Токио: Сбъркахме, че крихме за радиацията

Правителството на Япония не искало да настъпи паника
Обновена: 3 май 2011 15:07 | 3 май 2011 10:18, Елка Василева
72
Токио: Сбъркахме, че крихме за радиацията
Снимка: Ройтерс

Правителството на Япония призна, че е държало в тайна най-малко 5000 замервания и оценки за разпространението на радиация след събитията в АЕЦ „Фукушима-1”.

Това е направено, за да не се допусне появата на паника, съобщи пред журналисти Гоши Хошоно от щаба за ликвидиране на последиците от аварията, съветник на премиера Наото Кан.

„Тази позиция бе погрешна”, казва той. Съветникът на японския премиер увери, че занапред всичката информация за АЕЦ „Фукушима” ще бъде огласявана и разпространявана незабавно.

По данни на японския печат след аварията в електроцентралата е станало ясно, че системата за събиране на данни за радиацията, излъчвана от местните АЕЦ, не работи ефикасно.

Междувременно "Рейнбоу уориър" - флагманският кораб на "Грийнпийс", започна във вторник да анализира проби от морската вода край повредената АЕЦ "Фукушима-1" в Североизточна Япония. Това съобщи екологичната организация, предаде Франс прес.

Първите измервания, извършени южно от централата, целят да се установи доколко са заразени морската флора и фауна, както и да се прогнозират възможните последици за хранителната верига.

"Грийнпийс" напомня в комюнике, че японското правителство не е разрешило на организацията да води независим мониторинг в териториалните води на страната – до 12 мили или 20 километра от брега. Еколозите посочват, че са отправили към премиера Наото Кан молба да преразгледа решението си.

"Хората решително настояват за независимо изследване на нивото на заразяване и ясна, обективна оценка на потенциалните рискове за здравето", обясни цитиран от АФП експерт на "Грийнпийс", който се намира на борда на кораба. "Точно това сме дошли да направим", добави той.

От началото на април през запечатана впоследствие пукнатина в бетонна шахта в морето изтекоха близо 520 тона силно заразена вода от АЕЦ "Фукушима-1", разположена на около 250 километра от Токио.

Почти по същото време компанията оператор на централата ТЕПКО изхвърли в морето хиляди тонове слабо радиоактивна вода, събрани в повредените инсталации на АЕЦ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още по темата: трусът в Япония
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тези неща не стават с едно - "извинявайте". Предпазвайки ги от паника, те са ги изложили на огромен риск. Съд за това!
28
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А така купувайте си вече скъпи японски коли с екстри - РАДИАЦИЯ!
27
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
При такава катастрофа никой не е достатъчно далече, уви. Защо и у нас това не беше приоритет - следене на стойности и предпазване на хората. Слушахме за поредните политически ежби и финансови измами тук.Този свят ще се затрие от алчността и невежеството си.
26
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Навсякъде по света "келепирът му е майката" и е масова заблуда, че някой заинтересован управник/политик/предприемач/бизнесмен/фирма/концерн ще се впечатли на полза роду. Мирисът и шумоленето на пари никога не са имали националност, а и през последните 20-на година и ние дадохме своята лепта...И щом само за 2-3 поколения забравихме уроците от човешката история, май ще се окаже, че човешката ни памет е доста късичка. Навсякъде!
25
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Аз пък го очаквах от Япония. Факта, че са построили АЕЦ на брега, при положение че "цунами" идва от японски, е достатъчно красноречив. И когато има такова бедствие в АЕЦ, надали правителството би ме успокоило, ако ми каже, че няма повишена радиация. Всъщност всички политици са си най-обикновени мошеници, пък били те и японци.
24
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Трябваше ли да има Фукушима за да разбере наивният българин, че целият свят е едно и също .....? Така е било и ще бъде - една шепа хора диктуват съдбите на всички останали.
23
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Японците са високомерни и арогантни хора. Който не е чел японска литература не знае. Нищо чудно, че отношението им своите е такова, да не говорим към не-японците.
22
1
 
21
 
! Отговори
Българин преди 13 години
Тия жълтите да не са по добри с информацията от руснаците за Чернобил.Ама нали са демократи за тях никой не реве и не вдига тревога.
21
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Интересно какво са пяли американците на населението си, което е на отсрещния бряг. Те бяха много заети да "работят" извън къщи на други места. Предполагам, че същото - няма проблем! А там има хора, които сигурно и не знаят що е туй радиация.
20
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Какво ни пишат за Японците - беше ясно че се лъже здраво там. Дайте сега нашите с измерванията им тук , контрола на храните, дъждовете, които паднаха....И да има наказания, май сега лъжем на по-високо технологично ниво.
19
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
японците колкото и да ги съжаляваме толкова и заслужават упреци заради високомерието си и лъжите,с които се мъчиха да се направят мъченици!големи техничари пък поливаха с вода реакторите!?виновни са си.
18
3
 
26
 
! Отговори
до8 преди 13 години
За разлика от другарите в Чернобил,които веднага започнаха да бетонират реактора,другарите в Япония се мъчат да произвеждат още ток от гръмналите реактори,и май изобщо не мислят да го загробят.
17
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тия *** целия свят с радиация, сега ми се извиняват... Еми не става така!Като отровихте океана, отравяте половината живот на планетата. Като почнат аномалии, мутации и т.н., тогава какво значение ще има, че си признавате и се извинявате??? На много лошо отива светът. Смятайте тоя всичкия дъжд като полее селскостопанските култури и след 1 месец всичко в магазина ще е радиоактивно.Бавна и мъчителна смърт... дотам ни докараха японците...
16
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тук по "демократичните" времена тръгна дело за укриване на информация за радиацията от Чернобил. Да видим как ще процедира сега "белият" свят. Друг въпрос е, че всички знаехме. Само японците не са знаели, че те не учат ли в училище химия и физика?
15
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Сигурен съм че за японското правителство е много унизително да се извинява, по-добре мъжете да си направят харакири, а жените сепуко и да запазят честа си.
14
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Лъжат всички и навсякъде, това е истината. Като чуеш от от съответните служби "ситуацията е под контрол" значи бягай като бит *** от зоната на бедствието!
13
0
 
3
 
! Отговори
Секретчиков преди 13 години
Пак съм аз-грешка-отпреди 25 години...
12
1
 
13
 
! Отговори
Секретчиков преди 13 години
Тези японци да не би да са ***,че крият и те като онези отпреди 26 години информацията за радиационния фон?!
11
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
какво значение има , че са си признали. радиацията е факт, поразровете се малко извън този скапан сайт и вижте данни от преди седмица напримердори и този кротък пролетен дъждец днес
10
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
И БЕЗ ДА СЕ КРИЕ ИНФОРМАЦИЯТА НИЕ МНОГО ДОБРЕ СИ ЗНАЕХМЕ, ЧЕ ПОЛОЖЕНИЕТО Е ДАЛЕЧ ПО ЛОШО ОТ ОПОВЕСТЕНОТО.