Всеки час в ДР Конго се изнасилват 48 жени

Сексуалното насилие се използва като оръжие срещу местното население
12 май 2011 09:46, Елка Василева
88
Всеки час в ДР Конго се изнасилват 48 жени
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Демократичната република Конго е обявена за най-лошото място за жени на света. Ново проучване обаче показва, че положението е още по-лошо, отколкото се предполагаше – 1152 жени са изнасилвани всеки ден, което прави средно по 48 на час, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Това е с 26 пъти повече от последното изследване на ООН, според което в ДР Конго годишно са извършвани 16 000 изнасилвания.

Според новото проучване за една година, между 2006 и 2007 г., в централноафриканската държава са били изнасилени над 400 000 жени.

Възможно е броят да е още по-голям, тъй като проучването е извършено изцяло сред жертви на сексуално насилие, а много от пострадалите от подобни престъпления предпочитат да запазят това в тайна.

ДР Конго, в която живеят над 60 милиона души и е с големината на Западна Европа, от десетилетия е разкъсвана от граждански войни. Огромните й гори гъмжат от въоръжени групировки, които системно използват сексуално насилие като оръжие срещу местното население.

Проучването, извършено от американски изследователи, което ще бъде публикувано през юни, показва, че 29 от 1000 жени в ДР Конго стават жертва на сексуално насилие. Това означава, че дори в частите на страната, които са най-слабо засегнати от въоръжени конфликти, вероятността за една жена да бъде изнасилена е 58 пъти по-голяма, отколкото в Съединените щати, където на 1000 жени се пада половин жертва на изнасилване.

Още по темата

Най-интензивно е сексуалното насилие в провинция Северно Киву, която е най-тежко засегната от конфликтите. Там 67 от всеки 1000 жени са били изнасилвани поне веднъж между 2006 и 2007 г.

Авторите на проучването, извършено сред 3400 жени, са изненадани от големия брой изнасилвания в частите на ДР Конго, които не са пряко засегнати от сраженията.

"Изводът е важен и ясен - изнасилванията (в ДР Конго) са метастазирали в климата на безнаказаност и са се превърнали в една от големите хуманитарни кризи на нашето време", коментира Майкъл Ван Руйън, директор на Харвардската хуманитарна инициатива, посочва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
4
 
! Отговори
Анализатор преди 12 години
Да не мислите че в ЦТ е нещо по различно , и там е същата работа.
64
3
 
18
 
! Отговори
УЖАС преди 12 години
Защо американците и Осама не отидат да ги спасят.Това не е ли още по-голямо погазване на човешките права отколкото в Либия!?Май "демокрация" ще градят само където има икономически интерес.
63
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
в конго нормални хора ли са или ***
62
5
 
27
 
! Отговори
Мен преди 12 години
Като чета повечето коментари допускам, че сигурно точно така са разсъждавали турците, като са изнасилвали бабите ви. Но пък винаги е така: на чужд гръб и 100 тояги са малко, нали сега в Бг няма война...
61
6
 
18
 
! Отговори
По-добри ? преди 12 години
Нека ги изнасилвали,само да стояли далеч от Европа...Абе ей гнусна пасмина,къде се пишете ,че сте в Европа бе??? Мислите ли, че някой там ни зачита за нещо? За тях сме мръсни, крадливи, невъзпитани просташки племена. И са напълно прави.Никъде в Европа, не се пишат подобни *** коментари! Знайте едно - всички сте диви ***, ще си изгниете по селцата, прости ще си останете, колкото и да псувате , хора няма да станете!
60
8
 
14
 
! Отговори
прост преди 12 години
Като чета коментарите на много от пишещите,се убеждавам,че сме на същия хал като окаяните африканци.
59
0
 
7
 
! Отговори
До онбашията преди 12 години
Свободна държава Конго, корпоративна държава през 1885-1908, частно притежавана от Леополд II, крал на Белгия, чрез фиктивна неправителствена организация Белгийско Конго, бивша колония на Белгия през 1908-1960, разположена на територията на днешна ДРК .....Онбаши пак не си написал домашното , какви французи те гонят. Или за теб французин и белгиец е едно и също.
58
8
 
4
 
! Отговори
рокамбол преди 12 години
няма нужда да се притесняваш българките сами се предлагат на нас по добре си пази собственния *** щото ни сев е.....е вече мъжки ***
57
5
 
2
 
! Отговори
Гинеколога Спаско преди 12 години
Е това при доктор Конго е нищо при мен да знаете какво става.
56
14
 
3
 
! Отговори
kurentzo lapas преди 12 години
тия май вместо закуска ,обед и вечеря имат изнасилване по 3 пъти на ден :)
55
3
 
21
 
! Отговори
Охо-Бохо преди 12 години
Ние по-добре да се занимаваме с наште ***,че скоро ще ни почнат
54
4
 
45
 
! Отговори
жените мълчат преди 12 години
Казал съм така : " Кой не уважава Жената е непригоден да има такава!" Жената е велико създание пригодено да създава Животи! Е, Вие неразумни и недорасли люде къде, така заплювате с лекота, това Свише създание Жената можете ли го това? Да създавате Живот? Деблищината, опростачаването и ценизма са самото олицетворение на свръх Просташкото отношение към околните! Кой ви е длъжен?
53
4
 
26
 
! Отговори
vvrf преди 12 години
алоо кометиращите, вие нормални ли сте бе , човечета малки?Африка миризлив континент?ти някога бил ли си извън селото си бре?
52
9
 
12
 
! Отговори
Туй са жовотни преди 12 години
Това на снимката ли са бъдещите Европейци?...Малее какво ни чака!
51
4
 
25
 
! Отговори
Академик преди 12 години
Чета коментарите и установявам, че в България съотношението на катилите спрямо *** е 70/30.
50
12
 
22
 
! Отговори
Chikatilo преди 12 години
Стига с тия африканци-смолйци и с тия помощи за тия маймуни бе ! Ми те кога ше почнат сами да се оправят тия хрантутници а ? Само им се дава а те се чукат като луди и разнасят спин!!? Еми земат се спрът малко
49
8
 
21
 
! Отговори
тцтцтц преди 12 години
Тези са десет хиляди години назад в еволюцията, а ние искаме да ги интегрираме в Европа, ужас!
48
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Откъде вземат оръжия? Откъде вземат пари,за да ги купуват? Защо не се свика световен форум с най-големите сили ,посветен на африка? Защо не се вземат мерки за ограничаване на раждаемостта?
47
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не забравяйте, че всичко е въпрос на гледна точка. Проучването е на американци.Щом в Америка най малък брой жени са изнасилени значи там жените са най - дашни
46
29
 
6
 
! Отговори
Chikatilo преди 12 години
Че те жени ли са там тия маймуни бе...няма лошо иазнасилвали ги били...те сами си искат там за като зайци...пълнете им дупките смело на тия кранти конгоански нишо им нема ! Мисля си купя 5 си имам за робини нема ми е лошо ! хахахахха