Един убит и 40 ранени в Сана

Силите за сигурност откриха огън по демонстранти
11 май 2011 22:29,
3
Един убит и 40 ранени в Сана
Снимка: Reuters

Силите за сигурност в Йемен, вкл. снайперисти, откриха днес огън по демонстранти, насочващи се към сградата на правителството в Сана и убиха един и раниха най-малко 40 души, предадоха осведомителните агенции, като се позоваха на очевидци и медицински източници.

Демонстрантите, които настояват за оставката на дългогодишния президент Али Абдула Салех, се придвижвали от
главния столичен площад към правителствената сграда, когато по тях започнали да стрелят снайперисти от покривите, цивилни агенти и войници със зенитни оръдия, монтирани на пикапи, казаха активисти. По думите им органите за сигурност използвали също водометни оръдия и сълзотворен газ.

В южния йеменски град Таиз бяха убити един демонстрант и четирима бяха ранени, когато силите за сигурност откриха огън по опозиционен митинг. Един протестиращ бе убит в Дамар при сблъсъци с полицията. В Аден демонстранти подпалиха автомобилни гуми и блокираха този южен град в рамките на гражданското неподчинение. Подобни демонстрации имаше днес и в Хадрамаут и Ходейда, съобщава АП.

ДПА допълва, че в днешната демонстрация в столицата Сана са участвали към 20 хиляди души. Телевизионният канал "Ал Джазира" е излъчил кадри на живо на лекари, които отчаяно се опитват да помогнат на десетките ранени от стрелбата. Телевизията е показала и кадър как войници изстрелват противотанков снаряд по тълпата.

Още по темата
От близо три месеца Йемен е разтърсван от масови демонстрации срещу режима на Салех, който е ключов съюзник на САЩ в борбата срещу тероризма. Междувременно няколко висши военни командири и видни членове на управляващата партия преминаха на страната на опозицията. Президентът Салех отказва да се оттегли въпреки настояванията на страните от Персийския залив да предаде властта на свой заместник, като му бъде гарантиран имунитет от съдебно преследване.

Според правозащитни организации от началото на вълненията в Йемен през януари досега са загинали над 120 човека, припомнят агенциите.

 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: УБИТИдемонстрантиСана
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
2
 
! Отговори
Марк Антоний преди 12 години
*** ги надъхаха хамериканците и дестабилизирха района. А този *** трябва да се радва, че не са му отворили все още черепа, ако бях снайперист с удоволствие бих му пръснал празната тиква.
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз Кайда а... да де ЦРУ
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
***