Медведев се закани да смаже бунтовниците в Кавказ

В Северен Кавказ се разгаря необявена партизанска война, пише руският печат
Обновена: 30 мар 2011 09:28 | 30 мар 2011 09:28, Елка Василева
174
Медведев се закани да смаже бунтовниците в Кавказ
Дмитрий Медведев и Сергей Смирнов. Снимка: Reuters

Руският президент Дмитрий Медведев се зарече да смаже бунтовниците, които се опитват да създадат ислямска държава в Северен Кавказ след операция в Ингушетия, при която според властите са били убити 17 ислямистки бойци, предаде Ройтерс.

"Всеки бандит трябва да си даде сметка, че може или да прекрати съпротивата и да получи шанс да се измъкне от положението си, или да продължи престъпната си дейност и да бъде унищожен", заяви Медведев по държавната телевизия.

"Мерките за ликвидиране на въстанието трябва да продължат", каза Медведев на заместник-директора на Федералната служба за сигурност (ФСС) Сергей Смирнов, "Добре е, че успяхте да откриете скривалището на тези негодници. Причинихте сериозни загуби на въстанието", каза още президентът.

Според източник от полицията в Ингушетия при операция в понеделник може би е бил убит лидерът на ислямистките бунтовници, чеченецът Доку Умаров, който пое отговорността за атентата на московското летище Домодедово, както и други нападения, включително двата самоубийствени атентата в московското метро от 29 март 2010 г., в които загинаха 40 души, пише БТА.

Още по темата

Московският вестник „Комерсант“ пише в сряда, че по време на антитерористичната операция в руската република Ингушетия в понеделник явно е ликвидирано цялото ръководство на т.нар. емирство Кавказ начело с Доку Умаров.

Насочвана от специалисти на Федералната служба за сигурност, руска военна авиация унищожи с ракетно-бомбен удар бунтовническа база, припомнят изданията. Сред убитите 17 бойци първоначално били разпознати двама заместници на Умаров, лидера на местните ислямисти.

Участници в операцията се надяват според "Комерсант" да бъде открит и трупът на самия Умаров, който за момента без преувеличение е терорист номер едно в цялото постсъветско пространство. За целта обаче най-вероятно ще е нужна експертиза на ДНК, предполага всекидневникът. Половината тела били разкъсани на парчета, отхвърчали на десетки метри и увиснали по клоните.

При опит да задържат "снабдител" на бунтовниците загинали и трима офицери от силовите структури, разказали техни колеги.

Лагерът на екстремистите представлявал "добре оборудвани землянки". Освен спалните помещения, имало "складове за оръжие и боеприпаси, полева джамия, стол и дори тоалетна".

Бунтовническият лидер Доку Умаров "може би пак е убит", отбелязва "Комсомолская правда". Печатът неведнъж е помествал слухове, че е мъртъв, но доказателства няма и до днес, напомня изданието.

"Загивал" вече десет пъти, той винаги "възкръсваше", за да поеме отговорността за поредния атентат, изтъква всекидневникът.

"Налице са всички основания да смятаме, че е по-скоро мъртъв, отколкото жив", заявил обаче лидерът на Чеченската република Рамзан Кадиров. При все това експерти на вестника твърдят, че смъртта на Умаров само ще отслаби нелегалната бандитска мрежа в Северен Кавказ, без да я премахне.

В Северен Кавказ се разгаря необявена партизанска война и мащабите й нарастват все повече, констатира "Независимая газета".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


174
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
3
 
8
 
! Отговори
Историк преди 13 години
Вижте сини *** "демократи" : Има си разсекретени документи за репресиите и разстрелите по сталиново време. За никакви десетки милиони убити не става въпрос. Има 700 хил. разстреляни "врагове на народа" от всички етноси в тогава над 200 милионния СССР. Има и преминали през Гулаг около 4-5 млн. души (но не убити). Най-страшното е обаче глада в Украйна - около 5 милиона починали. Реално етническите руснаци загинали от репресиите са около 1-1,5 млн. (страшно много) но все пак само около 1 % от
127
3
 
2
 
! Отговори
до 124 преди 13 години
Цифрите се отнасят за целият период на режима на болшевиките.Т.е на година се падат средно 10 млн. убит.Само за строеж на участък от жп линия биват жертвани 2 млн. души (лагерници).Прочети разни книжки, влез в разни сайтове.Че то само със седене пред компа и цъкане с език: "това е невъзможно", не става.
126
0
 
14
 
! Отговори
русофил преди 13 години
искате ли да видите какво правят тези ''борци за свобода'' пленените хораще ви кажа колят ги като животни но така ги колят че да живеят още 5 мин с прерязано гърлоне мога да подкрепя човек който изпраща деца да умират но тези деца умирайки повличат невинни хора това за жените и децата няма да го казвам вие си знаете не може да убиваш жени и деца и да кажеш че това е борба за свобода това е религиозен фанатизъм защо не си покажат лицата защо не излязат да се бият а се крият това са страхливци
125
12
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Северен Кавказ е вече загубен за Русия след толкова пролята кръв, само се чудя каква зимна олимпиада ще правят руснаците през 2014.
124
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
до 114Ти може да си жалък, но аз не съм. Гордея се с 1300+ години българска история. Гордея се Левки, Ботев, Раковски, Караджата и още хиляди като тях. Гордея се Капитанската война, когато Русия насъсква Сърбия срещу нас. Гордея се със Съединението, срещу което и била единствено Русия (освен Турция). Гордея се с дедите си. Нямам един повод да се срамувам от историята на България, освен за 45 години съветско робство. Време, през което българи са избивали българи в името на КПСС и КГБ.
123
1
 
6
 
! Отговори
ceci_ преди 13 години
do #12280млн. руснаци казваш ... че кой е победил Хитлер тогава?!? Ти въобще населението на СССР знаеш ли колко е било тогава.... божееее колко мъка има...П.С. Както казах по-малко от милиард не казвай не е демократично...
122
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
до 120Щенията ти са ясни, обаче фактите говорят друго - за момента в Русия 80% от населението са руснаци, 2% украинци.Дали украинците и беларусите са отделни нации - те ще си решат. За момента не се справят особено добре и само губят от отделянето, колкото повече време минава толкова повече губят и толкова повече млади хора от там се преместват в Русия.Но отново, откакто им намалиха спонсорството от Русия, иконимиките им не вдъхват доверие и западните инвеститори не са си счупили краката
121
5
 
1
 
! Отговори
до 119 преди 13 години
Заради такива *** като комунистите загинаха 58 млн. (по някой данни обаче 80 млн.) РУСНАЦИ.Да Руснаци.А РОА е отворила над 1000 църкви на територията на Русия.После болшевиките са растрелвали свещенниците в тези църкви и са затваряли църквите.А интернационалисти-антинационалисти и национални прадатели навсякъде по света са само комунистите.Те обикновенните руснаци не са искали да се бият за болшевиките и затова Сталин е измислил наказателните баталиони.РОА подобни безумия е нямало.
120
0
 
7
 
! Отговори
№ 57 преди 13 години
Българите си живеят в БГ. Какво значи българин от 800 и някоя си година. По тази логика всички сме африканци - люлка на цивилизацията.
119
8
 
1
 
! Отговори
РУСИЯ ,БЕЗ..... преди 13 години
...СТАТЕЛИТНИТЕ СИ СЪСТАВНИ ЕТНОСНИ ГРУПИ Е .....МАЛКА ДЪРЖАВИЦА!ПРИМЕРНО-УКРАИНЦИТЕ НЕ СА РУСНАЦИ!ЗА ДРУГИТЕ СЪСТАВНИ РУПУБЛИКИ , Е СЪЩОТО!НЕОБХОДИМА Е ДРУГА ФОРМА НА УПРАВЛЕНИЕ НА РУСИЯ!РАНО ИЛИ КЪСНО...ЖИВОТА ЩЕ НАЛОЖИ ТАЗИ ИСТИНА!ЩЕ СЕ ЛЕЕ КРЪВ , ОБАЧЕ.... И ЩЕ ИМА ТРАГЕДИИ...!НО,.. КАКТО СЕ КАЗВА:"СТРАДАНИЯТА СА ЗА ***---ОТ ТЯХ ,ТЕ ПОУМНЯВАТ....!!!"
118
2
 
5
 
! Отговори
ceci_ преди 13 години
do #113РОА е воювала на страната на немците заради такива *** са загинали повече от 15млн. ЦИВИЛНИ много руски, беларуски, украински жени и деца са били малтретирани, много са били изгорени живи по белоруските села. Така, че не ми ги хвали тези *** - ПРЕДАТЕЛА си е винаги предател.
117
0
 
1
 
! Отговори
,,Lari,, преди 13 години
BRAVO.ZAPO4VAITE.
116
0
 
15
 
! Отговори
13 преди 13 години
Стига сте се заяждали и обиждали - Руснаците ще правят каквото си искат на тяхна територия и нито ООН, нито НАТО и САЩ ще направят нещо, защото Русия не е Либия или Ирак - 90 % от самолетите им няма да се върнат. Просто това са големите държави - САЩ си правят каквото искат, руснаците само осъждат действията им и обратно. Какъвто и да е било конкфликт между Русия и САЩ/НАТО би завършил с трета световна война и връщането ни в камената ера..така че стига сте се псували и обиждали..хубав ден
115
3
 
13
 
! Отговори
славянин преди 13 години
БРАВО НА РУСИЯ.БРАВО НА ПУТИН И МЕДВЕДЕВ.ИЗБИЙТЕ ГИ ВСИЧКИТЕ ТЕЗИ ТЕРОРИСТИ КОИТО УБИВАТ НЕВИННИ ДЕЦА В УЧИЛИЩАТА И НЕВИННИ ХОРА В МЕТРОТО И ЛЕТИЩЕТО.БОЙКО ВЗЕМИ ПРИМЕР ОТ ПУТИН И СМАЧКАЙ КОМУНИСТИТЕ, ЦАРИСТИТЕ И ДЕПЕСАРИТЕ ЗАРАДИ КОИТО 20 ГОДИНИ ЖИВЕЕМ В БЕДНОТИЯ И МИЗЕРИЯ.
114
0
 
10
 
! Отговори
ceci_ преди 13 години
до 111Тезата ти е грешна, ако руснаците избиват бандюги въоръжени до зъби, убийци на жени деца и цивилни - това е добре. Ако Американците бяха намерили виновниците за 11Септ. и ги бяха обесили на площада - това щеше да е много добре. Вместо това те направиха престъпен анклав в Косово, поддържат наркомафията в Афганистан и взеха петрола в Ирак, като му спретнаха и гражданска война. Според мен това не е толкова добре, а според теб?
113
2
 
10
 
! Отговори
жалки сме преди 13 години
Много сме жалки ние българите, когато стане въпрос за Русия. Почват да плюват потурковците, които по далеч от Истанбул и Ниш не са стигали ... :). Абе разберете, че ние сме оринталско повлияна, мижава, жалка, *** държавица и по нито един показател - ресурси, икономика, наука, литература, изкузтво... не можем да се сравняваме с Русия! Край!
112
7
 
3
 
! Отговори
до 84 преди 13 години
Руснаците, които умираха в концлагерите (тип Гулаг) мразеха комунизма и обичаха Русия.Бореха се срещу режима по всякакъв начин.Ти сигурно за белогвардейци не си чувал.Гражданската война продължи години, но западът предаде бялото движение.Западът подкрепяше Ленин и Сталин (САЩ даваха на ссср всичко от което имаше нужда режима).В последствие руснаците продължиха да се борят - има нелегална Църква - Катакомбната Църква.Има много които са правели опити за бунт и преврат.По време на втората световна война ген. Власов отказва да изпълни заповедта на Сталин и да избяга от бойното поле и да остави своите войници в плен на германците.Остава с войниците и попада в плен.После като разбира от белогвардейци, сражаващи се на страната на Германия в РОА, каква е истината за комунизма, минава на страната на Германия и се сражава против болшевиките.
111
2
 
4
 
! Отговори
ceci_ преди 13 години
do #106,Гулаг естествено е имало, жертвите от него са много, но демократите обичт да ги надценяват с порядъци. Евреите са разбира се убивани по време на втората светован, с какво те са по-добри че да се разглеждат различно от избиваните славяни и ***, аз лично не разбирам. Все пак загубите на съветската армия и вермахта са съизмерими... обаче избитото от фашистите съветско население е повече от загубите на двете армии взети заедно ама ние ще говорим за холокост нали? Пфу!
110
2
 
0
 
! Отговори
Bo преди 13 години
Takaa znachi ako rysnacite furliat bombi po nekvi to spored foryma tova e dobra ideai. Ako amerikancite furliat bombi po nekvi podobni to tova e ne4yvano zverstvo i 4ydovi6tna namesa v delata na suverenna dyrzava. DRYGARKI I DRYGARI !: Znam 4e vsi4ki biahte otli4nici v 4asovete po istoria na komynizma znam 4e sytrin se bydite s portretite na Stalin Lenin i Marks okolo vas. nooo vse pak mina po4ti polovin vek. Subydete se!
109
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ceci_За гладните преди комуноидните - направи си справка за 'кръчмарските бунтове' около 1600 и някоя си година в Русия. Ще ти се изправи косата.