Тодор Живков и Муамар Кадафи – приликите и разликите

"Защо махнахте този хубав човек?", питал навремето Кадафи
Обновена: 30 мар 2011 15:05 | 30 мар 2011 14:35, Елка Василева
153
Тодор Живков и Муамар Кадафи – приликите и разликите
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

„Защо махнахте този хубав човек Тодор Живков?”, попитал навремето либийският деспот Кадафи. Което говори, че между него и Живков е имало някаква личностна симпатия. Кои са приликите и кои разликите между двамата лидери?

Действията на либийския полковник Муамар Кадафи най-сетне бяха квалифицирани от света като опасна лудост, макар симптомите й да се появяват още в началото на политическата му кариера през 60-те години.

Политологът от СУ ”Св. Климент Охридски” проф. Тодор Танев и психологът, социален антрополог Харалан Александров отговарят на въпроса на Дойче веле кое е карало международната общност да си затваря очите пред образа на диктатори като Кадафи?

Тодор Танев: „Причините са две. Едната е интереси и алчност, в смисъл либийският петрол, който не е малко и на който редица европейски страни разчитат. Втората причина е неговата роля като спирачка на някои крайни ислямистки сили, което е удобно за близкоизточната политика на много държави. Със или без петрол, ролята на Кадафи като спирачка направи цивилизования свят твърде търпим към ексцентричностите на този едва сега назован диктатор”.

Да си имаш работа с отявлен психопат

Харалан Александров: „Международната общност в момента е изправена пред последицата на двойните стандарти, които винаги е прилагала. Един отявлен психопат, човек с разгърната клинична картина, с всички симптоми на тежко нарцистично разстройство, който се къпе в насладата и себенасладата от своето всевластие, не може да остане скрит за хората по света, особено за лидерите, които разполагат с експертни екипи.

Същевременно тъкмо тази патология може да го направи много удобен. Това е тъжното. Когато нямаш жизнено общество, а истината е, че Либия е племенна държава, когато нямаш вътрешна критична гледна точка или тя е брутално смазана, изведнъж става ясно, че една страна, която разполага със значителен природен ресурс, в случая нефт, и е ръководена от нарцистичен психопат, може да се окаже много удобна, много манипулируема и в крайна сметка приемлива от гледна точка на политическия прагматизъм като партньор в контекста на сложните отношения по време на Студената война и след това. Рано или късно тази цена се плаща. Рано или късно толерирането на такъв тип лидерство се връща като бумеранг върху всички”, казва Александров.

Дали симпатиите между Тодор Живков и Муамар Кадафи са били личностни или по-скоро икономико-политически? И обясняват ли тези стари симпатии смесените чувства, с които много българи днес следят случващото се в Либия?

На този въпрос проф. Танев отговаря така: „Впечатли ме казаното от българката, която е работила в „интимния състав” на либийския диктатор. Тя разказа, че веднъж, по време на масаж, той се обърнал към нея и я попитал: „Защо махнахте този хубав човек Тодор Живков?”. Мисля, че колкото и да са различни двамата, между тях симпатия е съществувала, между тези две противоположности. И двамата са надраснали твърде много своя капацитет.

От другата страна, естествено, са продажбата на оръжие, на „Калашници”, сглобявани в България, вносът на петрол, възможността българи да ходят там да работят, като 70 на сто от заплатата им да бъде прибирана от българската държава и да им се оставят 30 процента, защото такива бяха реалностите на оня строй... Да, абсурдите на онова време бяха достатъчно и можем да кажем, че социализмът по някакъв странен начин сближаваше тези две фигури”, казва проф. Танев.

А Харалан Александров описва лидерството на Живков по следния начин.

Границите на диктаторския разгул

„Психопатията на лидерите се разгръща дотам, докъдето бъде допусната. Смея да твърдя, че българското общество в периода на късния комунизъм, когато Живков беше начело, поставяше твърди граници пред това, което той можеше да си позволи. Нямаше съмнение, че той се наслаждаваше на всевластието си, че разгулничеше, но все пак имаше някаква остатъчна селска патриархална етика, която му казваше: „Можеш да стигнеш дотук, но не можеш да минеш отвъд това”. Нещо, което не се случи например в Румъния, където лудостта на Чаушеску беше безпределна.

В този смисъл някакви много първични, много примитивни селско-роднински механизми задействаха в България и успяваха да удържат очевидните, да кажем, нарцистично-психопатни тенденции на българското лидерство. Както става и в момента впрочем с нашите лидери, които извън съмнение са много по-безотговорни и много по-разгулни от колегите си в западния свят, но има неща, които просто не могат да си позволят. И слава Богу”, заключава Александров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още по темата: Тодор Живков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
131
0
 
1
 
! Отговори
basta преди 13 години
Не мога да повярвам колко мръсни, *** и ограничени комунисти има тук!!! Е няма как да се оправим!
130
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Възмутително е - седнал някакъв си професор да определя Тодор Живков, на когото не е достоен да върже и обувките. Ние сме живи и здрави неговите съвременници и най - голямо икономическото развитие България е получила по времето на Тодор Живков. Той остави държавно имущество за милиарди левове и дълг за 12 млрд.долара. Сега вече цялото държавно имущество е продадено, а дългът е утроен. Тогава беше проблем да напуснеш работа, сега е проблем да намериш работа. А, че има сега демокрация е мит както каза един журналист за САЩ, което се отнася и за нас Президентите се менят, но политиката не се мени. Тогава бяхме към СИВ, сега сме към ЕС имаме ли пълен суверинитет не, ограничен, дори един бюджет не можем да приемем без директиви. Колкото до Кадафи може да е диктатор, но същите диктатори бяха в Тунис, Мароко и Египет държави първи приятели на западния свят, защо те поддържаха тези режими. Свидетели сме и у нас в началото на демокрацията как опозицията взимаше избори без да ги е спечелила, с насилие по улиците на София, в провинцията нямаха хал хабер. Сега лентата сякаш се връща назад, в Либия започна с GSM ова революция, 5 човека се мятаха и това ставаше възстание. Всички тези новини бяха мултиплицирани по световните медии, без да се покажат как поддръжниците на Кадафи пък изразяваха своята подкрепа. Води се война по безпрецедентен начин не само във въздуха с хуманитарни бомби, но и психологическа чрез медиите. Обществото е заливано с подбрана и зашеметяваща информация, за да може на всеки един да бъде внушено това, което желае да постигне военната коалиция. Не искам да отправям препратки към един не много далечен, но трагичен за човешката история период когато са се слючвали такива неща. Световният елит ще спечели тази гражданска война, но ще загуби своя демократичен образ.
129
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Aма как може въобще през главата ви да минава да сравнявате Тодор Живков и Муамар Кадафи? Тодор Живков от няма нищо и без нищо, от изостанала,бедна и ограбена бивша турска колония, каква модерна България построй само за 20-30г имаща самочувствието да се извиси и мери по ръст в много отрасли и социални придобивки с едни от най развитите колониални държави по броя на населението си към БВП,а пък не знам какво ли щеше да направи ако имаше като природни богатства и толкова петрол като Кадафи
128
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Още веднъж се убедих, че като пишат социолози и политолози трябва да ги четем наопаки - т.е. реалните изводи са точно обратното на това което се опитват да кажат. Изкривяване на ценностите и омерзяване на човешката душа - това са оръжията на световния деспот!
127
3
 
18
 
! Отговори
Стефан преди 13 години
Не мога да разбера тези *** професори по Живково време са станали професори или сега. Ако е сега те не са никакви учени а глухи ***. Защото са платили за титлата си. Аз съм израснал по онова време и това бяха най чтасливите и спокойни години. Сега е ад , криминал на всяка крачка , безработица,убийства , отвличне и всичко лошо което може човек да си представи. Къде е бъдещето на нашите деца? *** и скапаната демокрация, а за съдебната система да не говорим.
126
0
 
3
 
! Отговори
uhu преди 13 години
Tova deto stana v Rumaniya ,skoro moje da stane i tuka.MNOGO KANDIDATI DA OPLESKAT STENATA,,,,
125
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
нека си признаем че преди 10 ноември и сега хиляди българи рабориха и работят в либия за долари , а ние получавахме тук мизерни заплати и на тях им личеше че живеят много по-добре , такъв стандарт не можеше да има работник в соц лагера ..
124
2
 
6
 
! Отговори
Смях преди 13 години
До 130Индианците са водили и водят природосъобразен живот !! Почитат убитото животно и убивали толкова колкото им трябват за прехрана...Кой си ти да казваш, че техния начин на живот е ЖИВОТИНСКИ ?? Ако всеки ползваше толкова колкото му трябва земята нямаше да е на ръба на оцеляването...И тези който ти възхваляваш САЩ и ЕВРЕЙСКИТЕ им ментори създадоха консуматорското общество !@!П.ПИ не смятам да влизам във спорове със ТЕБ !!
123
4
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
126...много си елементарен.....Живков беше държавик на ниво и нямаше нито лев във банки б България или в чужбина..а Кадафито не си знае парите ...и както ние сега съжаляваме за Живков..така и либийците ще жалят за Кадафито след 20 години..но какво да ти обяснявам.не си ли го преживял нищо няма да разбереш
122
4
 
16
 
! Отговори
сунай преди 13 години
браво на живков
121
22
 
8
 
! Отговори
лаконично преди 13 години
В резюме......Прилики между Живков и Кадафи - единият е *** *** и другият е *** ***. Разлики между Живков и Кадафи - единият е български ***, а другият е либийски ***.
120
6
 
10
 
! Отговори
lukankata преди 13 години
i love you Mister Jivkov
119
15
 
5
 
! Отговори
war преди 13 години
Само U.S.A. !
118
9
 
10
 
! Отговори
до опълченеца преди 13 години
ти знаеш ли,че използваш ник, който на език, който явно не знаеш, означава МИЛИЦИОНЕР? това си ти,милиционер от тошово време-най-тъпата прослойка в българия. та този тошо, когато беше шеф на софийската милиция, скри досието ,че е агент на ГЕШЕВ,успя да убие прадядо ми без съд и присъда, а после позволи китна българия да се покрие със заводи от каменната ера,т.е.руски, а населението дойде в градовете и почна да отглежда днешните МУТРИ и БИЗНЕСМЕНИ/все комунисти,да им се чудиш на любовта за пари/
117
6
 
6
 
! Отговори
обективен преди 13 години
до 121много загубен ще да е тоя, дето твърди че индианците трябва да са в момента на мястото на САЩ?!? ку-ку, ку-ку, ку-ку егати тъпотията, ами то по тази дрислива твоя логика няма съвремен народ, който да каже че живее в собствената си земя. кукувице я кажи ние българите все тук ли сме си живяли и кво се е случило примерно с ромеите, дето са имали държава тук преди нас???
116
4
 
6
 
! Отговори
ДО 118 преди 13 години
Анонимнико евроатлантически има медицинска диагноза-***!Докато все още стискаш клавиатурата влез в гугъла!Чети.Та индианците нямали нищо и нищо не са загубили,това може да твърди само ***!Хората населявали земите векове и хилядолетия преди да дойта твоите "евроатлантически" ментори и да ги ощастливят с резервати,щото видите ли те не искали димокрация и пазарно стопанство!Ти във висша степен си с полиран мозък и лайнянка па и от САЩ не може да се закрепи върху кратуната ти!
115
9
 
22
 
! Отговори
Иван преди 13 години
От освобождението на България от турско робство до 1990 год. има двама достоийни държавници. Единият е Т.Живков. Всеки които се мери с него първо трябва да доведе стандарта на живот от негоео време и от там насетне да си вдига летрвата.
114
10
 
17
 
! Отговори
сунай преди 13 години
тодор живков е герой
113
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
защо коренното население на САЩ живее е резервати?Отнето им е всичко и могат да бъдат само туристическа атракция!-------------- В какъв смисъл им е отнето всичко? Те не са имали нищо, а и сега нищо не им е забранено.
112
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А пък Брежнев ставаше да му запали цигарата.------------ Каква цигара, бай ти Тошо не пушеше. Ти сигурно си някое комунистическо пале, дето има още червено около устата :)))