" е просто дума която трябва да се използва към даден момент, "всичко е относително"!
39
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Светът е в икономическа криза и няма излизае от нея, лихварите няма на кой да дават кредити и губят лихва! Дори и да дадат на някое правителство, държавата няма да може да го обслужва. Решението е да се оптимира населението. Ако населението на Европа се оптимира с около 100 милиона тогава безработицата ще изчезне и правителствата ще спестят разходи отсоциално помощи и ще могад да взимат и обслужват кредити. Ще има много работа и подем на икомомиката - както след втората световна война.
38
1
 
19
 
! Отговори
до kdhfk преди 13 години
не си прав САЩ много добре знаят срещу кого се исправят!на САЩ не им трябва лесна и бърза победа!целта е проста като на всяка тяхна война да се израсходят всички ресурси от свръх производството от което естествено се генерират огромни печалби!отделно въвличат целия свят в тяхната игра като с това си намаляват дръстично военните разходи! и не на последно място за пореден път водят война далеко от тяхната територия!!!
37
1
 
15
 
! Отговори
до Dan преди 13 години
започни да вярваш!обърни внимание как за всяко ендно събитие започват да ни потготвят от далеч!явно е,че за близкия исток някои хора имат големи планове.за тях е все едно как ще ги постигнат,с колко жертви и от каква националност и религия са те.за тези хора е важно единствено постигане на крайната цел ВЛАСТ!!!просто в европа вече се изчерпа и трябва нова касичка!
36
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
36, не е сигурно дали америка ще предпочете окупацията на богатата на петрол Либия пред Афганистан! Афганистан от както американците го окупираха е най големия производител на наркотици в света. Преди талибаните бяха спрели изцяло производството на наркотици и Америка загуби много пари заради това. Ако пак се върнат на власт талибанита и спрат производството на наркотици Америка може да загуби много повече отколкото ще спечели от петрола на Либия!