Многохилядни демонстрации в Йемен

Президентът Салех заяви, че е готов да сдаде властта, но в сигурни ръце
Обновена: 25 мар 2011 15:09 | 25 мар 2011 15:08, Елка Василева
0
Многохилядни демонстрации в Йемен
Снимка: Reuters

Стотици хиляди демонстранти, както привърженици, така и противници на йеменския президент Али Абдула Салех, се събраха днес на две отделни демонстрации в столицата Сана, предаде Франс прес.

Опозицията призова за ден на мобилизация за свалянето на Салех, който е на власт от 32 години. Огромна тълпа се събра на площада близо до Университета в Сана, докато многобройни привърженици на Салех изпълниха площад близо до президентския дворец.

Армията и опозицията са издигнали отделни пропускателни пунктове на входовете към университетския площад и претърсват хората, които влизат и излизат от мястото. Верни на държавния глава сили за сигурност издигнаха подобни пунктове между университетския площад и площад "Ал Сабиин", близо до президентския дворец, където се събраха привържениците на президента.

Малко по-късно войниците стреляха във въздуха, за да предотвратят сблъсъци между противниците и привържениците на Салех, съобщи АФП.

Още по темата

Али Абдула Салех заяви пред хиляди свои последователи в Сана, че е готов да предаде властта, но само в сигурни ръце, за да избегне кръвопролития, съобщава Ройтерс.

"Ние не искаме властта, но трябва да я предадем в сигурни ръце, а не на болни, недоволни и корумпирани ръце", заяви Салех в реч, излъчена по държавната телевизия, докато десетки хиляди негови опоненти протестираха в друга част на столицата. "Ние не искаме да бъде изстрелян и един куршум, и когато правим отстъпки, то е за да няма кръвопролития", изтъкна Салех.

Антиправителствените протести в Йемен започнаха в началото на февруари с искане за оставката на Салех.

На 18 март президентът обяви извънредно положение в страната, след като по-рано западни медии съобщиха за най-малко 40 загинали и 300 ранени демонстранти в столицата на Йемен Сана.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: ЙеменСана
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари