Един тон наши радиоактивни гъби хванаха във Великобритания

Пратката от България била облъчена от Чернобил
11 юни 2011 08:11,
115
Един тон наши радиоактивни гъби хванаха във Великобритания
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Един тон гъби с радиоактивни нива 10 пъти над допустимото бяха конфискувани и унищожени от здравните власти на пристанище във Великобритания, пише в. "Дейли мейл".

Смята се, че пристигналата от България пратка сушени диви гъби е била облъчена с цезий-137 от Чернобилската ядрена катастрофа в Украйна преди 25 години.

Тя била открита от британски граничари, които търсели незаконни имигранти.Пратката е била спряна преди да е стигнала търговската мрежа.

Допустимото равнище на радиация от цезий-137 в хранителни продукти е 600 бекерела на килограм по нормите на ЕС, което е двойно по-висок праг от този в Япония.

Измереното равнище радиация в гъбите обаче било 6000 бекерела.

Цезий-137 предизвиква генетични мутации в хората и животните. Консумацията на заразена от този радиоактивен метал храна може да причини ракови заболявания или деформации при новородени, съобщава БТА.

Гъбите били открити на 6 май в пристанище в Северен Линкълншър. За тях се узнало снощи от доклад на пристанищните здравни власти.

Отначало разследващите помислили, че радиацията в гъбите е дошла от ядрената катастрофа в АЕЦ "Фукушима" в Япония преди два месеца.

След разговор на британската агенция за безопасност на храните с българските власти обаче те решили, че виновникът е Чернобил.

Агенцията е издала предупреждение за хранителен риск в целия ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
0
 
9
 
! Отговори
Мето от морето преди 13 години
Аз си мислех, че "фукушимките" са сега на мода, пък то имало още и "чернобилки". Да ни ги връщат, като не ги искат, ние си ги ядем ......и поцинкованото зеле от Кремиковци не е лошо:))))))))
93
4
 
5
 
! Отговори
ГЪБИТЕ СА ВНОС , ОТ преди 13 години
...УКРАЙНА.....ЗА "БРАТЯТА БЪЛГАРИ"!!!РАДИАЦИЯТА Е ПОЛЕЗНА ,БЪЛГАРИ----УМИРА СЕ ЛЕСНО И БЪРЗО !РУСНАЦИТЕ СА ДОКАЗАЛИ ....ЧЕ ДО ЯДРЕНИТЕ РЕАКТОРИ В РУСИЯ, СЕ ЖИВЕЕ ...НАЙ-БЕЗОПАСНО-----СМЪРТТА Е БЪРЗА И НЕ ПРИТЕСНЯВА ,НИКОГО!!!!НАЙ-МАЛКО , ПАРТИЯТА И .....ДРУГАРИТЕ ОТ МОСКВА И ...ПОЗИТАНО-20!!!!ЯЖТЕ ГЪБИ, БЪЛГАРИ.....РАДИАЦИЯТА Е ПОЛЕЗНА !!!ОСОБЕННО ---ЧЕРНОБИЛСКАТА!!!!!
92
1
 
1
 
! Отговори
biser преди 13 години
tazi novina e stara gybite sa vneseni 4rez holanadski tyrgovec i se predpolaga 4e sa smeseni s drugi ot druga dyrjava moje bi ukraina ili dr ina4e 6te6e da stane golqma patarma
91
0
 
3
 
! Отговори
Селянин преди 13 години
Поонеже зная какво е уран, ядрена реякция и изотони. Съвсем искренно се съмнявам в това съобщение.Нещо като "българската следа" - "организаторите" се разхождат спокойно из Рим и чакат италиянската полиция да ги хване.
90
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
това което са открили англичаните в българските гъби много прилича на това което откриха германците в испанските краставици. Само дето краставиците са по-близки по форма...
89
0
 
11
 
! Отговори
Онанимен преди 13 години
Тези дето знаят че в България има уран - ами има си, също така е вярно че по изотопен състав е много по-подходящ за бомби отколкото за добиване на енергия. Само че англичаните не са открили нито уран нито радон, а цезий-137 който не съществува в природата а се изпуска при ядрени аварии.
88
0
 
15
 
! Отговори
$ преди 13 години
20 годишно ирландско месо, за 25 годишни гъби.Търговия...
87
2
 
4
 
! Отговори
Коли преди 13 години
да ги пращат на испанците, като компенсация, че им ядем заразените краставици!
86
0
 
17
 
! Отговори
до 81 преди 13 години
френската, английската и US радиация не е радиоактивна и е безопасна
85
1
 
20
 
! Отговори
revlio преди 13 години
толкова много глупости изписахте че не е истина гъбите са внос от украйна ,сушени и пакетирани в България и няма нищо странно в радиацията им ,странното е кой са ги вкарали у нас
84
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
тъпите англичани пак откриха нещо ,хем ги уважавам,хем са ми толкова смешни понякога!
83
0
 
7
 
! Отговори
инед преди 13 години
до 82 - грешни са ти сметките - периода на полуразпад означава времето за което спада наполовина радиацията, а не че "изчезва". За да спадне нивото 10 пъти до допустимите норми трябва да минат повече от 100 години.
82
3
 
24
 
! Отговори
Nobody преди 13 години
Цезий 137 е с период на полуразпад 30 г. Да ги оставят още 5 години да отлежат и да ги ядат.
81
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Може и уранов къс да е, но поне не сме си постлали креватчето с ядрени бойни глави като повечето "велики" държави.И се чудя къде ли са отишли всички радиоактивни частици от времето на ядрените взривове в атмосферата, когато и Америка, и Англия, и Франция са утвърждавали статута си на ядрени сили?Или пък, къде ли са загробили неизбежните купища радиоактивни отпадъци от производството на "матриал" за хилядите бойни глави?Колко ли радиация е изпапкало човечеството с така популярната морска храна
80
0
 
17
 
! Отговори
U преди 13 години
България е един гигантски уранов къс. това обяснява поведението ни
79
3
 
6
 
! Отговори
Х-мен преди 13 години
аз като малък ядях редовно радиационни храни, но не те не ми се отразиха
78
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Вероятно пишещите са толкова млади за да не знаят, че България е една от богатите на уранови находища страни. У нас до преди 25 години се добиваше уранова руда в няколкко рудника и после се изнасяше за СССР. Някои от находищата са открити още от германците в периода около II Св. война. Просто у нас е пълно с места с естествена радиоактивност, а и доста замърсени в следствие на уранодобива райони.Колко е лесно обаче за тъпака да запомни вълшебната думичка "Чернобил" и да се чувства компетентен..
77
3
 
24
 
! Отговори
Марти преди 13 години
Това ми прилича на историята със заразените испански краставици...Поредните простотии по адрес на България от жълтите парцали на острова...
76
0
 
20
 
! Отговори
пратка преди 13 години
следващата пратка ще е от мухоморки
75
1
 
17
 
! Отговори
Герберка преди 13 години
Борисов е облъчил гъбите!