Медведев се закани да смаже бунтовниците в Кавказ

В Северен Кавказ се разгаря необявена партизанска война, пише руският печат
Обновена: 30 мар 2011 09:28 | 30 мар 2011 09:28, Елка Василева
174
Медведев се закани да смаже бунтовниците в Кавказ
Дмитрий Медведев и Сергей Смирнов. Снимка: Reuters

Руският президент Дмитрий Медведев се зарече да смаже бунтовниците, които се опитват да създадат ислямска държава в Северен Кавказ след операция в Ингушетия, при която според властите са били убити 17 ислямистки бойци, предаде Ройтерс.

"Всеки бандит трябва да си даде сметка, че може или да прекрати съпротивата и да получи шанс да се измъкне от положението си, или да продължи престъпната си дейност и да бъде унищожен", заяви Медведев по държавната телевизия.

"Мерките за ликвидиране на въстанието трябва да продължат", каза Медведев на заместник-директора на Федералната служба за сигурност (ФСС) Сергей Смирнов, "Добре е, че успяхте да откриете скривалището на тези негодници. Причинихте сериозни загуби на въстанието", каза още президентът.

Според източник от полицията в Ингушетия при операция в понеделник може би е бил убит лидерът на ислямистките бунтовници, чеченецът Доку Умаров, който пое отговорността за атентата на московското летище Домодедово, както и други нападения, включително двата самоубийствени атентата в московското метро от 29 март 2010 г., в които загинаха 40 души, пише БТА.

Още по темата

Московският вестник „Комерсант“ пише в сряда, че по време на антитерористичната операция в руската република Ингушетия в понеделник явно е ликвидирано цялото ръководство на т.нар. емирство Кавказ начело с Доку Умаров.

Насочвана от специалисти на Федералната служба за сигурност, руска военна авиация унищожи с ракетно-бомбен удар бунтовническа база, припомнят изданията. Сред убитите 17 бойци първоначално били разпознати двама заместници на Умаров, лидера на местните ислямисти.

Участници в операцията се надяват според "Комерсант" да бъде открит и трупът на самия Умаров, който за момента без преувеличение е терорист номер едно в цялото постсъветско пространство. За целта обаче най-вероятно ще е нужна експертиза на ДНК, предполага всекидневникът. Половината тела били разкъсани на парчета, отхвърчали на десетки метри и увиснали по клоните.

При опит да задържат "снабдител" на бунтовниците загинали и трима офицери от силовите структури, разказали техни колеги.

Лагерът на екстремистите представлявал "добре оборудвани землянки". Освен спалните помещения, имало "складове за оръжие и боеприпаси, полева джамия, стол и дори тоалетна".

Бунтовническият лидер Доку Умаров "може би пак е убит", отбелязва "Комсомолская правда". Печатът неведнъж е помествал слухове, че е мъртъв, но доказателства няма и до днес, напомня изданието.

"Загивал" вече десет пъти, той винаги "възкръсваше", за да поеме отговорността за поредния атентат, изтъква всекидневникът.

"Налице са всички основания да смятаме, че е по-скоро мъртъв, отколкото жив", заявил обаче лидерът на Чеченската република Рамзан Кадиров. При все това експерти на вестника твърдят, че смъртта на Умаров само ще отслаби нелегалната бандитска мрежа в Северен Кавказ, без да я премахне.

В Северен Кавказ се разгаря необявена партизанска война и мащабите й нарастват все повече, констатира "Независимая газета".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


174
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
168
8
 
3
 
! Отговори
ТОВА Е НАЧАЛОТО.. преди 13 години
...НА ЕСТЕСТВЕНИЯ РАЗПАД НА МНОГОНАЦИОНАЛНАТА РУСКА ДЪРЖАВА!ПЪРВО Е МЕДВЕДЕВ, ПОСЛЕ ЛУКАШЕНКО....!ПОЧВА ДА ВИ ПАРИ ПОД КРАКАТА ,ДРУГАРИ ...ЧЕРВЕНИ КОМИСАРИ!ВСИЧКИ ВЕЧЕ ИСКАТ НЕЗАВИСИМОСТ !
167
0
 
12
 
! Отговори
пача преди 13 години
Прав е Медведев. А и се доказа, че сред така наречените северо Кавказки сепаратисти има доста арабски наемници, инструктори, дори се говореше и за неофициално изпратени инструктори от НАТО? Съдетке сами за себе си, кой подстрекава войната? И не е от един народ: има и от арабски, кавказски, турски от САЩ подстрекатели? Реално това е коварен свят и докато не видиш фактите не можеш да си сигурен в нищо? След 15 години СССР ще се възстанови. Може би не по същите имена и ставки, а може би федерация?
166
1
 
12
 
! Отговори
Гошо преди 13 години
Нека тези, които пишат за "независимост, свобода" да направят една справчица, макар и от Вики-то (енциклопедията за бедните). Страните, за които плачат са суверенни републики в състава на РФ.С гербове, знамена, химни, парламенти, правителства и всички атрибути на държавност. Който иска, може да чуе химна на..Бурятия. Не може да чуе химните на Корсика, Бавария, Еускара. Ако проектираният Северокавказки джамаат е държавен идеал за ревльовците, защо не се пробват като бойци за правда там?Ама бойци!
165
1
 
7
 
! Отговори
До 164 преди 13 години
И какво ще постигнат,като "се взривят пак някъде в Москва"?1.Ще докажат, че онзи, който ги праща е п.у.т.ю - не воюва сам, а праща дрогирани деца.2. Ще си навлекат презрението и омразата на целия свят -защото е инспирирано избиването на невинни.3."Завладяването с кланета"- ако решим да коригираме последствията от този вид завладявания в далечното минало,имаш ли представа как ще се промени картата на света?Ако някой в наше време иска да мени границите,нека да действа с мирни средства,има начин
164
0
 
11
 
! Отговори
Филчо преди 13 години
Тук пишат няколко оленца (нежна дума за ***). Едно най-често остава "Анонимен". А той е и аненцефален, ако знае какво значи това. Друго - Kavkazcenter пише "дагестанци-чеченци". *** си е тъпо. В Дагестан живеят около 30 народа от различни езикови и даже расови групи и религии. Погледайте малко руска ТВ, да видите колко "поробени" са говорители, колко политици, хора на изкуството, спортисти, бизнесмени (даже мултимилионери), военни и тогава пишете глупавите си клишета, наемници!
163
15
 
2
 
! Отговори
Kavkazcenter преди 13 години
Всеки път едно и също...Какво ще смаже това джудже не разбра ли че колкото и дагестанци-чеченци и ингуши да убие все ще се намерят 3..4 да се взривят пак някъде в москва!
162
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Какви бунтовници, какви бойци и какви партизани??? Това са терористи, които трябва да се изтребват да девето коляно и с тях да се тори земята на православието. Избиването на мирни хора трябва да се наказва по-най жестокия начин за назидание на "партизаните". ...cuglasen, samo e zalko ,ce izpusnahme Hary Truman.Mislia,ce toi bi bil edno dobro nacalo
161
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ако някой е убеден, че територията, на която се е родил, заслужава държавна независимост--------------- Ако Русия е убедена, че Чечня трябва да бъде част от нея, защо не го е постигнала цивилизовано, а ги е завладяла с кланета?
160
1
 
4
 
! Отговори
До 159 преди 13 години
А крайните ислямисти-фанатици какви са? Не са ли същите? Изумих се, когато преди няколко години научих от медиите, че имало дори групировка, която се наричала "Сърдити на Аллах" и която воювала абсолютно срещу всички! Най-отвратително обаче е това, че фанатизираните хора си мислят, че загиват в името на някаква възвишена идея, а вдействителност, без да съзнават това, служат на икономическите интереси на отделни финансови групировки, които много ловко ги насъскват и насочват.
159
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ако някой е убеден, че територията, на която се е родил, заслужава държавна независимост, нека се опита да постигне това цивилизовано - има достатъчно на брой международни споразумения и институции, които се занимават с тези въпроси. Ако се стигне до въоръжена борба, да воюват на бойното поле, а не да ходят да избиват невинни мирни хора чрез атентати - това е диващина! Още по-възмутителен е фактът, че вдъхновителите на атентатите си стоят настрана, крият се, а използват дрогирани хлапета и жени!
158
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Руснаците са просто орда варвари, живеещи на казармен режим, които са се събрали с единствената цел да завладеят света.
157
1
 
1
 
! Отговори
до 154 преди 13 години
Да си припомним инквизицията.Нима не е било същото. Мюсюлманите се оказаха просто по - назад от християните, респ. по - податливи на внушения,фетви и др.
156
1
 
4
 
! Отговори
до 142 Ти луд ли си преди 13 години
Луд ли си бре? Сигурно и башибозуците и черкезите са се сражавали на страната на руснаците,според твоя акъл?
155
2
 
3
 
! Отговори
до 155 преди 13 години
Проблемите не са от скука, а от алчност. Ненаситна, за още и още. Пари и власт !
154
0
 
11
 
! Отговори
Дрън Дрън преди 13 години
153Истината за съжаление е че ние живеем на прекрасна планета. Имаме си всичко. Колко ли ни се смеят извънземните ако ни наблюдават с тези наши измислени войни. Свръхбогати за сметка на умиращи от град. Сто различни религии, секти и вероумения. Живеем в 21 век. вместо да си живеем спокойно всеки да си работи, да помага на другия в нужда и да се радваме на общите блага, ние човеците ще затрием цялата планета. Природата ни е дала всичко, а ние проблемите си ги създаваме от скука.
153
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Масите винаги са били контролирани от шепа хора.Така е и с кавказците,техните лидери ,пък са спонсорирани от Турция и радикални ислямисти .Всичко е част от световната геополитика на исляма...първо:налагане на шерията сред всички мюсуюлмани.второ:анексиране на не-мюсюлманските държави.
152
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Японците ги разтресе и те, никога и за миг не предполагали да стигнат дотам, тръгнаха по света да търсят подслон, дом, нова родина, нов живот. За броени часове японците "превключиха", мисленето им се промени. Ако мисленето им се беше запънало на старите обороти, колко японци биха се преброили в близко бъдеще на територията на Япония? От далечни планети и иноземски космически кораби и летящи чинии ни гледат и се възхищават на красотите на нашата планета, не на границите между шепи земя...
151
3
 
7
 
! Отговори
Истината за редакция преди 13 години
Исляма особено сунитският е силно манипулативна релегия..вярващите мюсулмани се подчиняват на не-човешко същество(измислено или реално).Мюсулманите не се борят за свобода,за тях свободата е нещо силно изкривено...за тях свободата означава да могат да колят и бесят жените си,да убиват и наказват в името на Аллах.Преди хиляда и повече години Мохамед е измислил една миролюбива религия,но с течение на годините арабски благородници редактират Корана.Най-вече тези части отнасящи се за Джихада и отношеИсляма особено сунитският е силно манипулативна релегия..вярващите мюсулмани се подчиняват на не-човешко същество(измислено или реално).Мюсулманите не се борят за свобода,за тях свободата е нещо силно изкривено...за тях свободата означава да могат да колят и бесят жените си,да убиват и наказват в името на Аллах.Преди хиляда и повече години Мохамед е измислил една миролюбива религия,но с течение на годините арабски благородници редактират Корана.Най-вече тези части отнасящи се за Джихада и отношението на мюсулманите към хората на книгата(християни и юдеи).С новите редактции арабските първенци оправдавали войните в името на "правата вяра" и кланетата над християни и юдеи(Мохамед казва,че християните и юдеие тачат истинския Бог).В крайна сметка от създаването на исляма до сега ,кралските семейства в арабските държави използват религията за да легитимират абсолютната си власт и печелят милиарди на гърба на народа си.
150
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
въстание, не въЗстание
149
2
 
27
 
! Отговори
Дрън Дрън преди 13 години
Стига де руснаците та руснаците. А немците - с две световни войни. А Испанците с техните колонии, а англичаните и французите. А Ватикана - инквизиции и налагане на християнството. А САЩ - избити индианци, африканци роби!? А ядрените опити на САЩ и др. държави. Е, нали помагаха на Афганистан и Ирак!? КАКВО СТАНА. Дойде демокрацият в Афганистан и всички са безумно щастливи и доволни!? Не ставайте смешни, народопредатели такива. Ако сега стане нещо в БГ американците ли мислите ще ви спасят!?