"Сбогом на атома", скандираха в Токио

Японците искат промяна в енергийната политика
Обновена: 24 апр 2011 18:06 | 24 апр 2011 18:06,
96
"Сбогом на атома", скандираха в Токио
Снимка: Reuters

Няколко хиляди души днес демонстрираха в центъра на Токио, настоявайки страната да се откаже от ядрената енергетика и да развива възобновяеми енергоизточници след инцидента в АЕЦ "Фукушима", последвал земетресението и вълната цунами от 11 март, предаде Франс прес.

С плакати, на които можеше да се прочете "Бай, Бай Генпацу" ("Сбогом на атома"), демонстрантите, мнозинството от които бяха младежи и цели семейства, преминаха мирно през центъра на Токио под силното слънце, тръгвайки от парка Йойоги.

"Ние сме обезпокоени. Преди Фукушима изобщо не мислех за това, но сега нещата трябва да се променят, трябва да се направи нещо за децата ни", каза Хироши Лино, цитиран от Франс прес.

Хироши е на 43 години и се включил в демонстрацията с искането "да бъде променена енергийната политика". Заедно с него бяха съпругата му и техните две момчета – на 5 и 9 години.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
5
 
1
 
! Отговори
до 95 преди 13 години
Тези "енергии" се търсят от 50 години насам, само че са пръснати толкова пари без никакъв реален резултат че щяхме да имаме 20 години безплатен ток, ако ги бяхме вложили в АЕЦ!
94
2
 
6
 
! Отговори
до78 преди 13 години
На въпроса дали в САЩ са по-глупави-отговорът е ДА.А ние вместо да харчим пари за АЕЦ, ТЕЦ,и т.н. трябва да вложим пари за търсене на друг вид енергия, съобразена с природата и на ниска цена.
93
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
До 87: Абе човече, Обама съкрати и направо отписа всички космически програми, а ти ми говориш за изтрелване на ядрения *** към слънцето. Тази налудничава идея я спрягат фанатици от атомното лоби когато бъдат притиснати до стената.
92
1
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
Това залгавие трябваше да го редактира мераклията за прзидент и бивш министър на културата професор Стефан Данаилов. Той 100% щеше да напише 'Збогом на атома'. Не може да пише, пък министър на културата бил, а сега и президент му се става.
91
9
 
3
 
! Отговори
Bo преди 13 години
Хората са *** незнаят реагират стадно. Това е като да кажеш пластмасата е отровна.Коя пластмаса как използвана и в какви количества? Същото е и с АЕЦ -хората го измислили чудо метала прави енергия от себе си и после пак и пак тея тука ми викат "не и не" Друго си е с въглища и мазут нали? Хем по отровно хем по-неефективо хем по-скъпо?
90
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ТЕЦ ни покрива с пепел и без завария, бълва въглероден диоксид и серни окиси- също без да има аварии - просто така си работят нормално! Ако не вярваш питай някои дето са близо до Марица-Изток! Повечето хора от там искат да се махат, за разлика от тези край Козлодуй, защо ли? А процентът деца с вродени малформации и заболявания е най висок в Бургас, а не в Козлодуй... Към момента в ЕС се строят 4 АЕЦ, държавите в ЕС без АЕЦ плащат най-скъпия ток, Испания която има 30-40 годишни рекатори им удължава живота, и то без да иска помощ или разрешение от МААЕ или ЕС! В САЩ, Англия, Франция - изобщо не се мисли за затваряне на АЕЦ, а Франция дори строи нови! Русия също, Япония и там също! Сърбите и Румънците също ще удължават живота на своите АЕЦ, Румъния обмисля и за нов реактор на мястото на един спрян! Само ние се правим на много умни! Кой е заинтересован в България да няма АЕЦ - ами Еон, ЕВН, ЧЕЗ и други които си накупиха ТЕЦове и топлофикации! Също и олигарсите които лапат от еврофондовете пари за ветропаркове и соларни паркове като на всичкото отгоре ги монтират върху плодородни земи! Дали ще стане като ТриМаил Айлънд или Козлодуй - това не може да се повтори, дори и в 5ти и 6ти блок на Козлодуй - да не говорим за по-модерни блокове! Фукушима - също не може да се повтори при нас, най малкото че по Дунав няма как да има Цунами (самото земетресение от 9та по Рихтер не нанесе щети на АЕЦ които беше по стар от 1и 2 ри реактор на Козлодуй)! Айде слагайте минуси, ама си вижте и сметките за тока, погледнете най вече частта за "зелена енергия", сетете се и димящите комини на Топлофикация и ТЕцовете, може да отидете на екскурзия до Гълъбово или Любеново, а след това до Козлодуй - и да кажете къде въздуха е по-чист!
89
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
И японците като всички други хора... трябва да се случи нещастие за да се замислят! Може ли в най- земетръсната държава "изобщо да не мислят" за това...?
88
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ако парите , които дадеме за Белене се използват действително по предназначение за саниране на 200 хил. жилища, ще бъде чудесно. Лично в бившата ГДР съм видял блокове на по 30-40 години как са станали като куклички.Обаче дълбоко се съмнявам, че ще стане у нас така. Пак ще се скарат за комисиона и накрая ни Белене ,ни санирани жилища. Въртиме се 22 години в един омагьосан кръг , а народа все по-объркан и обеднява.
87
7
 
6
 
! Отговори
д-р Докторов преди 13 години
На 130 милионна Япония само 2 хиляди ***?Евала на Японското здравеопазване,евала!!!
86
3
 
3
 
! Отговори
Смут преди 13 години
Най-лесния и единствения начин за складиране или направо да си го кажа оттървем от използвано ядрено гориво е в специялни контейнери и изстреляни в космоса с траектория към слънцето.Вобще да не се заблуждаваме,че има по-правилен начин.Страните който използват атона енегрия, да плащат годиншна вноска към някоия компаниоя която се занимава с изтрелване на ракети.Сами да не се взиви някоя ракета,че тогава вече ще се мре сериозно
85
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
АЕЦ има вече почти от 60 години и все още не е решен един основен въпрос. Какво да се прави с отработеното гориво? Все още никой не е намерил задоволителен отговор а и едва ли ще намери. Първо трябва да се охлажда няколко години с вода за да не се саморазтопи и след това да се складира на безопасно място някъде за стотици хиляди години. Кой може да намери такова място за толкова дълъг период и на каква цена ще е ако все пак се намери. Само в САЩ в момента има 800 хиляди тона отработено гориво.
84
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Абе, при всички случаи, една авария в ТЕЦ най-много да ни покрие с пепел и да ни опуши, докато една авария в АЕЦ ще ни облъчи с радиация за години напред!Както показват събитията напоследък, строителите на АЕЦ не са предвидили един основен закон... на Мърфи! Рано или късно най-лошото винаги се случва!
83
2
 
18
 
! Отговори
До 77 преди 13 години
Първо малко се информирай за новите енергийни технологии и тогава ще разбереш, че АЕЦ са огромна човешка грешка. Сега настъпва момента и по непросветените да преосмислят позициите. Какво и е екологично чистото на АЕЦ след като 18 години от живота и отиват за да компенсират само въглеродните емисии изразходвани по нейното строителство и последващо зареждане с ново гориво. Ако към всичко това добавим и замърсяването на огромни територии с радиоактивни материали, картината става грозна и отчайваща.
82
2
 
8
 
! Отговори
Уточнител 4 преди 13 години
ОТ ГОРНОТО СТАВА ЯСНО, ЧЕ БМИ НАПЪЛНО МОЖЕ ДА ОСИГУРИ ЦЯЛАТА НЕОБХОДИМОСТ НА БЪЛГАРИЯ ОТ ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯ (И СЕГА БАСЕЙНЪТ Е НАЙ-ГОЛЯМ ПРОИЗВОДИТЕЛ)ЗА СТОЛЕТИЯ НАПРЕД, ПРИ ТОВА В ПЪЛНО СЪОТВЕТСТВИЕ С ЕКОЛОГИЯТА.Помисли любезни читателю, на кого това не се харесва..
81
3
 
6
 
! Отговори
Уточнител 3 преди 13 години
така напр. японската технология дава на изхода САМО ТОР ЗА ЗЕМЕДЕЛИЕТО.В МОМЕНТА В МРЕЖАТА ВЛИЗА ТЕЦ3-НАЙ МОДЕРНАТА ТЕЦ.СПОРЕД СВЕДЕНИЯ НА ОЧЕВИДЦИ ТЯ НЯМА КОМИНИ!!!!!!!!!!!!!!!!!Всичко това беше известно преди години, но откакто се реанимира проекта Белене(а той беше замразен поради недвусмислените данни за неблагоприятна тектонична обстановка)тези факти станаха неудобни.ОТ ГОРНОТО СТАВА ЯСНО, ЧЕ БМИ НАПЪЛНО МОЖЕ ДА ОСИГУРИ ЦЯЛАТА НЕОБХОДИМОСТ НА БЪЛГАРИЯ ОТ ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯ
80
2
 
6
 
! Отговори
Уточнител 2 преди 13 години
."Пътува", защото на Изток се изгребва земна маса и въглища, като се запазва почвения слой, след което се насипва западния край и се рекултивира почвения слой.Навремето големият проблем бяха серните съединения,които се отделяха в атмосферата.В последните 15 години обаче проблемът е практически напълно решен, като:- изгарянето става във факел(2 - 3000 град. С), където изгаря всичко материално.- филтрите са разработени от японски и герм. компании, така напр. японската технология дава на изхода
79
3
 
5
 
! Отговори
до Уточнител преди 13 години
Започвам да се чудя дали няма да ни излезе по-евтино ако всичкото ОЯГ и РАО ги изстреляме в огромни контейнери към Слънцето...
78
2
 
6
 
! Отговори
Уточнител преди 13 години
НЯКОИ НЕИЗВЕСТНИ ФАКТИ ЗА Марица-Изток/АЕЦВъв връзка с наложеното информационно затъмнение в българските медии по въпроса за АЕЦ мнозина ще се учудят, ако научат- че запасите ни от лигнитни въглища (едни от най-големите в света) - т.н."Басейн Марица-Изток"с ТЕЦ 1, 2 и 3 ЩЕ МОГАТ ДА СЕ ЕКСПЛОАТИРАТ ОЩЕ ОКОЛО 200 Г.(според стари проучвания).Басейнът(или "дупката") "пътува" към морето, където "ще пристигне" след 200-250 г.
77
15
 
7
 
! Отговори
до 77 преди 13 години
Хората одавна са го пресметнали че АЕЦ е най-евтината и най - екологично чиста ел енергия при правилно проектиране и експлоатация! А колкото до ветропарковете и соларните паркове - за да сменят напълно АЕЦ и ТЕЦ трябва половината суша на планетата да се напълни с такива паркове... А това че няколко хиляди човека от 10 милионен град в 130 милионна държава са протестирали - е просто смешно! Японските еко-стандарти заедно с калифорнииските са най- стриктните в света, ако ветропарковете и соларките или ТЕЦовете бяха толкова чисти или ефективни колкото ги описвате - защо Япония залага на АЕЦ без да се отказва? Защо 75% от ел.енергията им се добива в АЕЦ? Защо? Защо ИСпания не смята да си спира рекаторите при все че срока им на експлоатация изтича, защо в Германия се експлоатират рекатори на по 30+ години, и едва сега се съгласиха да спират 40 годишните? Защо Франция не си спира АЕЦ, а дори стори още? Защо? Защо САЩ не си спират АЕЦ? Да не би да са по глупави от нас? Или ние сме по-католици от папата?
76
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
АЕЦ е ужасно старомодна и вредна за човечеството технология, до десетина години волно или неволно всички атомни държави ще бъдат принудени от обстоятелствата да се откажат от тази убийствено скъпа и убийствена за човешкото здраве технология. АЕЦ доказа по недвусмислен начин, че не разрешава проблеми, а създава все по трудно преодолими за човечеството проблеми.