ВВС: Либийският град Зауия е "разрушен до основи"

Военна намеса в джамахирията ще е равносилна на Трета световна война
Обновена: 9 мар 2011 00:31 | 8 мар 2011 22:02,
78
ВВС: Либийският град Зауия е "разрушен до основи"
Либийски бунтовници се молят близо до петролните съоръжения в. гр. Рас Лануф. Опозиционните сили взеха под контрол стратегическия град в петък. Снимка: Getty Images/Guliver Photоs

Във вторник либийският град Зауия е бил атакуван от силите, верни на Муамар Кадафи. В града са навлезли около 50 танка и над сто камиона, съобщи очевидец, цитиран от ВВС.

Източникът не съобщи за жертви по време на щурма, но посочи, че „градът е разрушен до основи”. Верните на Кадафи сили възобновиха ракетните удари по петролното пристанище Рас Лануф, което бе завзето от въстаниците в петък. Те бомбардираха и редица други градове, намиращи се под контрола на въстаниците.

Междувременно външният министър на Италия Роберто Марони заяви в интервю за в. La Padania, че военната намеса в делата на Либия ще е равносилна на Трета световна война, съобщи РИА Новости.

САЩ и НАТО обсъждат възможността за военна намеса в ситуацията в джамахирията. Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън заяви, че не изключва прилагането на военна сила против Кадафи, а представители на Пентагона съобщиха, че САЩ прегрупират военноморски и военновъздушни сили около Либия.

"Не ме притеснява толкова президентът Обама, колкото известните привърженици на войната, които предпочитат кратките пътища, без да си дават сметка, че военното вмешателство би означавало Трета световна война", заяви италианският външен министър.

Според него "сериозна военна акция, особено от страна на САЩ, не би довела до нищо друго освен до коалиция на арабските държави. И последствията биха били разрушителни". "С всички средства се постарах да предотвратя такъв сценарий и да заложа на другите възможности", каза Роберто Марони.

В тази връзка той подчерта възможността за икономическо участие на международната общност за стабилизиране на ситуацията в Северна Африка и в Близкия изток, напомняйки за идеята за "своеобразен нов план Маршал" за този регион.

В интервю за в. "Труд" пък Сейф ал Ислам, вторият син на полк. Муамар Кадафи, призова България да изпрати наблюдатели в джамахирията и "целият свят да подкрепи Либия срещу терористите".

"Всичко в Либия е окей. Ние ще победим терористите", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Египетските емигранти едва ли ще се върнат в мизерния Египет но либииските няма да намерят никъде това което са имали в Либия. Либия е много богата страна и този живот те няма да го намерят в нито една европейска страна. Флщ америка си позволи и посегне на Либия, Европа ще настръхне
14
3
 
15
 
! Отговори
бг преди 13 години
да помислим какви ли ще са последствията от всичко това и кой ще е зле ми как кой ние бедните държави сащ ще си изсипят всички залежали оръжия тъпкани с какви ли не гадости а ние пак ще сме от страната на булката
13
6
 
3
 
! Отговори
ehh преди 13 години
hahaha tezi italainci kak bulnuvat pokrai Berluskoni :D kakva koalicia na arabskite durjavi pri uslovie 4e susedkite na Libia podkrepiat voenna namesa HAHAHAH iskam kak na vseizvestni fakti mi slagate minusi davaite skotove
12
2
 
38
 
! Отговори
? преди 13 години
Това с "Трета световна война" ме плашат от 68 *** година, така, че май е време.
11
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да бъдат избити либийците, да остане Кадафи, защото ми е ортак, подпис: несе чете Roberto Maroni
10
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да вземем да пратим Уорлик да командори Кадафи , както командори Боко и нещата ще се оправят бързо.
9
4
 
55
 
! Отговори
реален поглед преди 13 години
Какво ли искат тези *** от Либия ?Всеки либиец роден в Либия получава всеки месец до края на живота си по 700 $ без да работи. Това е защото държавата печели страшно много пари от нефта, Затова либийци не работят тежка работа и си позволяват работници за тежкия труд от чужбина.Не жалете либийците ами мислете за себе си !
8
9
 
16
 
! Отговори
ромънеску преди 13 години
Ще свърши като Чаушеско...рано или късно,язък за нвеинните жертви !
7
17
 
11
 
! Отговори
Българин преди 13 години
2012 година идва спокойно
6
4
 
11
 
! Отговори
anonimen преди 13 години
vse edno da doide nekoi da si vkara armiata v BG,i da hvarlja bombi po kastite ni,na nekoi od vaz ste mu haresa li,eto za tova misle,che italianeca e prav
5
6
 
10
 
! Отговори
anonimen преди 13 години
italianeca e absolyutno prav,dano se vsluschat v nego
4
12
 
20
 
! Отговори
юнака преди 13 години
запада мисляха че бунтовниците за една седмица ще превземат Триполи, а какво стана Кадафи си върна контрола на много реьони от Либия превзети преди това от бунтовниците.
3
7
 
23
 
! Отговори
марин преди 13 години
тези жабари са големи ***, ще направят всичко по силите Кадафи да остане на власт, за да не отидат на вятъра жабарските им инвестиции.
2
4
 
51
 
! Отговори
ХХХ преди 13 години
Да се върне Либия обратно на Италия. Да се върне Силезия на Германия и Беломорска Тракия и Македония - на България.
1
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Зенга зенга!!!