Токио: Сбъркахме, че крихме за радиацията

Правителството на Япония не искало да настъпи паника
Обновена: 3 май 2011 15:07 | 3 май 2011 10:18, Елка Василева
72
Токио: Сбъркахме, че крихме за радиацията
Снимка: Ройтерс

Правителството на Япония призна, че е държало в тайна най-малко 5000 замервания и оценки за разпространението на радиация след събитията в АЕЦ „Фукушима-1”.

Това е направено, за да не се допусне появата на паника, съобщи пред журналисти Гоши Хошоно от щаба за ликвидиране на последиците от аварията, съветник на премиера Наото Кан.

„Тази позиция бе погрешна”, казва той. Съветникът на японския премиер увери, че занапред всичката информация за АЕЦ „Фукушима” ще бъде огласявана и разпространявана незабавно.

По данни на японския печат след аварията в електроцентралата е станало ясно, че системата за събиране на данни за радиацията, излъчвана от местните АЕЦ, не работи ефикасно.

Междувременно "Рейнбоу уориър" - флагманският кораб на "Грийнпийс", започна във вторник да анализира проби от морската вода край повредената АЕЦ "Фукушима-1" в Североизточна Япония. Това съобщи екологичната организация, предаде Франс прес.

Първите измервания, извършени южно от централата, целят да се установи доколко са заразени морската флора и фауна, както и да се прогнозират възможните последици за хранителната верига.

"Грийнпийс" напомня в комюнике, че японското правителство не е разрешило на организацията да води независим мониторинг в териториалните води на страната – до 12 мили или 20 километра от брега. Еколозите посочват, че са отправили към премиера Наото Кан молба да преразгледа решението си.

"Хората решително настояват за независимо изследване на нивото на заразяване и ясна, обективна оценка на потенциалните рискове за здравето", обясни цитиран от АФП експерт на "Грийнпийс", който се намира на борда на кораба. "Точно това сме дошли да направим", добави той.

От началото на април през запечатана впоследствие пукнатина в бетонна шахта в морето изтекоха близо 520 тона силно заразена вода от АЕЦ "Фукушима-1", разположена на около 250 километра от Токио.

Почти по същото време компанията оператор на централата ТЕПКО изхвърли в морето хиляди тонове слабо радиоактивна вода, събрани в повредените инсталации на АЕЦ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още по темата: трусът в Япония
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Подстрекавате хората с тъпотата си. "Граница на средногодишна обемна активност на атмосферен въздух в жилища и на открито, определена за населението при очаквана ефективна доза 1 милисиверт за година (ГСГОАВ)" "Радиационен гама фон(3-05-2011) 0.112 Sv/h ( в микро ) Нормален Умните да смятат, за глупавите няма значение дали се притесняват.
48
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Колко удобно! За да не всяват паника са ни лъгали, но накрая става като приказката с лъжливото овчарче! Сигурно и за сигурността на АЕЦ Козлодуй ни лъжат за да не всяват паника! В крайна сметка докато не гръмне защо да се панира народа. Живеем си в един измислен и сигурен свят на неинформираност!
47
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ох милите те. Не се притеснявайте. Нали сте японци. Няма кой да ви се кара. Ако бяхте руснаци с техния Чернобил, тогава друга работа...
46
9
 
11
 
! Отговори
РАДИАЦИЯ "СЕ преди 13 години
ОТ ЯПОНИЯ РАДИАЦИЯТА БУКВАЛНО " СЕ ЛЕЕ ", А НА ТЯХ НЕ ИМ ПУКА ЗА ТОВА ! НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ , ЧЕ ОСНОВНАТА ЧАСТ ОТ НАСЕЛЕНИЕТО СА БУДИСТИ И ЧОВЕШКИЯТ ЖИВОТ НЯМА НИКАКВА СТОЙНОСТ ЗА ТЯХ ! ЯПОНИЯ Е ОБРЕЧЕНА И НИЩО НЕ МОЖЕ ДА СПРЕ ГИБЕЛТА Й ! А НИЕ --- ДА ПОМИСЛИМ ЗА СЕБЕ СИ ! МОЖЕМ !
45
1
 
5
 
! Отговори
Дядо Мраз преди 13 години
44-и, то ако живееш до реактора на цариградско, нормално да ти е леко по-висок радиационният фон!
44
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
То пък кой ли ви вярваше
43
3
 
8
 
! Отговори
до 41 преди 13 години
Ти зле ли си бе, в София винаги е 0.10-0.15, живея точно до сграда на БАН където от години не е мърдала радияцията от тези стойности.
42
3
 
6
 
! Отговори
до 41 преди 13 години
ей ПАНИКьОР,нормалния фон е от 0,04 до 0,40 - в момента е 0,11 което е далеч под границите за притеснение, но ти ако искаш може и в оловен ковчег да легнеш
41
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Нормата не 0,04
40
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
нормалния рад.фон е 0.04 Sv/h.в момента над софия е 0.12 Sv/h. три пъти на норматаза сравнение в Токио вчера 18.00часа 0.13 Sv/h. четири пъти над нормататова са официално оповестените данни!!!!!!!!!!!!!!!!!!а какви ли са те...........сами може да прочетете за уврежданията
39
0
 
6
 
! Отговори
?!@$# преди 13 години
и как така всеки път една и съща грешка?
38
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
В първите часове след възникване на ядрена или радиационна авария радиоактивният йод-131 постъпва в организма главно чрез вдишване, при което сравнително бързо прониква в кръвта За да се предотврати натрупването на йод-131 в щитовидната жлеза се използват таблетки от калиев йодид.Радиоактивен йод-131 може да попадне в човешкия организъм и по хранителната верига, но това е възможно да се случи на по-късен етап след възникването на ядрена или радиационна авария.
37
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Интерсно колко от тук пишещите действително знаят какво радиация и какви са раелните опасности при ядрени аварии? И още нещо - всеки които иска да се самоубие да почва да пие йод, докато не все още не се свършил.
36
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
tia mazni, neprekasnato smee6ti se, lizemerni japonzi ubiha okeana i mnooooooogo hora. samo niakoi *** im e viarval po to4ka radiazia!!! malko fizika ot u4ili6te e dostata4na, za da se znae istinata, a sega se izviniavat - sled dyzd ka4ulka i tehnite si hora ubivat, prirodata ia pree...ha, a i vzimat horata po sveta za balazi.
35
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ако си помислим - при тази територия какъв избор имат японците, да скочат в отровения океан? От радиация няма спасение. Би трябвало да напуснат държавата всички, как да стане това.Лоша работа.
34
1
 
9
 
! Отговори
B преди 13 години
е сега вече ще има Годзила!
33
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Хайде на марулите.... Пресни, пресни
32
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
И в този сайт имаше доста хора, които ВЕРВАХА на японските власти и обявяваха за паникьори, тези които се съмняваха в официалната информация!
31
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Май нашият посланик, който издуха оттам, ще се окаже най-умен, ха-ха. Така, де, човекът си знае какво беше преди 25 години, да не им се върже на лъжите сега.Много грозно го направи, все пак, кой знае къде е сега, тук нищо не се чу за това. Не го и наказаха.
30
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Очаквайте след такава радиация в океана скоро дасе появи Годзила наистина.