Как Либия се изгаври с България

Wikileaks с потресаващи данни за СПИН епидемията в Бенгази
Обновена: 16 мар 2011 14:22 | 10 мар 2011 20:49,
236
Как Либия се изгаври с България
24 юли 2007 г. - пристигане на медиците ни от Либия. Снимка: Булфото

Евтина кръв, купена от либийски чиновник, а не българските медици, е заразила 400-те деца с вируса на СПИН.

Това пише в писмо до Държавния департамент на САЩ испанският дипломат Карлос Фернандес-Ариас.

Според него аферата е просто един случай на корупция, при който въпросният държавен служител е купил заразена кръв на цена, по-ниска от пазарната, и е прибрал в джоба си остатъка.

Грамата на Ариас е с гриф строго секретно и е от началото на 2007 година, но днес вече е достояние на целия свет, след като бе публикувана от Wikileaks.

Още по темата

По онова време той е бил зам. генерален директор по общата сигурност във външното министерство в Мадрид и зам.-шеф на дирекция „Северна Африка” във ведомството.

Фернандес-Ариас изтъква още, че либийското ръководство е превърнало в лесни изкупителни жертви нашите медици, защото смятали, че никой в България няма да застане зад тях и да ги потърси.

По отношение на критиките на Кадафи, че Европа се безпокои само за своите граждани, а не за съдбата на заразените с ХИВ деца, Фернандес-Ариас отбелязва в писмото си, че почти всички заразени деца живеят в Европа заедно със семействата си и се лекуват. 10 от тях са в Испания, допълва той.

Когато писмото му е писано, сънародничките ни бяха осъдени вече два пъти на смърт и всички очакваха окончателното решение на Върховния съд в Либия.

В началото на юли 2007 г. той потвърди смъртните присъди, но после те бяха заменени с доживотен затвор.

Веднага след това ЕС се активира и на 24 юли 2007 г. българките и палестинецът Ашраф кацнаха с френския правителствен самолет на летището в София. Преговорите за освобождаването им бяха водени от бившата първа дама на Франция Сесилия Саркози и тогавашния еврокомисар по външните отношения Бенита Фереро-Валднер.

Преди дни българското правосъдно министерство обяви, че ще възобнови делото, заведено у нас срещу джамахирията. Това стана факт, след като бившият либийски правосъден министър Мустафа Мохамед Абделджалил, който напусна Кадафи и застана на страната на опозицията, обяви, че режимът в Либия е виновен за смъртоносната СПИН епидемия отпреди 10 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


236
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
155
4
 
29
 
! Отговори
bai_jordan преди 13 години
"Фернандес-Ариас изтъква още, че либийското ръководство е превърнало в лесни изкупителни жертви нашите медици, защото смятали, че никой в България няма да застане зад тях и да ги потърси." Някой сеща ли се кой беше на власт тогава? Не е ли един *** политик който много се бие в гърдите сега че е голяма работа?
154
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
DO 171Dobre e 4e v Sofia niama Romi :-)))9
153
23
 
7
 
! Отговори
Айде мислете малко ! преди 13 години
За мен доказателство 1 за това, че така наречените сестри са замесени е отношението на българската държава към процеса през последните години.Никога досега държавните институции НЕ СА СЕ ЗАСТЪПВАЛИ за български граждани в беда, както направиха това за сестрите.Явно ги натиснаха от американските, еврейските и Бог знае още кои служби, на които всъщност са служили сестрите в това пъклено дело !А на тая Кристияна на челото и е изписано, че е ***. Тя 100% е знаела и според мен е организатора
152
0
 
5
 
! Отговори
neverever преди 13 години
Герка, така се изАказа, че ми дожаля за теб, коп*еле! И новоизлюпения град Игнатиево да направят столица, все тая - паплачта отива там, където и се плаща по-добре. Ела да видиш събота + неделя какво спокойствие и липса на големи задръствания цари в омразната ти София, когато такива като теб си отидат кой откъде е! А във ваше село няма ли обратни? Или нямате *** (не употребявам неправилната думичка "роми"!)?
151
6
 
7
 
! Отговори
Айде мислете малко ! преди 13 години
Това са пълни глупости ! Някакъв испански дипломат писал до Държавния департамент ... :)Това е малко от рода на този рекъл на онзи !И за малките деца е ясно, че всичките или поне част от сестрите са замесени в това позорно престъпление.Целта беше в населения с противници на Кадафи град Бенгази да има повод за негодувание от лидера.Както виждате това беше постигнато, макар и не веднага. Бенгази беше един от градовете, които пъви скочиха срещу Кадафи.
150
1
 
3
 
! Отговори
брадваро преди 13 години
шефо на канадския червен кръст отнесе присъда за продаване на непроверени кръвни продукти...
149
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Всички знаем колко много българи са работили и работят в Либия. Също така знаем, че въпросните "медици" или част от тях са се занимавали и с контрабанда на алкохол и проституция. ДОКАЗАНО осъдени и тази им присъда НЕ СЕ ОСПОРВА. Впрочем те си я излежаха. Сигурна съм, че умишлено не са заразили децата, но може да са знаели, а да не са посмели да кажат, все пак са в джамахирията. Истината ще си остане догадка. И все пак ЗАЩО ТОЧНО ТЯХ обвиниха от хилядите българи там???
148
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
A ZASHTO AMERIKANCITE NE NI POMOGNAHA KATO SA ZNAELI???????
147
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Защо само либийците. Знаете ли колко *** и сме изяли от отровни храни внесени срещу тлъсти комисионни. А, защо забравихте радиационните отпадъци, които се караха в БГ? А Чернобил? Всичко е пари приятели. Нас кучета ни яли.
146
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Че те за това, за което лежаха си го излежаха по неоспорвани присъди за незаконен алкохол и ***. После ги освободиха. А, че политиците са гола вода си е така. Ама и кои сме ние? Къде в политиката се намира България. Всеки ни е-бава.
145
8
 
12
 
! Отговори
Геро преди 13 години
тая държава само едно нещо би я оправило, да се измести столицата, да не е София. Там живее най-голямата *** в цяла България, който и да дойде на власт ще е така, защото роднини на депутати, хора с връзки, както и хомосексуални обиколиха парламента. Цялата държава страда от лакомията на столичани, ако не се направи нещо държавата ни до 100 години ще се нарича Ромия!!!
144
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
поредно доказателство че мисулманите са ***
143
0
 
5
 
! Отговори
до стамат преди 13 години
чакай малко бе кой беше ти бе мишоооо
142
11
 
3
 
! Отговори
Стамат преди 13 години
Само либия да ви се подиграваше ;)***! Тричайте си кучетата и си трайте, мама ви ***!
141
2
 
8
 
! Отговори
123 екс уай зи преди 13 години
Ами либийците не са били много далече от истината че за нашите няма кой да се погрижи. Смачканото ни самочуствие в следствие на вековно робство ни кара да се снишаваме при всяко обвинение или заплаха. Инстинкт придобит от години на робство. Където и да отидем си го носим тизи комплекс. За какво им се плаща на професионалните шпиони като не могат да се докопат до информацията която всички за знаели. Ако пък са знаели и мълчали е добре Борис Велчев да се поинтересува а не да ни занимават с комедии
140
5
 
13
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 13 години
ПРЕДЛАГАМ ДА ИЗПРАТИМ КОСТОВ И МИХАЙЛОВА ПРИ КАДАИФА -ПЪРВИЯТ ,НАПЪЛНО ЩЕ СЕ СЛЕЕ С ГЕНОФОНА НА ДЖАМАХИРИЯТА :))))
139
2
 
9
 
! Отговори
lokki преди 13 години
А кой ли би спечелил от предсрочни избори ? Всеки е свободен сам да прави своите изводи , но хора , никога не гласувайте за политическа формация ръководена от човек като КОСТОВ
138
2
 
18
 
! Отговори
lokki преди 13 години
Костов е просто един лукав , алчен и лицемерен *** , който успя да свали Виденов благодарение на контролиращата търговията със зърнен храни *** , след избори , които беше загубил катастрофално . Един от най-богатите хора в България със солидно участие в същата тази *** . На някой правили му впечатление че цените на доста неща се повишиха доста ? А че *** са сериозен играч в търговията със захар , олио , млечни продукти ,алкохол ,цигари (Кинг) и какво ли още не ?
137
2
 
12
 
! Отговори
Нямам думи просто преди 13 години
До 67Нас като са ни клали 500 години някой питал ли е твоите баби и дядовци дали са виновни,никой не ги е питал,даже не са били виновни.Ето затова казвам ВИНОВНИ ИЛИ НЕ ТЕ СА БЪЛГАРИ ТЕ СА НЕВИННИ
136
4
 
5
 
! Отговори
lokki преди 13 години
едва ли някой може да очаква от разузнаването на бедна , малка страна като България да има адекватна реакция на територията на Либия . Друг е въпроса , че всяко нормално правителство приема по презумция своите граждани за невинни