Над 90 хил. души все още без дом след труса в Япония

15 405 са потвърдените смъртни случаи
11 юни 2011 10:11,
10
Над 90 хил. души все още без дом след труса в Япония

Три месеца след като североизточна Япония пострада от земетресение с магнитуд 8,9, последвано от мощно цунами, над 90 000 души продължават да живеят във временни подслони, предаде ДПА.

Построени са около 28 000 временни къщи за евакуираните, което е малко над половината от планираните от правителството 52 000.

Много от евакуираните обаче са отказали да се преместят във временните жилища, защото се безпокоят от недостатъчните помощни услуги в сравнение с тези от убежищата. А и някои от жилищните комплекси се намират в отдалечени райони.

Една от причините за твърде бавното възстановяване в страната е огромното количество отломки, които трябва да се разчистят в засегнатите райони.

От 2 400 тона руини, до момента са разчистени само 22%, съобщи министерството на околната среда. Бедствието от 11 март лиши от работата им близо 120 000 души в префектурите Мияги, Ивате и Фукушима.

Потвърдените смъртни случаи след бедствието в страната са 15 405. Други 8 095 души са в неизвестност, сочат данни на японската полиция.

Десетки хиляди души ще излязат днес в цяла Япония, за да изразят недоволството от енергийната политика на японското правителство.

Демонстрантите искат страната да скъса с ядрената енергия след природното бедствие от 11 март, което предизвика и катастрофа в ядрената централа във Фукушима. Оттам и днес, три месеца след бедствието продължават да изтичат радиоактивни материали.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още по темата: Япония
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Жалко за японците знам, че ще се оправят ако те не могат кой друг. Тука ако се случи подобна трагедия 300 години не можем се оправи
9
1
 
7
 
! Отговори
Goshko Маникена преди 13 години
Всъщност японците сега може да са мил народ, но тези които са учели история знаят за техните издевателства. Whates around goes around.
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
skoro i tuka she ni spretnat edno zemetresenie i kato chlenka na nato pod podchinienie na turchiq she vlezne da ni pomagat i taka she zabravqt da si tragna
7
0
 
7
 
! Отговори
KYOTO, JAPAN преди 13 години
Хората живеят на палатки, ползват въшни тоалетни - на всеки пет палатки има по една.Якудзата - местната мафия е разгънала общонационална подкрепа и им носи вода, храна, и дрехи безплатно.Сформирали са подвижни кухни от армейски тип.Надяваме се до 1 година да се оправят.Много роднини са поели свои близки, но тук всичко разчетено до последния човек, и по принцип жилищата са малки.Двустаен апартамент е с площ около 45 кв. м.Нямат много мебели и това създава усещане за простор.
6
0
 
7
 
! Отговори
някой си преди 13 години
А у нас след земетресението в Стражица хората живяха 1о години във фургони...
5
2
 
33
 
! Отговори
Мен преди 13 години
Предлагам да приютим японците при нас. А *** ни да ги пратим там. Който е навит на размяната да гласува :)
4
1
 
30
 
! Отговори
K преди 13 години
Това е проклятието на най-великите нации. Бомби, войни, земетресения, урагани, но нациите вървят напред, защото са нации, защото са велики. Бог да се смили над Япония. Бил съм там и това е най-организираната страна с много мил народ. Не заслужават това. Ще се оправят и ще тръгнат напред. На нас никога няма да се случат подобни проблеми, но ще си тънем в корупция, мръсотия, мизерия и простотия чисто и просто, защото нация няма да станем.
3
18
 
11
 
! Отговори
az преди 13 години
Не искам да строим повече АЕЦ в България! Никога!
2
11
 
17
 
! Отговори
!!! преди 13 години
Няма ли щатите да ги удари ами японците-най-готиния народ! Най-малко те заслужават нещо подобно! Няма справедливост! :)
1
33
 
5
 
! Отговори
брадваро преди 13 години
малко ме интересува:))