Братът на загиналия президент на Полша обвини Русия

Полските пилоти съзнателно били пратени на смърт
Обновена: 30 юни 2011 14:44 | 30 юни 2011 09:25, Елка Василева
266
Братът на загиналия президент на Полша обвини Русия
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Лидерът на полската опозиционна партия „Право и справедливост“ Ярослав Качински заяви, че руската страна носи основната отговорност за самолетната катастрофа край Смоленск, при която загина неговият брат близнак и тогавашен президент на Полша Лех Качински.

В сряда вечерта Качински представи доклад с резултатите от собствено разследване на обстоятелствата около трагедията. В документа се казва, че руските авиационни власти е трябвало да затворят летището край Смоленск заради гъстата мъгла, но това не е станало.

„Предвид метеорологичните условия руснаците е трябвало да затворят летището. Полските пилоти съзнателно са били изпратени на смърт“, заяви авторът на доклада Антонио Мацеревич.

На 10 април 2010 г. полският правителствен Ту-154 се разби при заход за кацане на военното летище край Смоленск. Загинаха всичките 96 души на борда, сред които полският президент Лех Качински, съпругата му Мария и членовете на официалната делегация.

Полското ръководство отиваше в Русия за участие в траурните мероприятия на мястото на погребението на полските офицери, разстреляни от НКВД през 1940 г.
Самолетът се разби, след като при кацане в гъстата мъгла закачи върховете на дърветата.

Базираният в Русия Междудържавен авиационен комитет проведе разследване на инцидента и заяви, че отговорността за трагедията е на полските пилоти, които решили да не се насочат към резервното летище.

Във Варшава обаче продължават да смятат тези изводи за необективни, тъй като в доклада на комитета се съдържат само сведения за грешките на пилотите.

Преди годишнината от трагедията край Смоленск премиерът на Полша Доналд Туск заяви в интервю за Би Би Си, че Москва не казва цялата истина за самолетната катастрофа. Според него това се случва, „не защото там има страшни тайни, а защото по правило те не обичат да си признават грешките и слабостите“.

Партията „Право и справедливост“ отива по-нататък в обвиненията си. По думите на Мацеревич вината на руските власти се доказва от записите на разговорите на авиодиспечерите.

„Това показва драматичният разговор между диспечерите и тяхното ръководство. В него те молят да им бъде дадено резервно летище, но ръководството отказва и нарежда самолетът да кацне“, каза Мацеревич.

Русия обаче настоява, че решение за кацане са могли да вземат единствено пилотите на полския правителствен самолет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


266
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
244
1
 
0
 
! Отговори
До 239 преди 12 години
Спорът е ***, веднъж са могли да унищожат земята 30 пъти, сега могат 10 пъти. Въпросът е в мощността на бойните глави наракетите, щото Булава е с мощност 1 150 килотона, а американските аналогови с подводно базиране са с мощност 475 килотона. Така че не само броя на ядрените заряди е важе, но и мощността им. Щото при цар Бомба зарядът пък е 58 000 килотона. Пак се води като една бойна ядрена единици, но ебахгги единицата..За сравнение тази над Хирошима е била 15-20 килотона
243
2
 
2
 
! Отговори
China-2030 преди 12 години
"В същото време страните от Шанхайската зона и БРИК натискат доларът възможно най-скоро да бъде заменен от нова международна валута."Ако това стане (не дай си боже) ще има трета световна война и тогава ще се докаже считаното от всички русофили за невъзможно! Няма да има вече 9-ти Май, 1-Май, 17-ти Октомври...Всичко на изток от Урал ще е жълто!
242
1
 
2
 
! Отговори
$$$ преди 12 години
Абе Ивке какви ги дрънкаш?Венецуела кредитор на САЩ.Погледни статията за страните с най-висока инфлация в света беларус,венецуела,иран.Тази криза американците сами си я създадоха за да ударят еврото и приятеля ти путин. САЩ първи излезнаха от кризата а тук Европа още се лута и това беше целта за да не може еврото да надделее над долара! Фалират измислени страни,като венецуела и беларус.Руснаците и тяхната икономика едвам се крепи не им слушай голите пропаганди.Руснаците не са цъфнали и вързали!!
241
2
 
0
 
! Отговори
Ивка преди 12 години
В същото време страните от Шанхайската зона и БРИК натискат доларът възможно най-скоро да бъде заменен от нова международна валута. По въпроса се работи активно от ВМФ. Когато техническите параметри на новата валута бъдат изчистени доларът ще отпадне. подобно отпадане вече има в стокообмена извършван между Русия, Индия, Китай и Япония. Това са държави, които си превъртат немалко пари.
240
1
 
0
 
! Отговори
Ивка преди 12 години
Администрацията на Обама желае повишаване на кредита, но сумата вече е астномическа. Въпросът е сложен, защото след спирането на чуждото кредитиране в американската икономика не могат да вливат реални трилиони. Следващите една, две години ще бъдат страшно интересно, тогава ще стане ясно колко живот й остава на сегашната американсдка икономика.
239
2
 
0
 
! Отговори
Ивка преди 12 години
В последния си доклад Стандарт енд пуърс понижи рейтинга на САЩ от стабилен към негативен, резултатът бе блоокиране на чуждото кредитиране на САЩ, главните кредитори като Китай, Бразилия, Япония, Русия, Венецуела спряха отпускането на парички към САЩ. Сега САЩ са изправени пред реален фалит, всички с нетърпение очакват новия доклад на "Стандарт енд пуърс", в който се предполага, че кредита на САЩ ще бъде оценен като силно и ТРАЙТ)НО негативен. Паниката във Вашингтон е силна и основателна.
238
1
 
1
 
! Отговори
СТАРТ 2 до 230 преди 12 години
Това за най-големия ядрен арсенал и най-големия подводен флот са факти от 1990г. Към 2011г руския ядрен арсенал се равнява на 1500 заряда (Старт 2 договора). САЩ също притежават толкова ядрени заряда + - 50 единици разлика..През 1985г ядрения арсенал на ссср е бил около 13 000 ЯБГ(ядрени бойни глави) а този на САЩ през 1985г 12 000 ЯБГ. Отминаха времената,когато русия можеше да подържа голям ядрен арсенал и 6 000 000 армия! (армия на русия ПЛАН 2015г. около 970 000)
237
2
 
1
 
! Отговори
maina преди 12 години
Da go turq na tupite rusnaci, tova ne beshe incident a ubiystvo, ubiha 96 dushi
236
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Никой не мрази русия, просто някои хора имат акъл да си направят изводи.
235
2
 
1
 
! Отговори
Ивка до 231 преди 12 години
Е, нали бързаше, за да се види с тези умрели при Катин...е, взе, че наистина се видя с тях. Не виждам драма!
234
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако не бяха българските кожени инжекции, много български русофили сега нямаше да съществуват.
233
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Този *** (братът на полския президент) има едно единствено качество - гъзолизач на САЩ и много недостатъци. Поляците го наричат "картофа" заради природната му тъпота (до 40 г възраст майка му му давала джобни). Двамата с брат му освен "картофите", ги наричаха и "Патиците" заради особената си пододка и жизнен стил. Характерът на този хубостник е нещо средно между Сидеров и Желю Желев (поне така ги описват) подпрян на полския католически фанатизъм. По-голям лакей на САЩ дори от Хавел и прибалтий
232
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Британската империя е била по-голяма и пак се е разпаднала...
231
1
 
1
 
! Отговори
До 218 преди 12 години
Ако не бяха китайските и руските финансови инжекции особено напревинет в последните 2 години, сега САЩ и ЕС щяха да се тресът от криза в пъти по-голяма от сегашната.
230
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не са ги оставили да кацат без навигация, а са изместили лъча на радиомаяка, за да ги вкарат в дерето преди пистата.
229
2
 
3
 
! Отговори
До 218 преди 12 години
Русия ще изчезне, но след като преди това са изчезнали всички държави и хора на планетата. Руснаците имат държава над, която слънцето не залязва, държаща повече от 50% от ресурсите на земята. Държава спонсорираща САЩ, които й дължът ужасно много парички, държава имаща най-ограмния ядрен аресал и най-големият подводен флот от подводници изстрелващи междуконтинентални ракети. Повярвай ми, че такава държава не изчезва ей така)))
228
4
 
4
 
! Отговори
Ивка преди 12 години
Защо толкова хора мразят Русия? Отговорът е ***-всички мразят красивите, умните и богатите, а като добавим и това, че са и непобедими и не една или две европейски армия, които са искали да заграбят неизчерпаемите руски богатства, са яли дървото, картинката става повече от ясна.
227
0
 
1
 
! Отговори
boza преди 12 години
Che mnogo nesta v Rusia ne sa suvsem kakto trjabva ,v tova njama ni nai-malko sumnenie ,no che Kachinski e mrudnal na tema Antirusizum ,v tova susto njama ni nai-malko sumnenie .
226
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това е военно летище и радиомаяк за нивото на пистата да го наречем няма . Камионът с такава мобилна система беше изпратен обратно след кацането на руския самолет.Поляците бяха оставени да кацат без навигация.......само *** вярват че е случайно
225
4
 
5
 
! Отговори
Казуса преди 12 години
Според мен, освен за Втората световна война, мракобесния комунизъм и смъртта на полския президент, руснаците са виновни така също и за: глобалното затопляне, измръзването на кайсиите през 2005 г. в Силистренско, изстиването на тръбите на парното през лятото и затоплянето на дините под лъчите на слънцето!