Братът на загиналия президент на Полша обвини Русия

Полските пилоти съзнателно били пратени на смърт
Обновена: 30 юни 2011 14:44 | 30 юни 2011 09:25, Елка Василева
266
Братът на загиналия президент на Полша обвини Русия
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Лидерът на полската опозиционна партия „Право и справедливост“ Ярослав Качински заяви, че руската страна носи основната отговорност за самолетната катастрофа край Смоленск, при която загина неговият брат близнак и тогавашен президент на Полша Лех Качински.

В сряда вечерта Качински представи доклад с резултатите от собствено разследване на обстоятелствата около трагедията. В документа се казва, че руските авиационни власти е трябвало да затворят летището край Смоленск заради гъстата мъгла, но това не е станало.

„Предвид метеорологичните условия руснаците е трябвало да затворят летището. Полските пилоти съзнателно са били изпратени на смърт“, заяви авторът на доклада Антонио Мацеревич.

На 10 април 2010 г. полският правителствен Ту-154 се разби при заход за кацане на военното летище край Смоленск. Загинаха всичките 96 души на борда, сред които полският президент Лех Качински, съпругата му Мария и членовете на официалната делегация.

Полското ръководство отиваше в Русия за участие в траурните мероприятия на мястото на погребението на полските офицери, разстреляни от НКВД през 1940 г.
Самолетът се разби, след като при кацане в гъстата мъгла закачи върховете на дърветата.

Базираният в Русия Междудържавен авиационен комитет проведе разследване на инцидента и заяви, че отговорността за трагедията е на полските пилоти, които решили да не се насочат към резервното летище.

Във Варшава обаче продължават да смятат тези изводи за необективни, тъй като в доклада на комитета се съдържат само сведения за грешките на пилотите.

Преди годишнината от трагедията край Смоленск премиерът на Полша Доналд Туск заяви в интервю за Би Би Си, че Москва не казва цялата истина за самолетната катастрофа. Според него това се случва, „не защото там има страшни тайни, а защото по правило те не обичат да си признават грешките и слабостите“.

Партията „Право и справедливост“ отива по-нататък в обвиненията си. По думите на Мацеревич вината на руските власти се доказва от записите на разговорите на авиодиспечерите.

„Това показва драматичният разговор между диспечерите и тяхното ръководство. В него те молят да им бъде дадено резервно летище, но ръководството отказва и нарежда самолетът да кацне“, каза Мацеревич.

Русия обаче настоява, че решение за кацане са могли да вземат единствено пилотите на полския правителствен самолет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


266
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
224
3
 
3
 
! Отговори
пич преди 12 години
на крив пилот отворено летище му пречи. *** и наглеца ***.
223
3
 
6
 
! Отговори
Ивка преди 12 години
Комплексарите са много смешни, поляците вече почти година не спират да ни забавляват с простотията си и чувството си за малоценност, накърнено достойнство и подобни психически проблеми, които ги притежават в изобилие.
222
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Винаги е лесно някой друг да е виновен :-)) Неблагодарни поляци! Ако не бяха руснаците, жив поляк нямаше да има след немската инвазия!
221
5
 
11
 
! Отговори
АС преди 12 години
Ярослав Качински нещо не е в час...Нали именно брат му е настоял самолетът да кацне въпреки лошото време...Руснаците му виновни после :-))))))
220
3
 
3
 
! Отговори
до 218 преди 12 години
Случи ли се това, ти също ще си от губещите.
219
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Гнусно е да използваш смъртта на тези хора и брат си за да се докопаш до властта.Не разбра ли този пигмей , че ако поляците го искаха ,щяха да го изберат.Когато се обърне каруцата, пътища много ......
218
0
 
3
 
! Отговори
хитлер преди 12 години
има паметник на англичаните и американците.страхотно.съборете всички паметници на руснаците и парламента
217
11
 
9
 
! Отговори
China-2030 преди 12 години
Хайде сега предлагам русофилите да обвинят САЩ за всичко. На русофилите пък все САЩ им виновни! Ей това русофилията е страшна болест. Един ден русия ще изчезне а русофилията още ще се шири по нашите земи! Сега като споменах,че русия ще изчезне (което рано или късно ще стане) наблюдавайте как нарастват минусите на коментара ми.Това са жалки опити на русофилите да да променят бъдещето.Очаквам също поне 3 злобливи коментара по адрес на САЩ но и това няма да промени пожълтяването на русия в бъдеще!!
216
1
 
2
 
! Отговори
До 213 Катин: преди 12 години
Браво на руските психолози от КГБ!
215
10
 
5
 
! Отговори
хитлер преди 12 години
руското производство е *** руски хладилници и телевизиро ***.руските коли мегабоклуци
214
0
 
1
 
! Отговори
Шиле преди 12 години
Руснаците са извънземни. Има намеса!!!
213
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Винаги са виновни руснаците и БСП. Руснаците са виновни ,че Х итлер ги нападна и те го разгромиха. Те са виновни,че освободиха Полша,вместо да я оставят на Германия да я дооправи. Те са виновни ,че дадоха 20 млн. жертви ,за да унищожат нацизма. Виновни са ни ,че ни освободиха от турците,защото ,ако не го бяха направили ,сега щяхме да сме проспериращ турски вилает.Винаги са виновни.Асъюзниците сринаха София от бомбардировки. За което имаме паметник.
212
15
 
6
 
! Отговори
Катин преди 12 години
Естествено че основната вина е на руснаците. Можели са да затворят летището и да се избегне катастрофата. Те добре са знаели обаче, че полският президент ще нареди да се кацне въпреки опасността и умишлено са оставили самолета да се разбие.
211
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
полската пръчка да не се пъчи, било е един напълно случаен и невинен инцидент - браво другарю Путин!
210
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако имаш пари можеш да си купиш всяка световна марка автомобил. В момента всички имат производство в Русия. Всъщност колко американски стоки си купуваме в България.
209
1
 
5
 
! Отговори
До 209 преди 12 години
Е това се казва смислен живог!
208
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Голяма част от живота си посветих на изследването на два фундаментални проблема. Кои са по-големи алкохолици и кои са по-голеви ***? Руснаците или поляците. Е нямат разлика.Но поляците са надути грандомани,а 90% от жените им са космати. Другите 20% са извънземни.
207
0
 
3
 
! Отговори
Драги 207 преди 12 години
205 има предвид, че можеш да си купиш на черно оръжие - гранатомети например
206
2
 
3
 
! Отговори
Драги 205 Будала преди 12 години
Аз имах предвид нещо различно от суровини. Нещо да произведат машина може би ЛАДА или Москвич.А то суровини и в Африка има и на по-добра цена.
205
1
 
10
 
! Отговори
Дo 186 преди 12 години
Много правилно го каза. Ние с поляците сме като две капки вода. И на нас все някой ни е виновен, ние сме най, най, най ... няма да уточнявам какво, че ще ревнат тук патриотите.