Как Либия се изгаври с България

Wikileaks с потресаващи данни за СПИН епидемията в Бенгази
Обновена: 16 мар 2011 14:22 | 10 мар 2011 20:49,
236
Как Либия се изгаври с България
24 юли 2007 г. - пристигане на медиците ни от Либия. Снимка: Булфото

Евтина кръв, купена от либийски чиновник, а не българските медици, е заразила 400-те деца с вируса на СПИН.

Това пише в писмо до Държавния департамент на САЩ испанският дипломат Карлос Фернандес-Ариас.

Според него аферата е просто един случай на корупция, при който въпросният държавен служител е купил заразена кръв на цена, по-ниска от пазарната, и е прибрал в джоба си остатъка.

Грамата на Ариас е с гриф строго секретно и е от началото на 2007 година, но днес вече е достояние на целия свет, след като бе публикувана от Wikileaks.

Още по темата

По онова време той е бил зам. генерален директор по общата сигурност във външното министерство в Мадрид и зам.-шеф на дирекция „Северна Африка” във ведомството.

Фернандес-Ариас изтъква още, че либийското ръководство е превърнало в лесни изкупителни жертви нашите медици, защото смятали, че никой в България няма да застане зад тях и да ги потърси.

По отношение на критиките на Кадафи, че Европа се безпокои само за своите граждани, а не за съдбата на заразените с ХИВ деца, Фернандес-Ариас отбелязва в писмото си, че почти всички заразени деца живеят в Европа заедно със семействата си и се лекуват. 10 от тях са в Испания, допълва той.

Когато писмото му е писано, сънародничките ни бяха осъдени вече два пъти на смърт и всички очакваха окончателното решение на Върховния съд в Либия.

В началото на юли 2007 г. той потвърди смъртните присъди, но после те бяха заменени с доживотен затвор.

Веднага след това ЕС се активира и на 24 юли 2007 г. българките и палестинецът Ашраф кацнаха с френския правителствен самолет на летището в София. Преговорите за освобождаването им бяха водени от бившата първа дама на Франция Сесилия Саркози и тогавашния еврокомисар по външните отношения Бенита Фереро-Валднер.

Преди дни българското правосъдно министерство обяви, че ще възобнови делото, заведено у нас срещу джамахирията. Това стана факт, след като бившият либийски правосъден министър Мустафа Мохамед Абделджалил, който напусна Кадафи и застана на страната на опозицията, обяви, че режимът в Либия е виновен за смъртоносната СПИН епидемия отпреди 10 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


236
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
135
4
 
3
 
! Отговори
lokki преди 13 години
толкова много , че дори изпратиха отряд командоси там . Факт , за пореден път доказващ , че политиката и военната сила са просто функция на капитала
134
3
 
7
 
! Отговори
lokki преди 13 години
Всички знаем за какво разузнаване става въпрос . Британците не са приятели с Либия , а с режима на Кадафи . През последните години компании като ВР се намесиха много сериозно та , а освен това британските инженерингови фирми започнаха да изтласкват италианските такива , като направиха много сериозни инвестиции в очакване на договори за много милиарди в близко бъдеще . Загуба на подобни капитали може сериозно да навреди на клатещата се по-ръба британска икономика .
133
0
 
5
 
! Отговори
Анна преди 13 години
до 125 - Тъкмо този въпрос изяждаше ума ми в последните минути. Интересно как точно сега, днес четем подобен материал!
132
2
 
5
 
! Отговори
Владо преди 13 години
"А сега господина Костов да се извини на медиците "Това, което и досега се крие, че нашето разузнаване неофицално е изпратило данни във Външно, че тези медици са виновни. И затова Външно е изтеглило други 30ина човека, а тези е оставило. И затова е прословутата реплика на Костов, за която намекваш
131
0
 
1
 
! Отговори
lala преди 13 години
Bai Mangau e na pyt da go stori...
130
6
 
17
 
! Отговори
darcas преди 13 години
*** Костов да се извини на медицинските сестри и българския народ за думите си!!!!
129
2
 
4
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 13 години
до lokki . моите уважения ! съгласен съм с мисленето Ви , малко допълнение - Великобритания са приятели с Либия и в момента .
128
2
 
5
 
! Отговори
lokki преди 13 години
едва ли има много хора в България и Европа , които ме са се досещали че нещата стоят именно по този начин . Истината е че със психически нестабилен човек , като Кадафи , преговори не могат да се водят под натиск , защото това автоматично би означавало смърт за нашите медици . Е , в момента изкукуригалия полковник си го получава от ЦРУ и Фейсбук , никой в света не иска да има психически нестабилни и непредвидими партньори , които на всичкото отгоре могат да оказват натиск на световната икономика
127
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Дано се избият взаимно всички либийци!! Толкова ги мразя..
126
4
 
22
 
! Отговори
granik преди 13 години
А сега господина Костов да се извини на медиците .
125
6
 
33
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 13 години
ЕТО ЗАПАДНЯЦИТЕ КАК РАЗБИРАТ ПОЧТЕННОСТА-ЗНАЕЙКИ ИСТИНАТА СИ МЪЛЧАХА И СЕ НАПРАВИХА НА 'загрижени' -***----си , мръсни долни католици !
124
9
 
16
 
! Отговори
МИТКО преди 13 години
ИСТОРИЯТА С БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИЦИ БЕШЕ ПОРЕДНАТА,В КОЯТО ОТНОВО БЯХМЕ "ОСВОБОДЕНИ" - ТОЗИ ПЪТ ОТ ФРАНЦУЗИТЕ!.... ИНТЕРЕСНО,ДАЛИ ИМА НЯКОЙ,КОЙТО ДА МОЖЕ ДА НИ ОСВОБОДИ НАС,БЪЛГАРИТЕ,ОТ САМИТЕ СЕБЕ СИ???.....
123
1
 
13
 
! Отговори
Тракийски преди 13 години
Ми не сме лицемерни и зли хора българите . Просто сме глупави и наивни . И винаги си избираме да вярваме на лицемерни и зли хора , колкото и запознати да твърдим , че сме ...по кръчмите .Ще станем един народ отново , когато престанем да вярваме , че най-лошото което може да ни се случи са собствените ни сънародници.
122
1
 
5
 
! Отговори
Запасняк с жилетка преди 13 години
Сега е момента да си окупираме няколко кладенеца в либия - е сдин куршум много зайци ще удари - Кагафи, Лукоил,Северем пото и пр. плява
121
2
 
7
 
! Отговори
marin преди 13 години
Време е да продадем някой друг танк на бунтовниците, нашите военни и без това станаха по-малко от инвентара.
120
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
До 130 от 120. Напълно съм съгласен с теб. Коментара ми е че българите сме винаги разделени и лицемерни. Било им много хубаво там, а в същото време се качват на самолета за България.
119
5
 
9
 
! Отговори
Анален Седераст преди 13 години
Иван Костов каза че са виновни!!!Точка!!Какво ме интересува истината!!
118
4
 
1
 
! Отговори
Комунист преди 13 години
Разбира се ,ако отрежеш клавите на няколко 12 годишни деца не трябва да те съдят,а *** нещастна???
117
9
 
5
 
! Отговори
Тракийски преди 13 години
Колкото са виновни и разстреляните след 44-та , и хилядите принудително прекръстени български турци ...В режим на насилие и диктатура всяка съдебна присъда е в опорочена и пристрастна още в зародиш.
116
3
 
2
 
! Отговори
ми преди 13 години
спри с алкохола и си лягай!