Братът на загиналия президент на Полша обвини Русия

Полските пилоти съзнателно били пратени на смърт
Обновена: 30 юни 2011 14:44 | 30 юни 2011 09:25, Елка Василева
266
Братът на загиналия президент на Полша обвини Русия
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Лидерът на полската опозиционна партия „Право и справедливост“ Ярослав Качински заяви, че руската страна носи основната отговорност за самолетната катастрофа край Смоленск, при която загина неговият брат близнак и тогавашен президент на Полша Лех Качински.

В сряда вечерта Качински представи доклад с резултатите от собствено разследване на обстоятелствата около трагедията. В документа се казва, че руските авиационни власти е трябвало да затворят летището край Смоленск заради гъстата мъгла, но това не е станало.

„Предвид метеорологичните условия руснаците е трябвало да затворят летището. Полските пилоти съзнателно са били изпратени на смърт“, заяви авторът на доклада Антонио Мацеревич.

На 10 април 2010 г. полският правителствен Ту-154 се разби при заход за кацане на военното летище край Смоленск. Загинаха всичките 96 души на борда, сред които полският президент Лех Качински, съпругата му Мария и членовете на официалната делегация.

Полското ръководство отиваше в Русия за участие в траурните мероприятия на мястото на погребението на полските офицери, разстреляни от НКВД през 1940 г.
Самолетът се разби, след като при кацане в гъстата мъгла закачи върховете на дърветата.

Базираният в Русия Междудържавен авиационен комитет проведе разследване на инцидента и заяви, че отговорността за трагедията е на полските пилоти, които решили да не се насочат към резервното летище.

Във Варшава обаче продължават да смятат тези изводи за необективни, тъй като в доклада на комитета се съдържат само сведения за грешките на пилотите.

Преди годишнината от трагедията край Смоленск премиерът на Полша Доналд Туск заяви в интервю за Би Би Си, че Москва не казва цялата истина за самолетната катастрофа. Според него това се случва, „не защото там има страшни тайни, а защото по правило те не обичат да си признават грешките и слабостите“.

Партията „Право и справедливост“ отива по-нататък в обвиненията си. По думите на Мацеревич вината на руските власти се доказва от записите на разговорите на авиодиспечерите.

„Това показва драматичният разговор между диспечерите и тяхното ръководство. В него те молят да им бъде дадено резервно летище, но ръководството отказва и нарежда самолетът да кацне“, каза Мацеревич.

Русия обаче настоява, че решение за кацане са могли да вземат единствено пилотите на полския правителствен самолет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


266
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
184
2
 
2
 
! Отговори
do 181 преди 12 години
Какво и да вярваш ситуацията продъжава да е :"Кой ми *** у мойте ***?!"Пляците бяха нагли и .... си го получиха но от всевиждащия.Руснаците отдавана са разграден двор и освен олигарси друго няма. На кой енергиен магнат ще му пречи глутница полски пудели?(те и японците бяха нагли с курилите допреди земетресението, *** и те си го получиха :))
183
1
 
1
 
! Отговори
180 преди 12 години
182, аз съм от тези махмурлии, дето ръководи пилотите на Луфтханза, знаеш ли?
182
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Русия наистина е рая на земята, ако си ходил там, ама не си ходил и няма да идеш. ---------------- Ходил съм, доста по-голям *** от Щатите е.
181
1
 
3
 
! Отговори
Sancho преди 12 години
Номер 180, седни си, двойка.Пилота на Луфтханза се връща обратно към Франкфурт, а не каца в Софийската мъгла, ръководен от некой махмурлия от Горубляне.
180
5
 
3
 
! Отговори
за 180 преди 12 години
Само че това е военно летище и радиомаяк за нивото на пистата да го наречем няма . Камионът с такава система беше изпратен обратно след кацането на руския самолет. Поляците бяха оставени на произвола.......само *** вярват че е случайно
179
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
пилотите са виновни,те управляват самолета и преценяват къде и как да кацнат без значение кой какво им бил казал. --------------- Когато има мъгла, пилотите не виждат нищо и разчитат на информация от земята. При кацането се водят от показанията на радиоапаратурата на летището, която е елементарно да се манипулира така, че да ги удари в земята. Качински е виновен не за друго, а че не си е дал сметка колко големи *** могат да бъдат руснаците.
178
7
 
3
 
! Отговори
за 177 преди 12 години
че кой изтински българин му дреме за русията....руските *** не са българи и без друго...за нас Българите, България е важна
177
1
 
1
 
! Отговори
войтила преди 12 години
едното близне пак се изходи по въпроса
176
3
 
6
 
! Отговори
America=Death преди 12 години
176 Браво ето още един истински българин ! точно така . Сега като се почнат с минусчетата от про-американчетата :D
175
15
 
14
 
! Отговори
Килъра преди 12 години
Ако наистна е вярно, че са ги убили казвам едно голямо БРАВО на руските служби за сигурност! Дано почнат да унищожават и враговете на България, които в пределите на Родината ни са много, както унищожават и полските бандити целящи да дестабилизират Русия! Айде сега циганифилите и простите американски *** да почнат да ми слагат минуси колкото искат!
174
0
 
2
 
! Отговори
Казуса преди 12 години
Г-н 167,аз в хода на тази дискусия не съм излагал доказателства, че земите на Западна Украйна и Западна Беларус са руски. Не знам как реши, че "моите доказателства А как изчисли, че 90% от украинският език идва от полския, след като и поляците, и украинците, и русите са славяни и говорят на славянски език, произлязъл от общ праславянски език?)) При това при наличието на прародина на славяните в района на Припятските блата, които са точно м/у Западна Украйна и Западен Беларус?
173
0
 
7
 
! Отговори
някой преди 12 години
До: номер 172Аз не мразя Русия. Как мога да мразя нещо, което не го знам какво представлява?Умом Россию не понять, В Россию можно только верить ...
172
0
 
1
 
! Отговори
някой преди 12 години
До: КазусаАз само коментирах отношенията между СССР и САЩ.Къде си чул и видял да се говори за СССР и Студената Война през 21 век?А между другото - да не би да намекваш, че Русия не е авторитарна и недемократична държава???От архивите на КГБ няма да останеш разочарован. Защото и досега вече са разсекретени толкова документи за реално станали събития, че всички митове и легенди бледнеят пред тях!!!
171
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
НЯМА ИСТИНСКИ БЪЛГАРИН КОЙТО ДА МРАЗИ РУСИЯ ПО ТОЗИ КРИТЕРИИ ЩЕ ПОЗНАЕТЕ *** ВЪВ ФОРУМА А ЗА КАТАСТРОФАТА КОГАТО ФАКТИТЕ ГОВАРЯТ ДОРИ И *** ТРЯБВА ДА МЪЛЧАТ!!!
170
7
 
3
 
! Отговори
хитлер преди 12 години
нормално русия е виновна за всичко.така е гнусните руснаци сча за трепане
169
5
 
2
 
! Отговори
до казуса преди 12 години
е твоите доказателства, че въпросните земи са руски, направо пращят от аргументи, всъщност това, че преди време една територия е била на определена държава, говори МНОГО и за населението което обитава въпросната земя. Коренът на 90% от украинския език също идва от полския, въпреки вековната руска окупация и русификация на тези територии и население. комплекса на русия е определено Полша, от средновековието до наши дни, именно затова русия винаги е искала да заличи съществуването на полскат държа
168
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Е, туй вече е глупост.
167
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Естествено,че пилотите са виновни,те управляват самолета и преценяват къде и как да кацнат без значение кой какво им бил казал. Те поляци не се славят с много акъл наистина.
166
2
 
6
 
! Отговори
Казуса преди 12 години
Г-н 163,доказателството ти, че Западна Украйна и Западен Беларус са полски земи, защото през Средновековието за един или друг период от време са владени от полските крале, е покъртително и крайно умилително )))Хвала на такЪви познавачи на историята като тебе!
165
1
 
4
 
! Отговори
Казуса преди 12 години
Г-н някой,историята е много различна и историческите времена са различни. Трябва да се научим да мислиш в духа на епохата, преди да решим да определим, кой с кого и как е сътрудничел или е воювал.Във времето на авторитарни и недемократични режими ролята на тайните служби е една, а в началото на 21 век - съвсем друга.А аз лично с интерес очаквам разсекретяването на всички тайни документи на Русия, защото ми се струва, че има много повече митове и легенди, отколкото реално случили се неща;)