Един тон наши радиоактивни гъби хванаха във Великобритания

Пратката от България била облъчена от Чернобил
11 юни 2011 08:11,
115
Един тон наши радиоактивни гъби хванаха във Великобритания
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Един тон гъби с радиоактивни нива 10 пъти над допустимото бяха конфискувани и унищожени от здравните власти на пристанище във Великобритания, пише в. "Дейли мейл".

Смята се, че пристигналата от България пратка сушени диви гъби е била облъчена с цезий-137 от Чернобилската ядрена катастрофа в Украйна преди 25 години.

Тя била открита от британски граничари, които търсели незаконни имигранти.Пратката е била спряна преди да е стигнала търговската мрежа.

Допустимото равнище на радиация от цезий-137 в хранителни продукти е 600 бекерела на килограм по нормите на ЕС, което е двойно по-висок праг от този в Япония.

Измереното равнище радиация в гъбите обаче било 6000 бекерела.

Цезий-137 предизвиква генетични мутации в хората и животните. Консумацията на заразена от този радиоактивен метал храна може да причини ракови заболявания или деформации при новородени, съобщава БТА.

Гъбите били открити на 6 май в пристанище в Северен Линкълншър. За тях се узнало снощи от доклад на пристанищните здравни власти.

Отначало разследващите помислили, че радиацията в гъбите е дошла от ядрената катастрофа в АЕЦ "Фукушима" в Япония преди два месеца.

След разговор на британската агенция за безопасност на храните с българските власти обаче те решили, че виновникът е Чернобил.

Агенцията е издала предупреждение за хранителен риск в целия ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
20
 
! Отговори
somebody преди 13 години
търсят нелегални имигранти явно от България, обаче се указало че няма и как да прецакат българия за пред Шенген ??? Ами намерили гъби и айде радиоактивни, дали са изпратили проби до някой независим източник или просто е една конспирация срещу България. Холандия и Англия се чувствуват доста заплашени от компетентната работна ръка.
13
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Остава да признаем,че сме убили и лейди Даяна.
12
3
 
24
 
! Отговори
мим преди 13 години
бе хора-аз ли съм глупава или ме правят на глупава.кога беше катастрофата в чернобил,а сега коя година сме.нещо се бъркам.как стават тези магии не мога да си обясня.тези гъби сега ли се заразиха от чернобил или от тогава са си заразени и си ги пазихме,за спомен ,вместо да ги унищожат веднага?
11
0
 
20
 
! Отговори
Дядо 130 преди 13 години
Ами гъбите са били поръчани около 86 година, през 87 са пратени по погрешка в Чернобил, 2010 ги изпращат за крайната им цел Великобритания, и сега през 2011 идва времето да ги използват а то какво се оказва....
10
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"След разговор на британската агенция за безопасност на храните с българските власти обаче те решили, че виновникът е Чернобил."Няма начин! Щом са се обадили на българските власти, то истината излиза моментално наяве!25 години ли се сушат едни гъби бе, льольовци!
9
3
 
32
 
! Отговори
Събота преди 13 години
Значи излиза, че гъбите са пътували около 25 години до Великобритания...Изумително!
8
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ama gubite 25 godishni li sa, ili sa dobiti okolo raiona na chernobil ot tam da sa se obluchili ?
7
1
 
2
 
! Отговори
anti преди 13 години
dnes.bg, stanahte po-zhalti ot zhaltata presa! koy vi puska prostotiite? nyama li edin svesten redaktor pri vas! i koi ste vie?
6
0
 
7
 
! Отговори
тирамису преди 13 години
И гъбите ли?
5
2
 
14
 
! Отговори
пунди преди 13 години
басиииии,,,познайте какви лай.а ядем...
4
3
 
33
 
! Отговори
Гъбарко преди 13 години
Абе нещо не ми се връзва - тези сушени гъби сме ги кътали 25г ли, та чак сега ги вадим и изнасяме, диверсия един вид. Това ми се види по-възможно преди да доде демокрацията, ама сега да чета това ...
3
4
 
18
 
! Отговори
Жоро преди 13 години
Добро утро! Ха,за това не чета вицове сутрин,а влизам в днес.бгтолкова забавни статии има понякога.Радиоактивни гъби,марули,череши,карфиоли ,смокини ,ии т.н. ще има близките 700-1500 години,така че,какво ми се косят поданиците на "дъртата лелка".Хайде спорен ден,че след малко отивам да се трудя :)))
2
1
 
39
 
! Отговори
Мирко преди 13 години
Мирославчо,върни ги батко. Ние в Бъргария ще ги изядем.Например "Гъби по китайски"А може и някое училище или децка градина да заредят твойте хора.Но първо показно игорете 5-6 кг.
1
2
 
71
 
! Отговори
Печурката преди 13 години
Даа, съветската радиация е най-бавната радиация. Виж, японската е друго нещо - дисциплинирана, стои си само около Фукушима и се самоунищожаваГади ми се от лъжи....