Братът на загиналия президент на Полша обвини Русия

Полските пилоти съзнателно били пратени на смърт
Обновена: 30 юни 2011 14:44 | 30 юни 2011 09:25, Елка Василева
266
Братът на загиналия президент на Полша обвини Русия
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Лидерът на полската опозиционна партия „Право и справедливост“ Ярослав Качински заяви, че руската страна носи основната отговорност за самолетната катастрофа край Смоленск, при която загина неговият брат близнак и тогавашен президент на Полша Лех Качински.

В сряда вечерта Качински представи доклад с резултатите от собствено разследване на обстоятелствата около трагедията. В документа се казва, че руските авиационни власти е трябвало да затворят летището край Смоленск заради гъстата мъгла, но това не е станало.

„Предвид метеорологичните условия руснаците е трябвало да затворят летището. Полските пилоти съзнателно са били изпратени на смърт“, заяви авторът на доклада Антонио Мацеревич.

На 10 април 2010 г. полският правителствен Ту-154 се разби при заход за кацане на военното летище край Смоленск. Загинаха всичките 96 души на борда, сред които полският президент Лех Качински, съпругата му Мария и членовете на официалната делегация.

Полското ръководство отиваше в Русия за участие в траурните мероприятия на мястото на погребението на полските офицери, разстреляни от НКВД през 1940 г.
Самолетът се разби, след като при кацане в гъстата мъгла закачи върховете на дърветата.

Базираният в Русия Междудържавен авиационен комитет проведе разследване на инцидента и заяви, че отговорността за трагедията е на полските пилоти, които решили да не се насочат към резервното летище.

Във Варшава обаче продължават да смятат тези изводи за необективни, тъй като в доклада на комитета се съдържат само сведения за грешките на пилотите.

Преди годишнината от трагедията край Смоленск премиерът на Полша Доналд Туск заяви в интервю за Би Би Си, че Москва не казва цялата истина за самолетната катастрофа. Според него това се случва, „не защото там има страшни тайни, а защото по правило те не обичат да си признават грешките и слабостите“.

Партията „Право и справедливост“ отива по-нататък в обвиненията си. По думите на Мацеревич вината на руските власти се доказва от записите на разговорите на авиодиспечерите.

„Това показва драматичният разговор между диспечерите и тяхното ръководство. В него те молят да им бъде дадено резервно летище, но ръководството отказва и нарежда самолетът да кацне“, каза Мацеревич.

Русия обаче настоява, че решение за кацане са могли да вземат единствено пилотите на полския правителствен самолет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


266
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
204
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Простако 204 -никел,кобалт,диаманти,злато ,оръжие, памук,риби и хайвери.Стокооборота им сТурция за тази година ще мине 100 млрд. долара. ***
203
6
 
2
 
! Отговори
Абе 201 преди 12 години
Вземи си един душ да се освежиш. Търговията на руснаците е само с нефт и газ -- друго от там няма какво да се купи. А след като България внася всичко от там, значи ние най-много търгуваме с тях
202
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До Хити- Капиталистите не бяха твои приятели,те бяха твои финансисти.
201
9
 
7
 
! Отговори
Нищо чудно преди 12 години
Не знам какво е станало с този самолет. Знам едно. Случи ли се някаква гадост на този свят, няма да се учудя, ако е дело на руснаците.
200
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В момента само българите воюват с Русия ,другите търгуват с нея.
199
3
 
4
 
! Отговори
хитлер до 191 преди 12 години
катин не е мое дело ***.вие ги избихте.капиталистите ми бяха приятели въпреки че воювах срещу тях.
198
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Русия е страна на див капитализъм. Тук някои болни мозъци я смятат за социалистическа.
197
8
 
4
 
! Отговори
хитлер преди 12 години
давайте новини за сащ не за тъпата русия.путин е към края си.скоро бившите началници на кгб ще го застрелят.само америка и европа.долу гнусните руснаци
196
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И на Путин ще му преброят зъбките като на Саддам, споко.
195
0
 
2
 
! Отговори
до 195 преди 12 години
Нещо не ти се отразява добре високата температура- пише неща дето само ти виждаш логи в тях...:(Я бягай обрато в леглото и се наспи, изчакй да ти се проясни съзнанието и ако наистина искаш да се орезилиш повече - хващай клавиатурата!Доброжелател
194
5
 
3
 
! Отговори
А така 192 преди 12 години
Кажи им го РУСНАЦИТЕ СА ВИНАГИ ПРАВИ.Ще ми спорят, ако кажат, че Путин е 2 метра висок пак ще са прави. Ами да той е един истински РУСКИ БОГАТИР.Не сте ли виждали статуйте на моста на Стадион Васил Левски.Всички руснаци са поне с една педя по-високи от българите.И сега ако ви покажат по телевизията, че Бойко е по-висок от Путин не вярвайте -- това е резултат на мръсните капиталистически телевизионни техники.
193
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 191Спокойно, спокойно!Още малко и линейчицата ще дойде и едни добри чиковци в престилчици ще те водят специално място - като за тебе!Имай търпение, още малко!
192
1
 
3
 
! Отговори
Путин е прав преди 12 години
Той е съвременния Йосариан. А знаете, че "Йосариан знаеше, че е прав, защото винаги беше бил прав".Путин и Русия над всичко -- да умрем за Путин другари.
191
5
 
1
 
! Отговори
до 187 преди 12 години
Абе ти май си чел само зависими изтоичници :)Те руснаците след катасрофата не смееха да приближат зоната преди да се довлекат още поляци, щото ги знаеха що за *** са!И бяха прави тия още размирисват!Чак сле 20 часа почна огледа съвместно да не роптаят че нещата са подпрвени, и въпреки всичко - пак руснаците са им виновни, макр от само то начло да беше ясно какво се е случило- кво да ти кажа повече....
190
8
 
4
 
! Отговори
Не вярвайте преди 12 години
Другари не вярвайте на мръсните капиталисти.Катин е измислица! Това е дело на фашистите!Другаря Сталин е най големия алтруист.По неговите стъпки вървят другарите Путин и Медведев!Да здраствует Советская властДа здраствует болхарские комунисти -- самьи верни последователи.УРАААААААААААААААААААААААААА
189
5
 
2
 
! Отговори
Другари Печоковци преди 12 години
Всички ПЕЧОКОвци да защитим Русия.***(дераст)ЧО(рбар)КО(мунист).
188
2
 
3
 
! Отговори
Другарю 186 преди 12 години
Другарю имбисил, продължавайте, това добре го казахте.
187
5
 
2
 
! Отговори
Другари преди 12 години
Другари комунисти, другари имбисили, да защитим Русия.
186
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
След катастрофата никой не знае какво е станало. Всички останки от хора и от самолета са прибрани от руснаците. Никакво независимо разследване не е правено. Замазали са успешно всички следи. След повече от половин година дадоха на поляците ковчезите с някакви останки.
185
3
 
7
 
! Отговори
Казвам ви Истината! преди 12 години
Хора едно ще ви кажа. Живял съм и съм работил с полски отрпки и ги знам що за стока са. Натях винаги някой им е виновен. Предимно Русия понякога и Германия и доста други. При тях вината винаги е при другия те са невинни и чисти като самодивска сълза. По точно за такива се представят, но всъщност са подли мерзавци. С много малко изключения. Повтарям с МНОГО МАЛКО изключения! Нищо чудно тоя да взривил брат си за да стане президент. При тях семейните ценности не са много важни.