Един тон наши радиоактивни гъби хванаха във Великобритания

Пратката от България била облъчена от Чернобил
11 юни 2011 08:11,
115
Един тон наши радиоактивни гъби хванаха във Великобритания
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Един тон гъби с радиоактивни нива 10 пъти над допустимото бяха конфискувани и унищожени от здравните власти на пристанище във Великобритания, пише в. "Дейли мейл".

Смята се, че пристигналата от България пратка сушени диви гъби е била облъчена с цезий-137 от Чернобилската ядрена катастрофа в Украйна преди 25 години.

Тя била открита от британски граничари, които търсели незаконни имигранти.Пратката е била спряна преди да е стигнала търговската мрежа.

Допустимото равнище на радиация от цезий-137 в хранителни продукти е 600 бекерела на килограм по нормите на ЕС, което е двойно по-висок праг от този в Япония.

Измереното равнище радиация в гъбите обаче било 6000 бекерела.

Цезий-137 предизвиква генетични мутации в хората и животните. Консумацията на заразена от този радиоактивен метал храна може да причини ракови заболявания или деформации при новородени, съобщава БТА.

Гъбите били открити на 6 май в пристанище в Северен Линкълншър. За тях се узнало снощи от доклад на пристанищните здравни власти.

Отначало разследващите помислили, че радиацията в гъбите е дошла от ядрената катастрофа в АЕЦ "Фукушима" в Япония преди два месеца.

След разговор на британската агенция за безопасност на храните с българските власти обаче те решили, че виновникът е Чернобил.

Агенцията е издала предупреждение за хранителен риск в целия ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"има грешки,които показват нивото на личната култура и образованост, а от там хора като мен преценяват,че коментарът просто не заслужава да се взема на сериозно,щом е писан от човек с такава "култура"Честно казано, мнението на хора, които са готови да заклеймят някого като зле образован, само заради допусната правописна грешка в случаен коментар в интернет форум, изобщо не ме интересува.
33
3
 
16
 
! Отговори
чичо Гошо преди 13 години
Периодът на полуразпад на цезий 137 е 30г., така че е съвсем възможно да си го има - не бързайте да скачате срещу британците. Това, че у нас не се замерва радиация на продуктите, не значи че няма. Ама сме и свикнали :) - я, к`ви хубавки мутанти сме станали!
32
2
 
3
 
! Отговори
до 30 преди 13 години
има грешки,които показват нивото на личната култура и образованост, а от там хора като мен преценяват,че коментарът просто не заслужава да се взема на сериозно,щом е писан от човек с такава "култура"
31
1
 
10
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 13 години
мутантите от западна европа , търсят начин да се очовечат ,като ни правят нас мутанти
30
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Пише се "филосоФстваш", а не като теб..."Така е, грешка. Това обаче не променя смисъла на коментара.
29
0
 
7
 
! Отговори
професор Вучков преди 13 години
Аз докога ще ви разправям, че ако роден преди 60-та година и умреш - няма да е заради Чернобил. Днеска пращиш от здраве, утре умираш и се чудиш защо. Умрял си и пак се чудиш "ЗАЩО ???"
28
1
 
4
 
! Отговори
До 1 преди 13 години
Един УМЕН човек в тоя форум!Браво!Жив и здрав и лек ден!
27
0
 
2
 
! Отговори
за 20 преди 13 години
Пише се "филосоФстваш", а не като теб...
26
0
 
1
 
! Отговори
мим до 16 преди 13 години
такива умни като теб ни докараха до това дередже-хахахахахааха.като си умен що не направиш нещо,че да се промени към по-добро положението в БГ?
25
0
 
3
 
! Отговори
Andreshko преди 13 години
Zdraveyte na Vsichki,Nikoy ne znae kade e istinata .. samo mi se struva che i tuk kakto i v drugite medii se uprajnqvat v manipolirane na horata ... kak i zashto .. sami pomislete ....
24
4
 
4
 
! Отговори
до 20 преди 13 години
защо аз да ти меря завишена радиация ? англичаните са я измерили, изгорили са стоката.. но за теб нито лазар е виновен ,нито има радиация след чернобил, въобще, твоят свят си е в твмоята тиква, а какво има в нея дори сам не знаеш.
23
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
забележете агенциията е издала предупреждение за хранителен риск в целия ЕС същото се случи и със Испанските зеленчуци.Ходи да ги съдиш англичаните,през това време си загубил пазара
22
5
 
7
 
! Отговори
до химика преди 13 години
и ти още дремеш. за цезий става дума ,а не за стронций. освен това,една паднала "гореща частица" през 1986г има да произвежда на място хиляди години продукти на силната си радиация,защото това е частица от самото гориво УРАН-235,изхвърлено в разпрашен вид и посипано над половин европа след взрива на чернобилската АЕЦ.посипана е радиация колкото след 200 атомни взрива като този над хирошима. има цикъл на кръговрата на заразата в почвата чрез растенията. затова сега гъбите са я поели , а баламите
21
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ха, ха, хааааааааааа, чий мозък сътвори тазе небивалица, а пак проверете източника на радиация, ако изобщо има такава.
20
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"ум не ми го побира как го мислите това,че радиацията в гъбите била отпреди 25 години... радиацията си е тук и сега бе,тикви недозрели."Не ти го побира, защото не е много. Засечи някъде 10 пъти над нормата радиация в странта и тогава може да филосовстваш. Иначе му се казва словоблудство на коментар като твоя.
19
1
 
14
 
! Отговори
БАЙРЯК СЛАВЕЙ преди 13 години
Полуразпад Цезий 1342,2 годиниЦезий 1353 милиона годиниЦезий 13730,15 до 30,2 години
18
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
абе изобщо някой чуди ли сече така са отговорили от България!?!те на нас всеки божи ден ни говорят подобни дивотии и има хора дето им вярват...
17
10
 
10
 
! Отговори
немам думи преди 13 години
абе как може все зад компа да седите и да сте толкова безнадеждно ***????този форум на някоя психиатрия филиал ли е,що ли...ум не ми го побира как го мислите това,че радиацията в гъбите била отпреди 25 години... радиацията си е тук и сега бе,тикви недозрели. ще я има и след вас.дано да произведе някоя мутация,че да се промени това смотано население. по-зле няма да стане!
16
7
 
5
 
! Отговори
химик преди 13 години
ЯВНО СИ ГЛУПАВА.ВИЖ ПЕРИОДА НА ПОЛУРАЗПАД НА СТРОНЦИЯ
15
0
 
13
 
! Отговори
ГОРСКИ преди 13 години
народът го е казал-КОЛКОТО ПО ДОБРЕ ИСУШИШ ГЪБАТА,ТОЛКОВА ПО МАЗНА ЩЕ Е ЧОРБАТА!