Токио: Сбъркахме, че крихме за радиацията

Правителството на Япония не искало да настъпи паника
Обновена: 3 май 2011 15:07 | 3 май 2011 10:18, Елка Василева
72
Токио: Сбъркахме, че крихме за радиацията
Снимка: Ройтерс

Правителството на Япония призна, че е държало в тайна най-малко 5000 замервания и оценки за разпространението на радиация след събитията в АЕЦ „Фукушима-1”.

Това е направено, за да не се допусне появата на паника, съобщи пред журналисти Гоши Хошоно от щаба за ликвидиране на последиците от аварията, съветник на премиера Наото Кан.

„Тази позиция бе погрешна”, казва той. Съветникът на японския премиер увери, че занапред всичката информация за АЕЦ „Фукушима” ще бъде огласявана и разпространявана незабавно.

По данни на японския печат след аварията в електроцентралата е станало ясно, че системата за събиране на данни за радиацията, излъчвана от местните АЕЦ, не работи ефикасно.

Междувременно "Рейнбоу уориър" - флагманският кораб на "Грийнпийс", започна във вторник да анализира проби от морската вода край повредената АЕЦ "Фукушима-1" в Североизточна Япония. Това съобщи екологичната организация, предаде Франс прес.

Първите измервания, извършени южно от централата, целят да се установи доколко са заразени морската флора и фауна, както и да се прогнозират възможните последици за хранителната верига.

"Грийнпийс" напомня в комюнике, че японското правителство не е разрешило на организацията да води независим мониторинг в териториалните води на страната – до 12 мили или 20 километра от брега. Еколозите посочват, че са отправили към премиера Наото Кан молба да преразгледа решението си.

"Хората решително настояват за независимо изследване на нивото на заразяване и ясна, обективна оценка на потенциалните рискове за здравето", обясни цитиран от АФП експерт на "Грийнпийс", който се намира на борда на кораба. "Точно това сме дошли да направим", добави той.

От началото на април през запечатана впоследствие пукнатина в бетонна шахта в морето изтекоха близо 520 тона силно заразена вода от АЕЦ "Фукушима-1", разположена на около 250 километра от Токио.

Почти по същото време компанията оператор на централата ТЕПКО изхвърли в морето хиляди тонове слабо радиоактивна вода, събрани в повредените инсталации на АЕЦ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още по темата: трусът в Япония
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
0
 
21
 
! Отговори
предлагам преди 12 години
Предвид обстановката във Фокушима, у нас да се въведат строг контрол и санкции за търговци, които и досега внасят *** с неизвестен произход и ги преопаковат или влагат в други продукти тук.Но с радиацията не бива шега - направо да има затвор! Да си знаят предварително, а не след това да четем какво сме изяли пред свършен факт.
68
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
58, само дето ако се разровиш ще попаднеш на статиите на Джордж Уелър за Chicago Daily News, посетил Нагасаки през септември 1945 г.Това, че е носител на "Пулицър" за 1943 г., го забравяме. Както и наложеното "табу" по темата за "Малкото момче" и "Дебеланкото".Но защо ли авторът пише, че "в зоната на бомбардировките са попаднали традиционно католически и християнски райони около Медицинския институт, американското посолство и католическата катедрала"?Или да приемем, че Господ е познал своите?
67
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Слънцето всеки ден ни бомбардира с огромни количества радиация - защо до сега медиите не са писали за това и кога ще бъдат взети мерки за ликвидиране на проблема? Вярно е че сензацията продава най-добре, но не всявайте излишна паника сред хората!
66
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Само не купувайте морска риба, раци и миди и сме на 6. А след края на лятото и ориз. Защото знаем колко са лакоми някои наши вносители - вкарват ***, опасни за здравето, без да им пука."___________________А есента, като започнат да хранят прасетата с евтино рибно брашно?
65
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Мисля да измисля една религия - само че вместо тигъра да се кланят по света на България - ние ще се наречем пъпа или ухото на света. Ще турнем на Голямата косматка един метеорит, подобен на тоя в Мека и сме готови. Поклонници можем да водим и в Царичинската дупка. Майтап бе Уили...
64
1
 
5
 
! Отговори
истината преди 12 години
Истината е че няма правителство по света, което при значима авария да представи истината в пълен обем. Защото по този начин поне хората се сплотяват, преживяват замърсяването, но поне не умират от ужас. Така и японският премиер отиде във Фукушима да похрупка краставички с радиация.
63
6
 
3
 
! Отговори
До 52 преди 12 години
За България и страните в нашия регион приятелю няма никаква опастност. Това което разни параноици пишат тук са пълни глупости лишени от всякаква логика и базирани единствено на тяхните развинтени фантазии. При ядрена авария повечето радиоактвни елементи имат период на полуразпад едва няколко минути или часове, останалите се разпад в рамките на дни и накрая остават единствено Стронции 90 и Цезий 137 предимно в почвата в района на аварията.
62
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Кво сте се паникьосали бре.Да не би нашто да е ЖИВОТ.
61
4
 
8
 
! Отговори
до 60 преди 12 години
И аз също. Искам да кажа, че има толкова религиозни анахронизми, че ужас. И най-големите анахронизми претендират да са най-правата вяра. Аз например не вярвам в никакъв задгробен живот, но безкористно, за разлика от вярващите гледам да не върша глупости на този свят и да уважавам хората. А тия, които вярват са егоисти според мен, защото очакват добрете дела да им бъдат някак си заплатени.
60
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Любопитен исторически факт. Япония съществува благодарение на цунамитата - монголският император Кубилай съоръжил огромна флота, която е трябвало да прекара 150 000 армия там. Но по пътя станало земетресение и цунами потопило повечето кораби. 30000 отряд слязъл на един от японските острови, но въпреки многото победи не успял да покори цялата страна. Така отървали кожата преди 800 години.
59
2
 
3
 
! Отговори
do 56 преди 12 години
човече, струва ми се че нямаш разбиране отностно Истинската вяра, на хората. Технологично време е вярно, но мисля че това не означава да чета невярни неща, който нямаш представа и не си запознат с нещата. Относно нещата, които се случват са предсказани отдавна, хората не се замислят за живота и за след смъртта. Това е реалността не можете да пренебрегнете тази истина. Надявам се да ме разберете правилно , Благодаря ;)
58
2
 
6
 
! Отговори
изберете българското преди 12 години
Време е да спрем да се кланяме на всевъзможни народи и народчета. Наистина тъпотията по света е повече от у нас. Например в Индия тигър изял десетина роми (местни де) и техните любящи съпруги взели да измислят нова религия - обявили в селото тигъра за бог и взели да му се кланят и да му носят месце. У нас има разни там източнофилософстващи, които си квацотят косите така, че приличат на нищо подобно. Долу чуждопоклонниците на секти и измислици, на врели-некипели.
57
6
 
4
 
! Отговори
УКРИВАН ФАКТ !!! преди 12 години
МАЛКО ИЗВЕСТЕН И УКРИВАН ДОСКОРО ФАКТ ----- ПРИ АТОМНИТЕ БОМБАРДИРОВКИ НАД ХИРУШИМА И НАГАЗАКИ ПРЕЗ 1945 г. НЕ Е ПОСТРАДАЛ НИТО ЕДИН , НИТО ЕДИН ПРАВОСЛАВЕН ХРИСТИЯНИН ТАМ !!! В ТЕЗИ ГРАДОВЕ Е ИМАЛО , ИМА И СЕГА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА ! ТОЧНО ПРИ БОМБАРДИРОВКИТЕ ПРАВОСЛАВНИТЕ ХРИСТИЯНИ ТАМ СА БИЛИ НА ЛИТИЙНО ШЕСТВИЕ ИЗВЪН ГРАДОВЕТЕ , ДАЛЕЧЕ ОТ ГРАДОВЕТЕ !
56
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз съм християнин, но се втрещих от безумието - монахинята е излекувана по божие чудо, само защото бившият папа чул молитвите и и ги пошушнал на неговото ухо. Колко хора се качулят на гърба на бога, за да постигнат неморалните си цели. Изглежда той не може сам да чуе едни молитви. И то защо беше избран за папа- много просто - за да върти политагитация срещу комунизма (за справка - първият неиталианец папа от 400 години)! Аман от фарисейщина. Прощавал на Агджа, а защо не се извини на С. Антонов
55
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Много са ми интересни религии на 3000 години как просперират в днешното технологично време. Сега джапъните си вярват, че ще се преродят я в мушички, я в тревички. Ха-ха-ха.
54
7
 
4
 
! Отговори
МИНУСИ- ОТ САЙТА ! преди 12 години
МАЙ МИНУСИТЕ СЕ СЛАГАТ ОТ САЙТА ! НО ПО ТЕМАТА --- ОЩЕ ПРЕДИ МЕСЕЦ БЕ ЯСНО , ЧЕ ЯПОНИЯ ЗАГИВА ! НА ТЯХ НЕ ИМ ПУКА КАКТО ЗА ТЕХНИЯ ЖИВОТ , ТАКА И ЗА ЖИВОТА НА ХОРАТА ПО СВЕТА , КЪДЕТО РАДИАЦИЯТА НАСТЪПВА ! ЗАТОВА ---- КОЙТО Е ПРАВОСЛАВЕН ------- ДА СЕ ВЪРНЕ КЪМ ЦЪРКВАТА ДОКАТО Е ВРЕМЕ !
53
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нека дойдем на себе си и да сме спокойни и разумни - колкото и много да е радиацията не ни застрашава. Само не купувайте морска риба, раци и миди и сме на 6. А след края на лятото и ориз. Защото знаем колко са лакоми някои наши вносители - вкарват ***, опасни за здравето, без да им пука.
52
2
 
24
 
! Отговори
Япония=СССР преди 12 години
Както за съжаление познах, още преди месец, че се мотае и лъже като при Чернобил, така и излезе. И че японската катастрофа надминава Чернобилската. Айде пак хвалете тези толкова дисциплинирани японци. Колко ли от тях са изложени на свръхрадиация и ще умрат без време заради лакомията на собствениците на АЕЦа? И щетите ще надминат чернобилските, просто защото там гръмна веднъж и изхвърли радиация в стратосферата, която накуп започна да се разпада след шест дни, а сега се лее не бетон, а водица!!!!
51
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
апелирам към българските медии и институции да проучат и да ни съобщят честно и компетентно за опасността за нас. Зеленчуците които се внасят,въздуха който дишаме, водата...
50
4
 
5
 
! Отговори
До 39 преди 12 години
Периода на полуразпад на йод 131 е 8 дни, тоест той е опасен само в зоната на аварията. Така че хората които пият профилактично йод просто се тровят и нищо повече.