Русия дръпна шалтера на Беларус

Конфликтът между Москва и Минск не е само икономически
Обновена: 29 юни 2011 15:14 | 29 юни 2011 09:07, Елка Василева
23
Русия дръпна шалтера на Беларус
Снимка: Reuters

В полунощ Русия спря изцяло доставките на ток за Беларус, като мотивът беше, че не е направено поредното плащане по задълженията от страна на Минск. Освен това по руска телевизия беше излъчен филм за краха на беларуското икономическо будо. Според експерти сега Беларус може да си отмъсти, като спре тока на разположените на нейна територия руски военни бази.

От руската държавна компания ОАО "Интер РАО ЕЕС" обясниха, че строгите санкции със спирането на износа на електроенергия са предприети, тъй като Беларус не е направила плащане от 600 милиона рубли за погасяване на задълженията си. От компанията казаха, че мерките са временни и ако парите бъдат получени, компанията е готова в рамките на денонощие да възстанови доставките в пълен обем.

На 9 юни „Интер РАО“ намали два пъти доставките на ток за Беларус – от 400-500 МВт на 200 МВт,  тъй като „Беленерго“ не беше плащала за тях от март и общият дълг възлизаше на 1,5 милиарда рубли. Тогава двете страни се договориха дългът да бъде изплатен на няколко транша до 5 юли и доставките да бъдат възстановени в предишния обем. Руската компания обаче по-късно премести дедлайна за 27 юни, понеделник.
 
По данни на беларуските енергетици руската електроенергия има дял от само 12% от цялото потребление в страната и Минск ще може, макар и с по-големи средства, сам да реши проблема.

Макар че двете страни в конфликта уверяват, че в случващото се няма политически контекст, анализатори казват, че в икономическите отношения между Русия и Беларус винаги е присъствала политиката, пише „Независимая газета“.

За това по специално според специалистите говори фактът, че непосредствено преди спирането на тока по руската телевизия НВТ в програмата „Извънредно произшествие. Разследвания“ беше излъчен филм за краха на беларуското икономическо чудо, за което многократно с голям гордост е говорил президентът на страната Александър Лукашенко.

Авторите на филма разказват за „мълчаливите акции“ на обикновените беларуси, които излизат на улицата, защото „няма от какво да живеят“, а в магазините са свършили „солта, цигарите и гречката“. Показани са и огромните опашки в обменните бюра.

Авторите на филма обвиняват беларуските власти в опит да потушат засиленото търсене на валута и стоки с твърди административни мерки. Изводът, направен във филма, е, че излишъкът на държавно регулиране е довел до недостиг на стоки и глобална криза в Беларус.

NEWSru отбелязва, че в края на миналата седмица пък беларуската телевизия подложи на рязка критика руския президент Дмитрий Медведев и руските олигарси, които на фона на икономическата криза в Беларус искат да откъснат „лакоми парчета“.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
3
 
1
 
! Отговори
Чекист преди 12 години
До 22. Наистина двамата са гробокопачи на Русия.Първият даже е гробокопач и на цяла източна Европа .Предател 1 на всички времена.Но да ми говориш и заблуждаваш хората ,че Медведев иска отдалечаване на бивши съветски републики от Русия-това си е меко казано *** поръчка. Само майкопродавец може да насажда такива изводи и мръснишки номера.Номерата ви не минават пред Путин и Медведев. Още по малко пред Руския народ.Разбра ли ме , МЕРЗАВЕЦ МРЪСЕН.
23
0
 
5
 
! Отговори
ves666 преди 12 години
da karat na sveshti...i to loeni.
22
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Медведев докато не унищожи всички потенциални съюзници на Русия няма да миряса. Такава му е задачата - гробокопач на Русия като Горбачов, Елцин и компания
21
0
 
8
 
! Отговори
Христов преди 12 години
ДО РЕДАКЦИЯТА:"..Руската компания обаче по-късно премести ДЕДЛАЙНА за 27 юни, понеделник. "ЩО ЗА ГЛУПОСТИ? ВИЕ ТРЯБВА ДА ПРОСВЕЩАВАТЕ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД, ДА СЪЗДАВАТЕ И СПАЗВАТЕ ЕЗИКОВИТЕ И МОРАЛНИ НОРМИ... НЕ ДА ГИ РУШИТЕ! МОЛЯ ВИ, ВНИМАВАЙТЕ ПРИ ИЗПОЛЗВАНЕТО НА ТАКИВА ЧУЖДИЦИ! МОЛЯ ВИ!
20
2
 
6
 
! Отговори
alex преди 12 години
Нали пък украинците им пуснаха 86-та радиация и то безплатно - да се топлят от нея и да светят би трябвало още ...
19
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
600 млн рубли са 15 млн евро.
18
4
 
5
 
! Отговори
Iwan преди 12 години
do 17ми ти какво искаш бре е така да лижат *** на другаря Путин ? тия екстри струват пари
17
4
 
6
 
! Отговори
до 14 преди 12 години
Скрий се някъде ***, щом онези не си плащат, няма да получават, същото се случи и с Украйна!Така мишки, понеже все искате тънката сметка и затова все сте затънали в блатото!
16
6
 
6
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 12 години
Голям праз - дължала им 600 милиона рубли... - това не е ли няколко стотин евро?...
15
8
 
9
 
! Отговори
до 13 преди 12 години
Айдеее първия за днес русофил,който отново ще ни разяснява как руските танкове за едно денонощие щели да стигнат ламанша и 300 милиона американци+500милиона европейци щели да се осерат дружно и да бягат в панически страх от "великия" руски ботуш..Ха ха хааа Както си фантазират русофилите така и в беларус като нищо след време ще се появи ПРО радари и американски бази..Така че ламанша не го мислете,мислете за москва!
14
7
 
8
 
! Отговори
Iwan преди 12 години
поредното доказателство, че договор с Русия струва по-малко от хартията на която е написан.Чудя се само кога най-накрая на беларусите ще им дойде акъла
13
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
11 Русия се плаши от ЕС и НАТО като таралеж от гол ***.
12
1
 
10
 
! Отговори
Мръзнал преди 3г преди 12 години
Мдааа...свободата Санчо е шистов газ и френска АЕЦ....тогава могат да ме хванат за шалтера
11
7
 
6
 
! Отговори
Грозна реалност преди 12 години
После руснаците да не ревнат защо Беларус отива в НАТО и ЕС...Същото стана с Грузия през 90-те години..руснаците просто искат да имат буферни държави между тях и НАТО(такива са Беларус и Украйна).Наглоста им обаче е прекомерна едновремено изискват от беларус да е буфер и също така да си плаща за това че е между *** и наковалнята..Ето къде е върха на еврейщината във "великата" "социална" русия.Все още се управлява от еврейска клика!
10
3
 
9
 
! Отговори
пипи за 8 преди 12 години
Стана това, че не си ли оправиш икономиката сам, винаги ще зависиш от волята на доставчиците си. А и ние не сме вързали? Засега има внос, има производство, но като цяло дори и факта, че се е увеличил инфлационния коефицент показва, че сме зле и вървим на зле? Не мога да повярвамна уверенията на шефовете, че се оправяме, щом всеки ден скачат цените, а доходите не растат като цяло? Затова си има само една дума - стагнация. В Беларус явно е скочила в пъти. Да си садим домаците в дворчето!
9
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Беларус в ЕС и НАТО. Руските бази вънка.
8
3
 
25
 
! Отговори
TPE3BEH преди 12 години
Kaкво стана с голямото икономическо чудо наречено Беларус, бе дорозя?
7
2
 
23
 
! Отговори
галактика преди 12 години
Принципът е *пито- платено*, и така трябва да бъде ! Вересии имаше в миналото, но тогава имаше и доверие.
6
24
 
14
 
! Отговори
hitler преди 12 години
с тая русия никой не се занимава.вече е смешна
5
0
 
19
 
! Отговори
UFO преди 12 години
Ленин бил казал : Eлектрификация плюс съветска власт = комунизъм. Тема за размисъл : Съветска власт минус електроенергия = Х